האימרה ש"לכל מלחמה כללים משלה" נכונה יותר מאי פעם, בוודאי כאשר מדובר במלחמה בדור הרשתות החברתיות. כל אחד מאיתנו חייב להבין שהרשתות החברתיות הן כיום זירת קרב לכל דבר ועניין, זירה שבה לכל אחד מאיתנו יש תפקיד קריטי.
האויב שמולנו לא טיפש, וזו אחת התפיסות שאנחנו חייבים להבין בשביל לנצח. הכוחות שמולנו משתמשים בכל מה שהם יכולים כדי לנסות ולפגוע בנו. מכיוון שהאויב מבין שב-2023 עיקר יומו של הישראלי הממוצע עובר מול הרשתות והמסכים, הכח שמופנה לשם הוא חסר תקדים בהיקפו, ובתחכום שבו. תחכום שילך ויגבר.
המטרה של הצד הנגדי ידועה וחד משמעית – להפיל את רוחנו. לגרום לעורף לפחד, לגרום לציבור להתפלג, לגרום לעם היושב בישראל תחושה של מובסות. המטרה היא לפגוע היא ביום יום שלנו. בכח שאנחנו נותנים לחיילנו בשדה הקרב. להפיץ פייקניוז בכל דרך, ולייצר פילוג בינינו. האויב מודע היטב ליכולותיו לפלג ולהרוס, והוא משתמש בזה בגאונות.
כדי שנוכל לנצח גם בקרב הזה, אסור לנו לשתף פעולה עם רצונות האויב, ולפעול נגדו בתחכום. יש כמה כללים שנכונים תמיד, אך נכונים שבעתיים לשעת מלחמה:
* אל תפיצו חדשות שקיבלתם בעילום שם, בהודעה שהועברה בקבוצה או ברשת חברתית. עובדה שקיבלתם ידיעה כלשהי בוואטסאפ ממש לא אומר שהיא נכונה. אין שום סיבה שאתם תקבלו ידיעה כלשהי בוואטסאפ לפני שהיא תופיע בחדשות. ולכן אם קיבלתם ידיעה כלשהי, אל תפיצו אותה. חכו מעט, אם היא נכונה סביר להניח שהיא תופץ ע"י גורם רשמי.
* קיבלתם ידיעה מאומתת – גם כאן חכו. אתם לא רוצים להיות הגורם שבגללו קרוב משפחה יגלה על קרובו שנפל או נפגע. תנו למערכות הרשמיות לעשות את תפקידן ברגישות, ובדרך הנכונה והמדויקת. קבלת ידיעות קשות בדרך לא נכונה, משפיעה מאוד מאוד על המשך החיים של אלה המקבלים אותם. אל תהיו מפיצי בשורות איוב גם אם הן חלילה נכונות.
* אם אתם רוצים לתמוך במשהו הקשור לישראל ונגד האויב – שימו לב היטב איפה ואיך אתם עושים את זה. לפני כשבוע הפציץ הג'יאהד האיסלאמי בית חולים בעזה. ראיתי סרטונים שחבריי ומשפחתי הפיצו בטעות כדי לתמוך בהזמת הטענה, אך הסרטון ששיתפו היה סרטון ישן מלפני שנתיים. הנזק שדבר כזה יכול לעשות הוא עצום. שימו לב למה אתם משתפים.
* אל תגיבו בדפי האויב. גם אם אתם רוצים "להיכנס" בו ולהראות לו את כוחנו. בכך שאתם מגיבים לאויב אתם מגדילים ומעצימים את כוחו. סרטון של אלפי צפיות יכול להגיע למאות אלפי צפיות בשל זעם המופנה כלפיו, וכן לחשוף אתכם לעוד ועוד אינפורמציה של האויב. ראיתם ידיעה בדף של האויב – פשוט חסמו אותו ודווחו על הפוסט. ראיתם אדם שגר בישראל או ברשות הפלסטינית ותומך בחמאס או באויב – צלמו מסך ושלחו לכתובת הזו: 119@cyber.gov.il או התקשרו למשטרה 119 או 100, ודווחו על מה שראיתם.
