יום שלישי, מרץ 25, 2025 | כ״ה באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

אליצפן רוזנברג

כתב, עורך, ופרשן כלכלי משנת 2005 בעיתונות הכללית והכלכלית

הדרך להגדיל את הפיצוי ממס רכוש על נזקי מלחמה

מלבד פיצוי לנזקים ישירים, לקרן הפיצויים של מס רכוש יש תפקיד נוסף: היא המקור לכספי פיצוי לעסקים על הנזקים הכלכליים, שגם הם הולכים ומתרחבים

נכון לנתונים שהצטברו עד סוף השבוע שעבר, נפגעו כתוצאה מהמלחמה יותר מ־8,400 מבנים בישראל ולמעלה מ־4,075 כלי רכב – כך על פי קרן הפיצויים של מס רכוש, המופקדת על פיצוי בגין פגיעות ישירות ממעשי איבה ומלחמה. מאז עבר שבוע, והמספרים עולים.

ערב פרוץ המלחמה הצטברו בקרן כ־18 מיליארד שקל. זהו סכום גדול, אך ככל שהמלחמה תימשך ותתרחב, גם הנזקים והפיצויים בגינם צפויים לגדול. מלבד פיצוי לנזקים ישירים, לקרן הפיצויים של מס רכוש יש תפקיד נוסף: היא המקור לכספי פיצוי לעסקים על הנזקים הכלכליים, שגם הם הולכים ומתרחבים.

לצד חשיבותה של הקרן והתועלת הרבה, כדאי לדעת כי נזקים לתכולת הדירה, כגון ריהוט וחפצים שונים, משולמים לפי מחירון של סוגי החפצים וגודל המשפחה, עד לתקרות הקבועות בחוק; זאת בניגוד לנזק למבנה עצמו ולכל דבר שמחובר דרך קבע למבנה (כגון מזגנים, כלים סניטריים, ארונות מטבח וכדומה), שמשולם פיצוי מלא בגינם בהתאם להערכת שמאי. המשמעות היא שעלול להיווצר פער, לעיתים גדול, בין העלות הממשית של הרכוש ובין סכום הפיצוי שישולם על ידי הקרן.

כך למשל, זוג נשוי זכאי לפיצוי מקסימלי בסך 25,654 שקל בגין ריהוט שניזוק, ו־5,187 שקל נוספים עבור כל ילד (עד גיל 18). עבור ילד מעל גיל 18 ישולמו לכל היותר 7,585 שקל. אדם יחיד זכאי לסכום מרבי של 14,835 שקל. עבור בגדים ישולם סכום מרבי של 11,420 שקל לזוג, ו־1,713 שקל עבור כל ילד.

ניקח לדוגמה משפחה שבה שני הורים ושלושה ילדים, שביתה נהרס. היא תהיה זכאית לפיצוי מרבי של 41,215 שקל בגין רהיטים, 16,559 שקל בגין בגדים, 32,670 שקל בגין מכשירי חשמל ואלקטרוניקה, ועוד 29,721 שקל בגין חפצי בית אחרים. סך הפיצוי שהיא תקבל יעמוד על 120,165 שקל, סכום נמוך לאירוע של "טוטל לוס", במיוחד אם מדובר ברכוש איכותי או יוקרתי. אגב, בכל מקרה אין זכאות לפיצוי בגין כסף מזומן, המחאות, תכשיטים וחפצי אומנות שנפגעו.

מכיוון שביטוח הדירה הסטנדרטי איננו מכסה אירועי מלחמה, גם הוא לא ייתן מענה לפער הזה. אז מה ניתן לעשות? ובכן, לא רבים יודעים, אך יש אפשרות לבטח את החפצים הביתיים בערך הגבוה מהערך הנקוב בתקנות מס רכוש. באתר קרן הפיצויים ברשות המיסים אפשר למלא באופן מקוון טופס להרחבת הביטוח בסכום גבוה יותר, וזאת תמורת תשלום פרמיה בשיעור של 0.3% מהשווי הנוסף של החפצים. בכל מקרה, הפיצוי הנוסף לא יעלה על 971,236 שקל. אם נחזור לדוגמה שהבאנו קודם, נניח שאותה משפחה רוצה להגדיל את הסכום ל־300,000 שקל. במקרה כזה היא תצטרך לשלם 539 שקל, שהם 0.3% מההפרש בין הפיצוי המרבי של מס רכוש ובין 300 אלף שקל.

הביטוח הזה ייכנס לתוקפו לאחר תשלום הפרמיה ואישור קבלת ההצהרה, והוא תקף מיום התשלום עד 31 בדצמבר באותה שנה – כמובן על נזקים עתידיים, לא על נזקים שכבר אירעו לנכס.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.