יום שישי, אפריל 11, 2025 | י״ג בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

פזית רבינא

כתבת חוץ

המטרה המדינית: שימור יחסים קרובים עם מצרים וירדן

בעולם הערבי בולטת לטובה תגובת איחוד האמירויות למתקפה של חמאס, אולם ישראל תצטרך גם לאזן את יחסיה עם שכנותיה הערביות

זה היה מחזה שלא רואים בכל יום: דובר הבית הלבן ג'ון קירבי השתנק מדמעות במהלך ראיון לרשת CNN כשדיבר על הטבח בתושבי העוטף. "אני, אה, מצטער", אמר קירבי, "מאוד קשה לצפות במראות האלה. המחיר האנושי. אלו בני אדם, בני משפחה חבריהם, יקיריהם, אחים, אחות, בני דודים. אני מתנצל", חזר הדובר המאופק והמנוסה בדרך כלל. "אין על מה", השיב המראיין ג'ק טאפר.

כן, ביום הרביעי למלחמה, מדינת ישראל עטופה בתמיכה בינלאומית רחבה. בצעד שנועד לגבות את ישראל ולשלוח מסר אזורי חד משמעי הורה נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לקדם לאזור את נושאת המטוסים ג'רלד פורד, בעוד בפנטגון סורקים את המחסנים במטרה להשלים ציוד במחסני החירום של מדינת ישראל שהידלדלו בעקבות הוצאת משלוחים בשנה האחרונה לטובת המלחמה באוקראינה.

במקביל יצאה אמש הודעת תמיכה משותפת של מנהיגי העולם המערבי בהם מנהיגי צרפת, גרמניה איטליה ובריטניה יחד עם נשיא ארה"ב המבטאת את תמיכתם האיתנה במדינת ישראל תוך גינוי מוחלט למעשי הזוועה והטרור של חמאס. "אנו מבהירים שלפעולות הטרור של חמאס אין שום הצדקה, שום לגיטימיות והם ראויים לגינוי כלל עולמי. בימים האחרונים העולם צפה במעשי הטבח שביצעו אנשי החמאס במשפחות בבתיהם ורצחו למעלה ממאתיים צעירים שבאו ליהנות בפסטיבל מוזיקה, חטפו נשים, ילדים וקשישים ומחזיקים בהם כעת כבני ערובה".

בניגוד בולט להצהרת מנהיגי המערב, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שבעצמו התמודד עם מעשי טבח וטרור קיצוניים כמו הטבח בבסלאן. בניגוד למנהיגים אחרים העדיף פוטין עד היום לשתוק. זה השתנה בשעות אחר הצהריים כאשר נשיא רוסיה  לראשונה התייחס ללחימה בעזה והטיל את האחריות להסלמה על המדיניות האמריקאית באיזור.

״ארה״ב אשמה במצב בו התעלמה מזכויות הפלסטינים וניסתה להשתלט על תהליך השלום באזור. הסכסוך ייפתר רק על ידי הקמת מדינה פלסטינית״, אמר פוטין במהלך פגישה עם ראש ממשלת עיראק. דבריו של פוטין נועדו לא רק לעקוץ את הבית הלבן אלא כוונו בעיקר לאוזניי העולם הערבי מוסלמי.  עוד אמר כי כי רוסיה נמצאת בקשר גם עם ישראל וגם עם חמאס מה שנועד לקדם ולשמר את מעמדה של רוסיה כמתווכת פוטנציאלית, או לכל הפחות כזו שבכל הסכם עתידי תהיה נוכחת סביב שולחן המו"מ.

הטקסט הראשוני שיצא ממשרד החוץ הרוסי היה פושר וקרא לריסון משני הצדדים. אולם בהמשך אמר דובר הקרמלין דמטרי פסקוב שמוסקבה "מודאגת ביותר. על המצב לחזור לקדמותו בהקדם האפשרי. המשך האלימות טומן בחובו סכנות להסלמה והתרחבות הקונפליקט. זו סכנה לאזור ואנחנו מודאגים ביותר".

היחסים בין ישראל לרוסיה בשנתיים האחרונות לוו ברמה גוברת של מתיחות, בעיקר על רקע המלחמה באוקראינה וההתנהלות הפנימית ברוסיה ביחס למעמדה המשפטי של הסוכנות היהודית. את היחסים הקרובים והדיאלוג בין פוטין לנתניהו החליפו הצורך המדיני והמוסרי להתייצב יחד עם שאר הקהילה הבינלאומית לצידה של אוקראינה. זאת לצד הדאגה הגוברת משיתוף הפעולה הצבאי ההולך ומתהדק בין רוסיה לאיראן.

