עוד לא עברו חודשיים מאז נצחונו המפואר של נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, וכבר הוא נראה כמו ניצחון פירוס: הלירה הטורקית נמצאת בצניחה חופשית, ובנתונים האלה כל החלומות והחזונות על גדולה עותמנית מזכירים יותר חלום על הבוספורוס.
המצב קשה. היום (ב') הודיע הבנק הממלכתי הטורקי על סדרה של מהלכים שמטרתם לתמוך בלירה המקומית ולספק נזילות לבנקים הטורקים. המשמעות היא שמתחילים למכור זהב וזה מצביע על הקושי הגדול. בינתיים נוקטת הממשלה הטורקית אמצעי חירום נוספים.

אחד הצעדים היותר מעניינים הוא מכירת נכסים של אנשי עסקים מרכזיים במשק הטורקי, המואשמים כשותפיו של יריבו של ארדואן, פתהוללה גולן. על פי העיתונות הטורקית, מדובר בשלוש מאות וחמישים נכסי נדל"ן מובחרים בשווי מיליארדים שהוחרמו ע"י הממשלה הטורקית. אולם מכירת נדל"ן היא ענין מורכב, ולא בטוח כמה זה יעזור לייצב את הכלכלה במדינה, אבל זה בהחלט יעזור לארדואן ולמעגל מקורביו להתעשר עוד יותר.
שני אלמנטים מחריפים את משבר הלירה הרבה מעבר לגבולות טורקיה. הראשון הוא המאבק האישי-תחרותי בין טראמפ לארדואן. מצד אחד, שגעון גדלות ופרנויה של השליט הטורקי, ומהעבר השני התנהלותו הכוחנית של נשיא ארה"ב כנגד הכלכלות העולמיות. מבחינתו, כולן אצלו על הכוונת: סין, האיחוד האירופי, גרמניה, איראן וכעת גם טורקיה. אפשר לראות בכך התנהלות פרועה שיוצרת כאוס, כמשל הילד הפרוע שבועט במגדלי הלגו ומחריב אותם.
מאידך, יש גם הרבה הגיון במהלכיו של נשיא ארה"ב. הכאוס הוא הכלי החביב על טראמפ במאבקיו. צניחת הלירה משרתת את מדיניות הסנקציות האמריקניות על איראן. טורקיה שלא נענתה לדרישה האמריקנית הצהירה שתמשיך לסחור עם משטר האייתוללות. זה חשוב מכיוון שהכלכלות האיראנית והטורקית משולבות. הרבה מאד סחר במזון וחומרי מוצא לתעשייה מתנהלים ביניהן, אך האלמנט החשוב ביותר נוגע לסחר בזהב.

טורקיה עזרה בשנים האחרונות לאיראן להתחמק מהסנקציות על ידי סחר פיקטיבי שבאמצעותו העבירה כמויות זהב אדירות לטהרן. אולם כעת, כדי למנוע את המשך חרחור הכלכלה כלפי מטה תצטרך כעת טורקיה לשמור את עתודות הזהב שלה לעצמה. היא לא תוכל עוד לסחור בזהב עם האיראנים מתחת לשולחן כפי שעשתה בעבר, מה שכבר הביא אחדים מבכירי בנקאייה ואוליגרך טורקי אל מאחורי הסורגים בארה"ב.
איראן חלשה, עם ריאל שכל הזמן מאבד מערכו לעומת הדולר, היא תוצאה חיובית מבחינת ארה"ב, אך יש תופעות לוואי נוספת. גם הבנקים האירופאים, לפחות בחלקם, נחשפים למשבר הלירה הטורקית, וגם זו תוצאה שמשחקת לידיו של טראמפ. גם במלחמת המכסים שלו מול האיחוד האירופי וגם במאבק מול איראן.