עשור חלף מאז ניצבה גאורגיה אל מול פלישה צבאית רחבה של כוחות רוסיים, שכבשו באופן בלתי חוקי את מחוז אבחזיה ומחוז צחינוואלי (דרום אוסטיה), כ־20 אחוזים משטחה של גאורגיה. ב־7 באוגוסט 2008, בנוקטה אגרסיביות צבאית נגד מדינה ריבונית וצעדים בלתי חוקיים נוספים, הפרה רוסיה בבוטות את הנורמות והעקרונות היסודיים של החוק הבינלאומי, ויצרה תקדים מסוכן לתקיפת הסדר הבינלאומי המבוסס עליהם. פעולותיה של רוסיה ב־2008 שירתו את שאיפתה לשרטוט מחדש של גבולות אירופה, ופגיעה במבנה הביטחון האירופי.
השלכות התוקפנות הרוסית בשנת 2008 היו הרסניות. הן כללו אובדן חיי אדם ועקירתם של עשרות אלפי בני אדם שהורחקו בכוח מבתיהם. 412 גאורגים – 170 אנשי צבא, 14 שוטרים ו־228 אזרחים – נהרגו בקרבות, ו־1,747 נפצעו (973 אנשי צבא, 227 שוטרים ו־547 אזרחים). שלושה עיתונאים נהרגו ושישה נפצעו. כ־130 אלף תושבים נעקרו מבתיהם, ול־26 אלף מהם עדיין לא ניתנה זכות השיבה. 35 אלף בתים נשרפו, נהרסו והוחרבו.

עשר שנים עברו, והפדרציה הרוסית עוד לא יישמה את הסכם הפסקת האש שהושג בתיווך האיחוד האירופי ב־12 באוגוסט 2008. עד היום היא ממשיכה להפר את התחייבויותיה, למרות קריאות חוזרות ונשנות מצד הקהילה הבינלאומית. בהתעלמות בוטה מהסכם הפסקת האש, שדרש מרוסיה לסגת משטח גאורגיה, תגברה מוסקבה את נוכחותה הצבאית הבלתי חוקית בשטח וממשיכה להפריע ליישום הסדרי הביטחון הבינלאומיים במחוזות אבחזיה וצחינוואלי.
מצב זכויות האדם בשטחים הכבושים ממשיך להירקב. הביצור המתמשך של קווי הכיבוש בשימוש בגדרות תיל ובמחסומים מלאכותיים אחרים, וכן פעילות שירות הביטחון הפדרלי הרוסי, החוטף אזרחים ולוקח אותם למאסר בלתי חוקי, מערערים את הביטחון בשטח. כתוצאה מהתהליכים האלו, נקרעו משפחות רבות ורבים איבדו גישה לאדמתם החקלאית, לאתרי הדת שלהם ולקברות קרוביהם. הפגיעה הקשה בזכויות האדם במחוזות הכבושים כוללת הפרות של הזכות לחופש תנועה, מגורים וקניין, וכן איסור על לימוד השפה הגאורגית. המגבלות האלה הפכו את חיי התושבים באזור לבלתי אפשריים.
הגאורגים שנותרו בשטחים הכבושים נתונים לאפליה אתנית קשה. בעת האחרונה הוצאו להורג שלא כחוק שלושה עקורים גאורגים – דוית באשארולי, גיגה אותהוזוריה וארכיל טאטונאשווילי – באופן שמדגים בבירור את ההפקרות והאלימות האתנית בשני המחוזות הכבושים. למול הצעדים הפרובוקטיביים החוזרים, גאורגיה נותרה מחויבת לפתרון הסכסוך בדרכי שלום והשקיעה במנגנונים שייתנו מענה לבעיות הביטחוניות וההומניטריות של האוכלוסייה המושפעת מהסכסוך. גאורגיה עדיין ממתינה להדדיות מהצד הרוסי.
בד בבד, הגבירה גאורגיה את מאמציה לחיבור קהילות שפוצלו בעקבות המלחמה ובגלל הכיבוש. כדי לקדם זאת, ממשלתנו הציגה את המיזם "צעד לקראת עתיד טוב יותר", שיפעל לשיפור התנאים ההומניטריים והסוציו־אקונומיים של תושבי אבחזיה וצחינוואלי, ויטפח קשר ואמון בין האוכלוסיות.
גאורגיה היא הדמוקרטיה האמיתית היחידה בקווקז. כשותפה נאמנה של ארה"ב ואירופה, היא הערובה היחידה ליציבות באזור המאתגר הזה. במאות השנים האחרונות גאורגיה חוותה סבל רב, בין השאר תחת גלי כיבוש רוסיים, ובכללם הכיבוש הסובייטי והמלחמה של אוגוסט 2008. למרות האתגרים האלו, גאורגיה מצליחה להתקדם ולהתפתח כדמוקרטיה אמיתית וכמדינה אירופית. אנו מאמינים בעתידנו, עובדים קשה להיות מדינה לדוגמה, ומצליחים היכן שהצלחה נראית כמעט בלתי אפשרית. אנו סומכים על תמיכתם של חברינו ושותפינו: עמידתם לצידנו חיונית לגאורגיה ולכל העולם החופשי.