יום שישי, מרץ 7, 2025 | ז׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

הרבנית נעמה סט

חברת הנהלת צהר וסגנית ראש המדרשה באוניברסיטת בר אילן

איך להתנהג בניחום אבלים של הרוג במשפחה שלא הכרנו

ניחום אבלים זה דבר רגיש ועל אחת כמה וכמה כשאין קרבה משפחתית או היכרות קודמת. הרבנית נעמה סט מארגון רבני צהר מפנה את תשומת ליבנו לכמה דברים שחשוב להקפיד עליהם בעת ביקור בשבעה

למעלה מ-1,300 אזרחים וחיילים נהרגו מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל. אנשים רבים ביקשו ללוות את המשפחות השכולות בזמן שליוו את יקיריהם למנוחת עולמים, ולנחם אותם במהלך השבעה, לעתים מבלי שקיימת היכרות קודמת או קרבה משפחתית. הרבנית נעמה סט מציעה מספר נקודות למחשבה והתנהלות בבואכם לנחם אבלים שאינכם מכירים:

מי הכתובת לניחום?

כדאי לעשות בירור מקדים לפני הגעתכם לשבעה – בראש ובראשונה לבדוק מי הם האבלים, לקרוא ולשמוע עליהם ככל הניתן. בעת הכניסה לבית האבלים כדאי לבחון אם מישהו מהאבלים או מבני המשפחה נמצא לבדו ולגשת אליו.

הצגה עצמית

באין היכרות מוקדמת מומלץ שהמנחם יציג את עצמו בפני המשפחה בשמו ואם יש הקשר משותף עם הנופל או הנרצח או עם מי מבני משפחתו כדאי להזכירו – "אנחנו שכנים"/ "חברים לעבודה/ "מאותו חיל". ניתן להציג את עצמך גם כישראלי שמשתתף בכאבם המשפחתי או כמי שסיפורם נגע בו/בה ועל כן בחר/ה לבוא.
מי שמגיע לנחם יכול לתאר מה הרגיש כששמע על האסון שלהם, באופן אותנטי ואמפטי, אך המנעו מדיבור ממושך על עצמכם. האבלים שומעים בכל יום עשרות אנשים וזה יכול לעייף ולהתיש מאוד. כדאי שהדיבור יהיה תמציתי ומדויק.

הקשבה

אנו מגיעים בעיקר להקשיב. נבקש, ככל שהדבר מתאים, "ספרו לי בבקשה על…". ניתן לשחזר את דברי האבל, באופן שמדגיש את מה שהיה חשוב לו לתאר, בתוכן ואף ברגש מעודן. במהלך סיפור הדברים נמנע מתגובות שמסיטות את הזרקור מהנפטר אל עצמנו. נמנע מהשוואה אלינו או לאחרים.

אם אתם מרגישים שהאבלים עייפים ולא פנויים לשיחה מעמיקה, לא צריך לאלץ זאת. מספיק שתסבירו מדוע היה לכם חשוב להגיע, תשתתפו בצערם ותבדקו אם תוכלו להגיש להם כוס תה או מים. עצם הכוונה וההגעה מנחמים מאוד! אם אתם רואים שזה מתאים בהחלט ניתן לשאול שאלות פתוחות המעמיקות תיאור אישיותו וייחודו של הנפטר ואשר מגלות עניין וסקרנות.

ממה להימנע?

חשוב מאוד לשים את הנפטר והאבל במרכז. אישיותו של המנחם, דעותיו והשקפותיו אינן ממין העניין כרגע! הימנעו משיפוטיות, מפוליטיקה, מעמדות ביחס לתגובתו של הצבא או הנהגת המדינה. הימענו מהסברים תיאולוגיים למצב הנוכחי, איננו מבינים חשבונות שמיים ואין זה תפקידנו להסבירם. רק אם הנסיבות מתאימות אפשר לחזק באמונה, בתקווה ובתפילה. שימו לב – לא לשאול את האבל לשלומו או לשלומה.

הצעת עזרה במעגלי הזמן השונים

לפעמים יותר מאשר שיחה ממושכת עם האבלים נדרשת עזרה ברמה הפרקטית. לאחר הגעתכם ולאחר שהצגתם את עצמכם נסו לברר עם אחד מחברי או בני המשפחה הרחוקים אם נדרשת עזרה טכנית במהלך השבעה (אוכל, מקומות לינה למשפחה הקרובה, עזרה בסידור פינת הקפה והאוכל). אם הנסיבות מתאימות אפשר להציע גם תמיכה רוחנית (אמירת קדיש על הנפטר, שיעור קצר סמוך לתפילות). ניתן גם להציע לאבלים להכין להם כוס תה ולהביא להם את זה יחד עם עוגה או לבדוק אם הם רעבים ולהכין להם צלחת אוכל.  בנוסף, אם אתם מסוגלים לעמוד בכך, הציעו לאבלים או לקרוביהם לפנות אליכם גם בהמשך. לשם כך מתאים להשאיר מספר טלפון אצל אחד מבני המשפחה התומכת.

הכרת תודה

דברים אלו מופנים בעיקר לתושבי הנגב המערבי שיישוביהם ניצלו בזכות גבורת הלוחמים. רבים מהאבלים שואבים כוח וניחומים כאשר קורבנם העצום מקבל משמעות. אם יש בכוחכם להגיע למשפחות של חיילים שנפלו בקרב על הגנת יישובכם – יש לכך משמעות רבה. אפשר גם טלפונית, אין חובה שזה יקרה בתוך השבעה עצמה, אך זהו תפקיד לא מבוטל בהבאת נחמה עד כמה שניתן בידינו לנחם.

מרגישים שאמרתם דבר שהיה עדיף להימנע ממנו?  בקשו מחילה ואל תתייאשו מלגשת לניחומים נוספים. כולנו מבקשים להיטיב וגם מועדים לטעויות. זה לגמרי אנושי ואין צורך להלקות את עצמנו. נשתדל ללמוד ולדייק ונתפלל שהקב"ה יכוון אותנו לטובה.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.