לנקבת הגמל, הנאקה, יש תכונה מרתקת שמבדילה אותה משאר הבהמות המבויתות: אי אפשר להפריד את האם מבנה בכל תקופת היניקה שלו. אצל פרות וכבשים, למשל, אם תפרידו את האם מהילד, האם תצטער לזמן קצר אבל תמשיך לתת חלב לתקופה ארוכה. לעומת זאת, אם תיקחו לנאקה את בנה, הבכר, היא תשתולל. ואם איכשהו תצליחו להפריד ביניהם – הנאקה לא תיתן יותר חלב. היא חייבת שהבכר יהיה לידה.
כששוחחתי עם מומחה לגידול גמלים הוא אישר את העובדה הזו ואף הוסיף לי שהבדואים חולבים את הנאקה בזמן שהבכר יונק מהעטין הסמוך. התופעה הזאת רמוזה כבר בספר בראשית. כאשר יעקב שולח בהמות כמתנה לעשיו אחיו, נאמר: "עִזִּים מָאתַיִם וּתְיָשִׁים עֶשְׂרִים רְחֵלִים מָאתַיִם וְאֵילִים עֶשְׂרִים גְּמַלִּים מֵינִיקוֹת וּבְנֵיהֶם שְׁלֹשִׁים". רק נקבות הגמל מוזכרות כאן כמי שהובאו יחד עם בניהן, שכן ההפרדה ביניהם איננה אפשרית.
יש טוענים שמכאן מקור שמו של הגמל – מכיוון שקשה לו להיגמל, כלומר להפסיק לינוק. הפסקת יניקה נקראת במקרא גמילה: "וַתֵּינֶק אֶת בְּנָהּ עַד גָמְלָהּ אֹתוֹ" (שמואל־א א, כג). קישור נוסף לשמו של הגמל מופיע בפרשנות חסידית, שלפיה הגמל רומז לגמילות חסדים. האומנם יש קשר בין הגמילה של הגמל לגמילות החסדים?
13 מילים נרדפות
אחד הכוכבים המרכזיים של פרשת חיי שרה הוא הגמל: אליעזר ושיירת הגמלים, רבקה שמשקה את הגמלים, והמפגש בין יצחק לרבקה שבו היא נופלת מהגמל. הגמלים שזורים לאורך כל הפרשה.
שיאה של הפרשה הוא במבחן המדהים שעורך עבד אברהם כדי לבדוק מי האישה הראויה ליצחק, בנו של אברהם. עשרה גמלים לעבד אברהם, והיה אם תצא נערה שתראה אותו אחרי הדרך הקשה ותאמר לו "שְׁתֵה וְגַם גְּמַלֶּיךָ אַשְׁקֶה", היא הראויה להצטרף לבית אברהם. גמל צמא מסוגל לשתות כמאה ליטר בעשר דקות; כפול עשרת הגמלים של עבד אברהם, נמצא שמדובר באלף ליטר שהנערה צריכה לשאוב ידנית מהבאר העמוקה. אך רבקה עומדת במבחן ומשקה את אליעזר וכל גמליו, כד ועוד כד ועוד כד.
בפשטות, המבחן הזה נועד לבדוק את מידת גמילות החסד של רבקה. בית אברהם ידוע בהיותו מכניס אורחים, ולפעמים זה מאתגר ודורש התמסרות. ההתמסרות של רבקה מראה שהיא ראויה להצטרף לבית אברהם. בכל תרבויות המדבר, הכנסת אורחים היא ערך מרכזי מאוד. ואין זה מקרי. בתוך החוסר המדברי והפשטות של יושבי המדבר, הלב חייב להיפתח עבור האחר. הצמא מרגיש את הצמא ופותח לו את ביתו.
הגמל הוא אחד הסמלים המרכזיים של תרבויות המדבר. אצל הבדואים גמילות החסדים של הגמל היא ממש מכל כולו: רוכבים עליו, חולבים את הנאקות, אוכלים את בשרו, משתמשים בעורו ובצמרו. אין אף בהמה שעושים בה את כל השימושים הללו. על כן הגמל הוא הסמל המובהק של שוכני המדבר, שאינם יכולים בלעדיו.
כידוע, ככל שלמילה יש יותר שמות נרדפים, כך הדבר מראה על חשיבותה בתרבות. ובכן, לבדואים יש 13 שמות שונים לגמל: الإبل – אלאִבָּל; الناقة – א־נאקה; العِير – אלעִיר; البدن – אלבדן; الجمل – אלגָ'מַל; الِهيم – אלִהִים; البعير– אלבּעיר; الأنعام – אלאַנְעַם; البَحيرة – אלבָּחִירַה; السائبة – א־סאאַ'בַּה; الوصيلة – אלוַוצִילֵה; الحام – אלחַאם; العِشَار – אלעִשַׁאר (ותודה לצפריר תפארת, איש הר הנגב, שלימד אותי זאת).
אם כן, הנאקה שמיניקה את בנה בהתמסרות אין קץ, הגמל שכל כולו מנוצל לשימוש, הוא הסמל של גמילות החסד הטוטאלית. מידתם של אנשי המדבר.
אהבה ראשונה
אבל בסוף הפרשה רבקה נופלת מהגמל. משהו בהתמסרות הטוטלית הזאת נופל. האמת היא שהנפילה הזאת כמעט חייבת לקרות. אנשי החסד הגדולים, סכנתם היא בחסדם. הטוטליות של החסד כלפי אחרים עלולה לבוא על חשבון הבית פנימה.
נדמה כי בסוף ימיו אברהם למד זאת בדרך הקשה: אחרי העקדה שרה מתה מצער. יצחק, שרק אתמול הוליך את צווארו לשחיטה, כעת סכין בלתי נראית מפלחת את ליבו והוא מתרחק מאוהל אברהם ל"בְּאֵר לַחַי רֹאִי" הרחוקה (כנראה אזור צומת משאבים של ימינו). ישמעאל הרחק במדבר פארן. אברהם, איש החסד הגדול כלפי כל העולם, איבד את משפחתו הקרובה. הנפילה של רבקה מהגמל מסמלת אמירה דוממת של רבקה: הבית שלנו יצחקל'ה, הוא יהיה אחר.
ואכן ביתם של יצחק ורבקה שונה כל כך מבית אברהם. אברהם ינדוד בכל העולם, מהפרת ועד מצרים, ואילו ביתם של יצחק ורבקה יתרכז במשולש הקטן שבין באר־שבע, חברון וגרר. בית אברהם מלא אורחים, ואילו בית יצחק כולו אומר התכנסות. לאברהם שלוש נשים, ליצחק ורבקה יש רק אחד את השנייה, ולא עוד אלא שהם הזוג הראשון במקרא שנאמר עליהם שאהבו. אברהם רועה צאן נודד, ואילו יצחק חקלאי, זורע בארץ ורואה בה ברכה.
גמילה פירושה גם הפסקה. הפסקה טוטלית ממשהו אהוב וממכר. מחלב אם, או מסם. יצחק מבין שלהתמכרות לחסד היו גם מחירים. הוא נגמל מגמילות החסדים המוחלטת, מתכנס פנימה הביתה לאהבה את אשתו ואת שני ילדיו. יצחק מבכר את אש האהבה הבוערת בתוך הבית פנימה על פני לפידי האש הנשלחים החוצה. יצחק העיוור ראה לפעמים טוב מכולם.