* כולנו חוששים בימים כאלה, זה יותר ממובן. האויב משתמש בזה ורוצה לשתק אותנו מפחד. שימו לב כאשר פוסטים עלומים מופיעים אצלכם ומנסים לעורר חשש ופחד, אל תהדהדו אותם. דוגמא לזה ראינו בשבוע שעבר ביחס לצילומי הבתים ברחבי ישראל, אירוע שככל הנראה החל, או לכל הפחות הועצם, במעורבות של גורמים איראנים שרצו לגרום לתבהלה. הזהירות נדרשת מאוד וחשוב וקריטי לדווח על כל דבר – אבל אל תמהרו לשתף ברשת.
* האויב רוצה לפלג אותנו בתוך עצמנו. כך מופיעים גורמי חוץ ממומנים וטעונים בשנאת ישראל ובאנטישמיות, שטוענים שהחטופים שייכים לאג'נדה מסוימת ולכן שוחררו, או שהשב"כ וגורמים ישראלים היו חלק מקונספירציה פנימית שרצתה לחסל אותנו מבפנים. האויב מעוניין מאוד להחליש אותנו ולחסל את שאריות האמון שיש ביננו. גם כאן – הזהירות חשובה תמיד, אבל הפצת פחד משתק ושיתוף ברשתות הם צעדים הרסניים.
הדבר נכון גם כאשר אתם רואים חבר רציני שמשתף דברים קשים וקונספירציות – אל תשתפו פעולה. אי אפשר לחנך את כל העולם, אבל כן אפשר לנסות ולעצרו כדור שלג הרסני. אם יש לכם שיח עם הכותב, נסו להוריד ככל האפשר דברים מחלישים מהרשת. האויב משתמש בזה.
* שמרו על חשבונות הרשת שלכם מאובטחים. עכשיו יותר מתמיד: לא לוחצים על לינקים לא מוכרים. לא כאלה המופיעים בסמסים, לא כאלה המופיעים ברשתות ובהודעות פרטיות, לא בוואטסאפ ולא בפרסומות. אם פייסבוק ירצו לשלוח לנו הודעה הם לא יעשו זאת עי ידי לינק עלום שנצטרך ללחוץ עליו, וגם הביטוח הלאומי ודואר ישראל לא משתמשים בדרכים כאלה. דאגו לאימות כפול בחשבונות שלכם, ושימו לב היטב היכן אתם מזינים סיסמאות חד פעמיות ופרטים מזהים.
* רוצים לתרום, לתת, להתנדב? מצוין. הרימו טלפון ובדקו לאן הולכת התרומה שלכם. וודאו שמדובר באנשים אמיתיים ושאתם בטוחים שמי שמולכם מוכר ומאומת. זה נשמע טרחני אבל לצערנו יש רבים המנצלים את הפרצה והרצון הטוב. וחשוב מאוד לשים לב שאנחנו לא משחקים לידיהם.
* הטלוויזיה הרשתות והרדיו מלאים בידיעות קשות מנשוא. שלטו על המכשירים הנמצאים אצל ילדכם. חסמו תכנים לא ראויים, ושמרו על הנפש של הילדים. גם כאשר הם לצידכם, זכרו שהנפש שלהם רכה והם אינם יכולים לסבול ולראות ולסנן את הדברים שאנו רואים, ושמרו עליהם.
תכלס – שמרו גם על עצמכם. בימים כאלה כדאי לחשוב פעמיים על כל דבר שאנחנו מוציאים ומכניסים לראשנו וממקלדתנו. אנחנו חלק מהחזית במלחמת הרשת ובתחבולות ובשכל נוכל להפיל את האויב ולא למלא את רצונו להפיל אותנו.
* אסף פאסי הוא יועץ תקשורת ויועץ פוליטי. מנהל חברת הדיגיטל פאסי.קראוס