בעולם הערבי בולטת לטובה תגובת איחוד האמירויות שפרסמה גינוי חריף למתקפת הטרור של חמאס: "התקפות חמאס נגד ערים ויישובים סמוכים לרצועת עזה כללו גם ירי אלפי רקטות למרכזי אוכלוסייה, מהוות הסלמה חמורה. אנחנו נחרדים מהדיווחים לפיהם אזרחים ישראלים נחטפו כבני ערובה מבתיהם". על פי סוכנות הידיעות האמירותית, נשיא האמירויות מוחמד בן-זאיד אף שוחח בטלפון עם נשיא המדינה הרצוג בעניין ההסלמה בעזה ועם שורה של מנהיגים בהם מלך ירדן, נשיא מצרים, נשיא סוריה וראש ממשלת קנדה. בימים האחרונים התפרסמו ידיעות לפיהן האמירותים אף העבירו בימים האחרונים מסרים לנשיא סוריה שהזהירה אותו מפני התערבות במלחמה בעזה או מהתקפות נגד ישראל משטחה של סוריה. בשטח סוריה יש נוכחות מאסיבית של כוחות חיזבאללה ומיליציות פרו איראניות שכניסתן לעימות עלולה בבת אחת להביא להסלמה והדרדרות לעימות אזורי.

החשש מפני הסלמה לעימות אזורי הוא התרחיש העיקרי שמדאיג לא רק את ישראל אלא גם את הממשל האמריקני ומדינות נוספות. אחת ההערכות הנשמעות בימים האחרונים היא שמאחורי עיתוי מתקפת הטרור של חמאס ניצבת איראן, שדחפה להוצאת המתקפה לפועל כמטרה לסכל את הסכם הנורמליזציה ההולך ומתגבש בין ישראל לערב הסעודית בחסות ארה"ב.

במקביל, המשך המערכה בעזה מחייב תחזוקה קרובה של יחסי ישראל עם מצרים וירדן. אתמול התפרסמה כתבה של סמדר פרי שהכתה גלים לפיה לפני כעשרה ימים התקיימה שיחה בין נתניהו לבין שר החוץ המצרי, שהזהיר אותו מפני משהו גדול שמתרחש בעזה, אולם נתניהו הגיב לכאורה באדישות ואמר שעיקר תשומת הלב בימים אלו נתון למתרחש בשטחי יו"ש. לכתבתה של פרי אף קדם פרסום בסוכנות AP שבו צוטט גורם מצרי עלום שאמר כי "הזהרנו שהמצב יתפוצץ בקרוב אך בישראל המעיטו בהתרעות אלו". לשכת נתניהו הכחישה נמרצות שהתקיימה שיחה כזו, ובהמשך התברר שאפילו אם הייתה שיחה כזו היא לא התקיימה ישירות עם נתניהו אלא עם גורם בלשכתו נתניהו או גורם מודיעין ישראלי אחר. ובכל מקרה, הפרסום הרגיש שיש בו רפרנס מובהק לכישלון המודיעין במלחמת יום כיפור עורר גלים לא רק בישראל אלא גם בתקשורת המצרית.

היחסים הקרובים עם נשיא מצרים עבד אל פתח א-סיסי ועם צמרת המודיעין המצרי הם אחד הנכסים הכי חשובים של ישראל והשמירה עליהם במיוחד במהלך המערכה מול חמאס חיונית להצלחתה. בימים רגילים יותר, מצרים היא לא רק המתווכת האולטימטיבית מול חמאס אלא גם שער היציאה של ישראל לייצוא הגז הטבעי לאירופה. אי היציבות בעזה אינה תורמת לעניין. אבל עוד הרבה לפני כן, בקהיר מודאגים מהתוצאות האפשריות של ההפצצות הישראליות המאסיביות, העלולות לגרום לניסיונות מנוסה המונית מעזה לשטחה הריבוני של מצרים. במצרים יש רגישות עצומה לעניין וחשש מתמיד מפני זליגה של האוכלוסייה העזתית לשטחה הריבוני של מצרים. ישראל תצטרך לנהל את המערכה בעוצמה חסרת התקדים שהבטיחה אך מבלי לייצר סיבוכים קריטיים נוספים מול מי שיהיו שותפים לכל הסדר מול עזה ביום שאחרי. היום הופצץ פעמיים מעבר רפיח ונמנעה כניסת שיירות אספקה ממצרים לעזה. מצד אחד, נוח אולי למצרים שהמעבר היחיד מעזה למצרים נותר סגור מבלי שיצטרכו לטול אחריות על כך. מאידך, ההתבטאויות חסרות הרגישות שיצאו בעניין זה מישראל אינן תורמות לניהול הניואנסים החשוב כל כך במצבים אלו.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.