גם הטייקונים רוצים "סיוע" – בינתיים על חשבון העובדים

הראל ויזל, הבעלים של רשת פוקס, מנסה להפעיל לחץ על הממשלה שתרעיף עליו הטבות ופיצויים ברקע השפעות המלחמה. את מחיר הניסיון הזה משלמים העובדים שלו

הראל ויזל. צילום: אבשלום ששוני/פלאש 90

You have access.

איש העסקים הראל ויזל הודיע שלשום (א') כי רשת פוקס שבבעלותו, אחת הקמעונאיות הגדולות במשק, המעסיקה יותר מ-11 אלף עובדים, תוציא כמחצית מעובדיה לחופשה ללא תשלום. ויזל טוען לירידה משמעותית בהיקף הפעילות, מה שצפוי לגרום לירידה חדה בהכנסות החברה.

כן, על רקע המלחמה יש ירידה בפעילות העסקית, אבל אין הדממה. מספר הסניפים של הרשת שנמצאים בקו העימות הוא שולי יחסית. על פי הודעת הרשת, בשאר הסניפים הפתוחים (בהתאם להוראות פיקוד העורף), ממשיכים פשוט למכור, אבל פחות. אלא שנדמה כי לוויזל לא מתאים להרוויח פחות, אז הוא מוציא לחל"ת. והעובדה שאין שום תכנית או מתווה פיצוי לעובדים בחל"ת, כנראה לא מפריעה לו. ההחלטה התקבלה בהנהלה, והעובדים יצטרכו להסתדר. כדי "לעדן" במעט את ההודעה, פרסמה החברה ששכרם של בכיריה, בהם ויזל עצמו, יקוצץ למשך אותה תקופה בכ־50% לחודש, לאחר שמטה הקבוצה עבר לעבודה במתכונת מצומצמת.

רשת פוקס נהנית מהכנסות גדולות במיוחד. בשנת 2022 הכנסות החברה הסתכמו בכחמישה מיליארד שקלים. הרווח הנקי עמד על כ-300 מיליון שקל. ויזל גם יודע לפנק את עצמו במשכורות יפות. בשנה שחלפה, למשל, עמדה עלות שכרו עם מרכיביה השונים על כמעט 9 מיליון שקל, כ-750 אלף שקל בחודש. החברה גם חילקה עבור המחצית הראשונה של השנה הנוכחית, דיבידנד לבעלי המניות שלה בסכום מצטבר של 123 מיליון שקל, ממנו נהנה גם ויזל עצמו כמובן.

לרבות מהרשתות ופוקס בראשן, יש שומנים. יש להן יכולת לספוג ירידה בהכנסות לזמן מה, או לפחות למצוא דרך שאולי תגרע במעט משכר העובדים, אבל תשאיר אותם על הרגליים. במקום, זה נראה שהיא בוחרת לגלגל את ההפסדים על גב העובדים.

נדמה שבאמצעות הצעד הקיצוני הזה, ויזל מנסה להפעיל לחץ על הממשלה שתרעיף גם עליו הטבות ופיצויים במסגרת מתווה הסיוע לעסקים. בשלב זה הסיוע אינו כולל חברות שהמחזור העסקי שלהם עולה על 400 מיליון שקל, אז פוקס שולחת את העובדים לבקש כסף מהמדינה. רק נזכיר למי ששכח את התנהלות חלק מאותן חברות ענק, והבולטת שבהן פוקס עצמה, בתקופת משבר הקורונה. עם פרוץ המשבר, מיהר ויזל לזעוק מרה על הנזק הגדול שנגרם לו. הוא עבר בין אולפני החדשות והמדיות השונות, והקפיד להאשים את הממשלה. הלחץ הזה נשא פרי והמדינה הודיעה על הטבות בכ־6 מיליארד שקל למעסיקים הגדולים, במטרה להחזיר את העובדים למעגל העבודה. זה לא מנע מפוקס להודיע על חלוקת דיבידנד לבעלי המניות שלושה חודשים לאחר מכן. רק בעקבות לחץ ציבורי כבד שהופעל על החברה, היא חזרה בה מההחלטה. בסופו של דבר, בסיכומה של שנת פרוץ מגפת הקורונה (2020), רשמה החברה גידול בהכנסות לסך של 2.8 מיליארד שקל, עם רווח נקי של יותר מ-200 מיליון שקל.

פוקס הייתה יכולה להחליט להתמודד עם המצב הנוכחי באופן אחר, אך היא בחרה בניסיון שנשמע ונראה כמו סחיטה על גבם של העובדים.

הצעד שביצעה מסמן כעת את הכיוון לעוד ועוד רשתות, שלא העזו קודם לכן לעשות זאת. כך למשל זמן קצר לאחר ההודעה של ויזל, הודיעה גם רשת המשביר לצרכן על הוצאה לחל"ת של כ-40% מעובדיה, ורשת גולף הודיעה כי תוציא לחל"ת חלק מהעובדים.

קשה שלא להיזכר בדברים שהראל ויזל בעצמו כתב רק לפני חודשים ספורים כשדרבן והוביל את בכירי התעשייה להתנגד לרפורמה המשפטית ואף להשבתת המשק בגינה (למרות שהודה כי אינו יודע מה היא אומרת ומה נכתב בסעיפיה): ״היא תגרום לפיטורים המוניים במשק, ואבטלה של רבבות של עובדים בכל מגזרי המשק המקומי, שימצאו עצמם ללא מקור פרנסה בכבוד". מסתבר שלא צריך רפורמה בשביל זה, מספיק חוסר התחשבות של הבעלים.