אחת התמונות שתיצרב בזיכרון של מלחמת עזה, צולמה דווקא הרחק מחופיה. בתמונה נראים ראשי חמאס, איסמעיל הנייה וסלאח אל ערורי, יחד עם שאר צמרת החמאס במשרדם בדוחא בירת קטאר, צופים במראות הזוועה על מסך רחב ידיים וכורעים על ברכיהם בתפילת הודיה.
התמונות הללו קושרות את מנהיגות חמאס לפשעי המלחמה והפשעים נגד האנושות שביצעו בשליחותם הרוצחים בעוטף עזה, אבל לא רק אותם. בהיותם אורחים רשמיים של נסיכות קטאר, הנהנים לא רק ממנעמי החיים בדוחא, אלא גם מחסותה של משפחת המלוכה הקטארית, שאלת האחריות רובצת במלוא כובדה גם על קטאר המדינה.
שאלת אחריותה של קטאר כמדינה נותנת חסות ומעודדת טרור של קבוצות רדיקליות, צפה בכל פעם מחדש, גם במימון קבוצות אסלמיסטיות כמו ג'בהת אל נוסרה במלחמת האזרחים בסוריה או האחים המוסלמים במצרים. ב-2017 אף חברו מדינות המפרץ, ובראשן סעודיה, כדי להטיל חרם על קטאר בגלל חתירתה המתמדת תחת שליטי מדינות המפרץ ומעורבותה בטרור.

השיטה לא חדשה. מלכתחילה, קנה בית המלוכה הקטארי את הכל בכסף. בראש ובראשונה את האסלאם הפוליטי ועימו חלקים נבחרים בגלקסיית ארגוני הטרור בעולם המוסלמי, כדי שלא יחתרו תחתיו והוא לא יהפוך לבן ערובה שלהם בגלל עושרו. אך מרגע שקנה אותם, הוא החל להשתמש בהם כדי למנף את מעמדו ברחבי העולם באמצעות קשריו עימם, והפך למתווך-על לענייני טרור, בני ערובה וחטופים. כך הפך הפרוטקשן מאמצעי המוכר בעיקר מהעולם הפלילי, לשיטה פוליטית מתוחכמת שבה קונים מעמד בינלאומי, עוצמה והשפעה – בכסף.
במקביל דאגו הקטארים להלבין את קשריהם עם גלקסיית הטרור באמצעות השקעות עתק במדינות המערב. בין אם ברכישת נדל"ן במיליארדים בבירות המערב, או בקניית אהדה בינלאומית דרך רכישת קבוצות כדורגל כמו פאריז סן ז'רמן. כך הפכה קטאר למדינה שמדברת עם כולם. מצד אחד עם הקבוצות הרדיקליות והמאוסות ביותר כמו החמאס והטאליבן. ומצד שני עם הצמרת העולמית.
משחק דו-פרצופי
באופן פרדוקסלי גם מדינת ישראל נגררה לתוך משוואת הפרוטקשן הבינלאומי. במסגרת הקונספט שרקם בנימין נתניהו לבידול בין הרשות הפלסטינית לבין חמאס, הפכה קטאר לכלי מספר אחד לקניית שקט בעזה. כך התפתחה תודעה כוזבת בישראל לפיה פניו של החמאס לשקט ויציאת פועלים לעבודה בישראל. באמצעות הכסף הצליח החמאס להרדים את כולם, בעודו בונה את עזה תחתית ומתכנן את המתקפה על העוטף. ובישראל קנו את הפיתיון. ערב המתקפה על העוטף, טען ראש המל"ל צחי הנגבי, כי חמאס מורתע לחמש עשרה השנים הבאות. לא פחות.
לכאורה, לכשנחשפה הברבריות של החמאס אמורים היו הקטארים שמימנו אותה לבקש סליחה ולהרכין ראש עד יעבור זעם. בפועל, קרה בדיוק ההיפך. בבוקר המתקפה על העוטף, אומר אריאל אדמוני, חוקר קטאר באוניברסיטת בר אילן, ״חגגו איסמעיל הנייה ויתר הנהגת חמאס את המבצע מחדרם הבטוח והמאובזר בדוחא. קטאר היא מקום מושבו של הנייה ובכירים נוספים בחמאס כבר שנים. שם הם נפגשים תדיר עם ההנהגה הקטארית – בעיקר בזמני עימות מול ישראל. כך למשל, במאי 2021 דיווחה סוכנות הידיעות הקטארית על אירוח הנייה בלשכת האמיר תמים בן חמד אל ת'אני, השליט הקטארי, שחזר אז על מחויבות המדינה לתמיכה בפלסטינים. תמיכה זו לא התמצתה במילים בלבד, אלא בתשלומים חודשיים של מיליוני דולרים. התמיכה הזו אפשרה לקטאר להיות גורם משפיע על חמאס, ולשמש כמתווכת בינה לבין ישראל בהפסקות אש במהלך העשור האחרון״.
