אילון מאסק נחשב לאחד מהיזמים הגדולים, המובילים ומעוררי המחלוקת בעולם. לדאבונו הוא נחשב, ואולי גם ייזכר, כמי שתחת הנהגתו האנטישמיות משתוללת ברשת ושוברת שיאים. שתיקתו וחוסר פעולותיו למיגור התופעה מהדהדים ברחבי העולם, כי מאסק הוא הבעלים של רשת אקס, טוויטר לשעבר, שלה – נכון לחודש יולי השנה, כ-541 מיליון משתמשים פעילים! לשם ההשוואה – בארה"ב כולה חיים כ-332 מיליון תושבים. למאסק יש השפעה ישירה על מאות מיליוני בני אדם בעולם ועל האופן שבו הם מתנהלים. כי מאסק הוא לא רק הבעלים של איקס – הוא קובע סדרי עולם. הוא מערכת המשפט, האכיפה והחוק, הנורמות והמוסר של המדינה אותה הוא מנהל. וכמנהיג הקובע סדרי עולם הוא גם אחראי על הזינוק המטאורי בביטויי השנאה וגילויי האנטישמיות ברשת החברתית. הוא האחראי לכך שאותם 541 מיליון נחשפים לתכנים הללו ללא כל שליטה.
האינטרנט הוא מדינת על פרוצת גבולות, בה כל מי שרוצה מקבל אזרחות, מרחב מחיה, בידור, פנאי, קמעונות וכמובן גם אלימות, שנאה, פשיעה וגם נשק; וממש כמו בעולם האמיתי – החיים בו ואיכותם תלויים בנו, המקיימים. העולם האמיתי התעצב על ידינו במשך דורות רבים ועל מנת לשמור על אקלים מאפשר מחיה, יצרנו חוקים, נורמות והתנהגויות שיש בהן לשמירה על הסדר. לעומת זאת, עולם הסייבר פרץ אל חיינו ובשנייה אחת, במונחי קיום אנושי, אפשר לכולנו חיים חדשים.
בעולם זה, עדיין אין משטרה, אין אכיפה, הכול מותר וכמעט שאין רגולציה. זה קורה גם משום שטכנית זה מורכב וגם משום שטרם הבנו את גודל השפעתו של המרחב הזה על העולם הארצי. האינטרנט הביא לנו את הרשתות החברתיות המאפשרות למשתמשים לתקשר זה עם זה בקלות ובמהירות, ללא מגבלות זמן, מרחב וגודל קהל. הן גם משמשות כפלטפורמה להפצת מידע, חדשות, דעות, ערכים והתנהגויות – רק ששם אין חסמים, אין סוכני חברות, אין אכיפה. בהיעדר אכיפה ונורמות מוסכמות לשיח ברשת, נוצר מצב שבו שיח אלים, שיח שנאה מקבל לגיטימציה, ולו רק משום שאינו מוקע מיד.
הרי שוו בנפשכם שלט בכיכר מרכזית שעליו כתוב "אין כניסה ליהודים". מה היה קורה? כמה זמן השלט הזה היה נותר תלוי שם עד שהיה מוסר והאדם שתלה אותו היה נעצר? במרחב המקוון לעומת זאת, את השלט הזה איש לא יוריד. ואת השלט הזה רואים כולם, בכל מקום בעולם וכל אותם מאות מיליונים גם רואים שאיש אינו מוריד אותו. יש בכך סכנה אמיתית משום שמה שיהפוך לנורמה ברשת עלול לקבל ביטוי התנהגותי במציאות. בעולם המקוון המילים הן נשק, והכוונה היא התחמושת. מילים וכוונה בידיהם של זורעי שנאה מסוכנים בעולם המקוון, עלולים להרוג.
מחובתו של מאסק להקים גוף רגולציה בינלאומי בטוויטר, שיהיה אחראי על פיקוח על הרשתות החברתיות. הגוף יהיה אחראי על פיתוח חוקים ותקנות שיחולו על כל הרשתות החברתיות בעולם. עליו לרתום את כל יכולותיו וממונו ליצירת רשת בטוחה יותר – באמצעות פיתוח אלגוריתמים שיאכפו את הנורמות, המוסר והחוק על פיו אנו שואפים לחיות. מצופה ממנו שקיפות בכל הקשור להסרת תכנים ואכיפת המדיניות הקשורה בתוכן שנאה, בפרט בתחום האנטישמיות.
עלינו, אנשי העולם האמיתי, להשקיע משאבים בחינוך לשימוש נכון ברשתות חברתיות ולהבנת העוצמות האדירות שהן טומנות. נתחיל בכך שנבין שזו לא רק רשת אינטנרט – זה העולם בו אנו חיים. גם בזה מאסק יכול לסייע – מתן תקציבים וסיוע כספי לעמותות שנאבקות בשנאה ויקדמו תכנים חיוביים במרחב המקוון בפרט עבור הדור הצעיר, כשם שהיה בטוויטר טרם כניסתו לתפקיד.
הכותב הינו תומר אלדובי, מייסד ומנכ"ל התנועה למאבק באנטישמיות ברשת