דמיינו לרגע את קבוצות הוואטסאפ שלכם. חשבו על שורות השם הצבעוניות עם עיגולי הפרופיל הקטנטנים, על הזרם האינסופי של תוכן ומלל שמצטבר שם דרך קבע, על המספרים המוקפים בירוק שמתריעים על כל ההודעות שכבר פספסתם והאנשים שאולי ייפגעו אם לא תגיבו. חשים סטרס? חרדה? רצון כללי להפסיק להתקיים? אתם לא לבד: סקר גדול שנערך בארה"ב העיד על כך שיותר מדי אנשים נתקפים יותר מדי רגשות אשם מול יותר מדי קבוצות ואטסאפ.
בסקר האמריקני שפורסם לאחרונה (ששאל על "צ'אטים קבוצתיים", שכן אמריקנים משתמשים באפליקציות אחרות ולא רק ואטסאפ) עולה שכמעט 50 אחוז מהנשאלים מתייחסים אל הקבוצות שלהם כ"עבודה במשרה חלקית", ויותר מ־50 אחוז העידו שעזבו לפחות קבוצת ואטסאפ אחת רק כי הייתה "אינטנסיבית מדי". אם תמיד תהיתם על חברי הקבוצה שנראה שתמיד יושבים מול המסך ומחכים להזדמנות לכתוב, כ־20 אחוז הודו שהם מרגישים דחף עז לענות לכל הודעה שמתקבלת בכל קבוצה שהם שייכים אליה. הזמן הממוצע שאמריקנים מבלים רק במענה להודעות בקבוצות נשמע נמוך – רק 26 דקות ביום – אבל זו עלולה להיות הערכה לקויה של הנשאלים, או שאולי הם פשוט לא הגיעו לרמות הטרלול הקבוצתי שקיימות בתרבות הוואטסאפ הישראלית.
המחקר, שפרסמה חברת Secure Data Recovery, לא לבד: יותר ויותר סקרים ומחקרים מראים במספרים את מה שעינינו רואות ממילא: שתרבות הקבוצות רק הולכת ופושה עד כדי יציאה משליטה. מחקר אחר שפורסם לאחרונה הראה ששני אחוזים בלבד מכלל המשתמשים בטלפונים חכמים אינם חברים לפחות בקבוצה אחת, בעוד הרוב הגדול חברים בהרבה יותר. בסקר שנידון כאן, משתמשים התלוננו שקשה להם לנהל את התחושה התמידית של זמינות לקבוצות השונות, ושהמגוון הגדול של קבוצות כאלו – מקבוצות עבודה לקבוצות למשפחה, לחברים ולדיירי בניין – מעורר תחושת חוסר אונים. כ־20 אחוז גם העידו על קושי בשינוי סגנון בין קבוצות שונות.
יש בסקר גם היררכיה מסודרת של מטרדים. קוראים בוודאי לא יופתעו לשמוע שכאשר המשיבים נשאלו על הקבוצות המתסכלות ביותר, במקום הראשון היו קבוצות משפחתיות. במקום השני והמפתיע יש "קהילות מקוונות", אחוז בודד מאחוריו – קבוצות עבודה. במקום הרביעי נמצאות קבוצות החברים, ובחמישי והאחרון, עם ארבעה אחוזים בלבד, קבוצות דיירים ושכנים. לשאלה מה הכי מעצבן אותם בקבוצות, המשיבים ענו לפי סדר: יותר מדי נוטיפיקציות, יותר מדי תוכן, כשמוסיפים אותם לקבוצות בלי לשאול, הודעות בשעות מאוחרות או מוקדמות מדי, דיונים בנושא שלא קשור לקבוצה, חוסר היענות בדיונים שדווקא כן קשורים לנושא הקבוצה, יותר מדי גיפים ואימוג'ים, ובמקום האחרון – תוכן פוגעני.
כדרכם של סקרים, יש משהו מעניין בנתונים האלה כי הם מכמתים תופעה חברתית במספרים יבשים וברורים. אבל זה לא שהם מחדשים לנו יותר מדי. אפשר להמר שהרוב הגדול של הקוראים עברו על הפסקאות הקודמות בתחושה שהכול מוכר מאוד ומעייף מאוד. לצערם של כולנו, למדור הזה עוד אין סמכות להכתיב מדיניות דיגיטלית בכל מקום, אבל הוא כן יכול ורוצה להציע לכם רק הצעה אחת קטנה: לא טוב לכם בקבוצה? פשוט תצאו.
לתגובות, המלצות, משחקים (וסקרים משונים) שלחו לנו לטוויטר: ERspeiser או לדוא"ל: digital.makor@gmail.com