״התמיכה הזו בחמאס מחד״ אומר אדמוני, ו״הניסיון להצטייר כמתווך הוגן מאידך, התבטאה בהצהרות הפומביות של משרד החוץ הקטארי. וכך גם הפעם. ביום הראשון למתקפת חמאס על העוטף, התגובה הקטארית הרשמית ראתה בישראל "האחראית היחידה" למצב. עם זאת, יממה וחצי לאחר מכן התפרסמה הצהרה נוספת ב"חדשות המפרץ", עיתון מטעם המשטר בדוחא, שגם בה ניכרה תמיכה בלתי מסויגת בפלסטינים. אך לצידה קריאה לעצירת המתיחות מצד "כל הצדדים". המשחק הדו-פרצופי הזה ״ מוסיף אדמוני, ״נמשך כבר זמן רב. וכחלק מחשבון הנפש הכללי שישראל נדרשת לעשות בעניין דרכי פעולתה מול שלטון חמאס בעזה, גם ההסכמה למעורבות הקטרית צריכה להיבחן מחדש״.
חטופות תמורת מחבלות
אלא שספק עם הערכה כזו תתרחש בקרוב. כמו בפעמים הקודמות כך גם הפעם, קטאר משכילה למנף את קשריה גם עם החמאס וגם עם איראן כדי לשוב ולשחק את משחק "המתווכת ההוגנת". זאת למרות שלכאורה, הפעם קטאר נחשפה לעולם כולו כמי שמארחת את צמרת ארגון הטרור החמאסי שנחשף במלוא אכזריותו.
בשלב הנוכחי, גם ארה"ב וגם ישראל לא מפנות אצבע מאשימה לקטאר אלא להיפך – מנסות למקסם שיתוף פעולה. למנף את הקרבה הקטארית לחמאס, כדי לקדם עיסקה לשחרור החטופים. וכך, בשבוע האחרון עלו לרגל לדוחא גם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, וגם שר החוץ האיראני עבדולהיאן.
האמריקנים תולים תקוות רבות בקטאר. ארבעה ימים בלבד לפני מתקפת הדמים על העוטף התקשר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן לאמיר קטאר, תמים בן חמד א-ת'אני, והודה לו על חלקו בתיווך בעיסקת שחרור השבויים האמריקאים שהוחזקו בטהרן. כעת מקווה הממשל האמריקאי לייצר עסקה חדשה לשחרור חטופי העוטף., בהם גם מספר לא מבוטל של חטופים בעלי אזרחות אמריקאית.

הקטארים, שיודעים כי הפעם נחשפו בקלונם, הבינו מהרגע הראשון שעליהם למזער נזקים, ונכנסו לניסיונות התיווך כמעט כבר מהיממה הראשונה. מבחינתם, ככל שיקדימו לשחק את תפקיד המתווכת, כך יעלו פחות שאלות על טיב יחסיה עם צמרת החמאס. ההצעה הראשונית שעלתה על השולחן הייתה עסקה לשחרור הנשים החטופות בעזה תמורת 36 מחבלות הכלואות בישראל. האם ההצעה הזו עדיין על הפרק? קשה לומר. כרגע זה לא נראה כמשהו שאפשר לבנות עליו. הצעה פשוטה מדי לסיטואציה מורכבת מדי. ומעבר לכך, גם ישראל וגם החמאס לכאורה אינן מעוניינות בשלב זה בעסקה, אם כי נראה שבישראל כבר החליפו דיסקט בעניין. בפועל, נעשים ככל הנראה מאחורי הקלעים מאמצים קדחתניים לייצר משוואה כלשהי לשחרור החטופים.
העדכון האחרון בעניין זה מגיע מעיתון "אל-אחבאר" הלבנוני, המזוהה כשופר של חיזבאללה, לפיו ארה"ב, יחד עם מצרים וקטאר, מנסה להגיע לעסקה לשחרור האזרחים החטופים ויציאה של אזרחים זרים מרצועת עזה תמורת סיוע הומניטרי לרצועה. ההצעה האמריקנית הועברה, על פי העיתון, לחמאס דרך קטאר, והארגון העביר בתגובה רשימת דרישות, כולל הוכחות לכך שהחטופים המיועדים לשחרור אינם חיילים ישראלים. נכון לעכשיו, שם המשחק הוא עמימות.