כולנו מזועזעים ומוצפים מהחדשות הקשות והבלתי נתפסות, ודווקא במצב בו אנחנו ההורים חסרי אונים ומבוהלים חשוב במיוחד לשים לב לילדים שקולטים הכל דרכנו. יש ילדים שנמצאים בממ"ד או שומעים יריות והדי פיצוצים, ויש ילדים שנמצאים כרגע באזור שקט ועדיין חווים דרך ההורים את החרדה והכאב. חשוב לתווך להם נכון את המצב ולהרגיע את החרדה.
כיצד מתווכים לילדים את "המצב" מבלי לערער את תחושת הבטחון שלהם?
גיל הרך – ילדים קטנים לא צריכים להיות מעורבים בנעשה במדינה. גם אם לא עלינו יש במשפחה נפגעים, כדאי לבדוק האם יש צורך לשתף את הקטנים. חשוב ליצור להם מציאות חיים שגרתית ככל האפשר. גם אם אתם עוזבים את הבית השתדלו לתת להם ביטחון עם צעצועים מוכרים שיקחו איתם. אל תחשפו אותם בשום אופן לחדשות שהמציאות לא חשפה אותם אליהן.
גיל יסודי – אם לילדים שלכם עדיין אין טלפון חכם תוכלו לשמור עליהם יותר. אין צורך לחשוף לחדשות ועדכונים מעבר למידע בסיסי שיעזור להם להרגיש חלק, וירתום אותם לעשייה כמו תפילות ואירוח משפחות מהדרום. אם כן יש להם טלפון חשוב מאד לדבר איתם בצורה גלויה וברורה על כללים בזמן מלחמה: לא פותחים סרטונים ותמונות שמתעדים לחימה, לא משתפים מידע ברשתות, לא מאמינים לכל מה שנשלח. במצב כזה חשוב לדעת למה הם נחשפים ולוודא שזהו מידע אמין ותואם גיל. זכרו שעדיף שידעו פחות ועדיף שידעו את הדברים מכם ולא מחברים.
הרגעת חרדה אצל ילדים
– קבלו את החרדה: יכול להיות שחלק מהילדים שלכם מגיבים באדישות או בחוסן וחלקם מפחדים ואולי מתקשים להירדם או לעשות פעולות יומיומיות. חשוב מאד לא לשפוט את החרדה, לא לכעוס ולאפשר להם לשתף בחרדות שלהם. גם אנחנו מפחדים מהמצב ואנחנו יכולים להשתמש בכלים המסייעים לנו על מנת לעזור לילדים להתמודד.
– תנו להם מידע מועיל: ידע ומציאות יכולים להרגיע את החרדה, אך במצב הנוכחי כשהידע שלנו מוגבל והמציאות באמת מחרידה הם עלולים לעשות את ההפך. לכן כדאי לתת מידע מרגיע, לחבר את ההיגיון עם החרדה והלא נודע. למשל – "יש לנו ממ"ד שמגן עלינו", "באזור שלנו לא נמצאים מחבלים". אלו דוגמאות למשפטים המבוססים על המציאות ויכולים להרגיע.
– הפחיתו צריכת חדשות: ילדים בכל גיל וגם מבוגרים לא צריכים להיחשף לחדשות מעבר למינימום ההכרחי. אל תפתחו ערוצי חדשות כשהילדים בסביבתכם. שקלו היטב האם לשתף במידע חדש וכיצד, במיוחד עם הילדים שרגישים יותר. לעומת זאת, ספרו להם כל חדשה טובה או משמחת, גם אם היא לא קשורה למלחמה.
– תנו להם מנטרות: ילדים שמפחדים יכולים למצוא כח במשפט קצר שנוסך עליהם ביטחון. הם יכולים לחזור אליו ברגעי חרדה. אני ממליצה להשתמש בפסוקי שמירה קצרים, שנותנים לילדים תחושה של חיבור למשהו גדול ועתיק.
– העניקו מגע ושהייה משותפת: הדבר המרגיע ביותר הוא נוכחות הורית. נצלו את הזמן עם הילדים לבילוי ללא טלפונים. אפשר להכין אוכל יחד, לשחק, להשתמש במשחקים מווסתים שכוללים תנועה, נשימות, הודיה ומגע. שימו לב לילדים שירצו את קרבתכם יותר, הציעו להם לישון איתכם בחדר או במקום קרוב.
– כוונו אותם לעשייה: ילדים עסוקים פחות חרדים. כוונו אותם לעשייה כייפית ומשמעותית כמו הכנת עוגה לשכנה הבודדה, יצירת הפעלה לילדי השכנים וכמובן עזרה בבית. אין דבר טוב יותר בזמן מלחמה ופחד מלעשות טוב למישהו אחר.