יום רביעי, מרץ 12, 2025 | י״ב באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

הרב חיים נבון

פובליציסט

הכנר עדיין על הגג – אבל עכשיו יש לו שריון ונשק

ישראל שונה לא בגלל הסטטיסטיקה של הפגיעה ביהודים, שנוראה כאן יותר, אלא משום שבישראל מתפוגגת מעט תחושת חוסר האונים. בישראל כולנו ביחד על הגג, ולידנו המקלע

הכנר עדיין על הגג. רואים זאת באחת התמונות המפורסמות של המלחמה הזו: חייל יושב ומנגן בכינור, על גג של נגמ"ש בעזה. כה דומה לכנר מהציור של מארק שאגאל, שהעניק את שמו גם למחזמר המפורסם, על חיי העיירה היהודית במזרח אירופה. כל כך הרבה עברנו מאז, כל כך הרבה השתנה, אבל הכנר עדיין על הגג.
הכנר עדיין על הגג, כי על האדמה עוד מסוכן ליהודים ללכת. ג'וזף שטיין, שעיבד את סיפורי טוביה החולב למחזמר "כנר על הגג", בחר את הכותרת הזו כדי לסמל את השבריריות של הקיום היהודי בגולה. קשה לשמור על שיווי משקל תוך כדי נגינה על הגג, אבל היהודים הצליחו בזה, בזכות המסורת. ומה יעשו היהודים כאשר המסורת מתערערת? המחזאי השאיר את השאלה הזו פתוחה, אך הציונים חשבו שמצאו לה תשובה: במדינה יהודית בארץ ישראל יוכל הכנר הנצחי להלך בבטחה ובנחת על הקרקע. לדאבון הלב, לא כך קרה.הכנר עדיין על הגג – ואיך אנחנו מצדיקים עכשיו את הציונות שלנו? בחיבור הציוני החשוב הראשון, "אוטואמנסיפציה", הכריז י"ל פינסקר שהיהודים שנואים כיוון שהם מת־חי, עַם בלי ארץ, גוף בלי נשמה. כשתהיה ליהודים מדינה – תתמוסס האנטישמיות. אחרים, שפחות נטו לחשיבה פילוסופית, הסתפקו באמירה שבמדינה היהודית נוכל להגן על עצמנו; במדינת ישראל לא יהיו פוגרומים. ואז הגיע שמיני עצרת תשפ"ד.

איור: באדיבות ויקיפדיה

הכנר עדיין על הגג, אבל יש לו שריון ונשק. חברים מחו"ל מספרים לי על גל אנטישמיות שלא דמיינו בסיוטיהם; על צעקות "יהודי מלוכלך" ברחובות מנהטן. אמרתי להם: גם כאן, בישראל, מסוכן ליהודים. אמרו לי: נכון, אבל אין לך מושג כמה נורא כשאין לך למי לפנות אחרי שמאיימים עליך ברחוב. ישראל שונה לא בגלל הסטטיסטיקה של הפגיעה ביהודים, שנוראה כאן יותר, אלא משום שבישראל מתפוגגת מעט תחושת חוסר האונים. בישראל כולנו ביחד על הגג, ולידנו המקלע.

ובכל זאת, הכנר עדיין על הגג, ולכן ההצדקה הביטחונית לקיום המדינה אינה מספקת. נשבענו "לעולם לא עוד", אך בשמיני עצרת עברנו יום באושוויץ. ברית הגורל של היהודים בישראל חזקה כתמיד בכל הנוגע לעצם זהותנו היהודית. אך הטבח העמיד בסימן שאלה את תרומתה של המדינה לברית הגורל הזו. האם המדינה באמת מגינה על גורלנו המשותף? אולי אין ברירה אלא לעלות קומה, ולחשוב מהי תרומתה של המדינה לברית הייעוד: לחלומותינו הרוחניים ולתקוותינו העילאיות.

אם נחזור לציור של שאגאל, צריך לזכור שיש דרך נוספת להבין אותו: נראה שהכנר שלו אינו צועד על הגג, אלא מרחף מעליו, לכיוון השמיים. קל הרבה יותר לשמור על שיווי משקל כאשר יש לך כנפיים. וכאן אנחנו בבעיה שאינני יודע איך להתמודד איתה: הפערים הרוחניים בינינו גדולים מדי. לחבריי החילונים האדוקים אין עניין בברית ייעוד שבמוקדהּ הקריאה "מי לה' אליי"; לי אין שום עניין בברית ייעוד שמוציאה את א־לוהינו מן התמונה. סבַי והוריהם לא באו לכאן כדי להקים בישראל רק עוד דמוקרטיה ליברלית סתמית; בשביל זה אפשר לגור בכל מדינה אחרת במערב. המשורר החילוני המאמין נתן אלתרמן כתב כך על ספינות המעפילים: "כי מוליך אותן צו לידותיו של העם / כי מוליך אותן דבר א־דני אל אברם". תלמידי־תלמידיו כבר לא מוכנים לחתום על המילים הללו. אין לי תלונות אליהם, אבל באמת אינני יודע איך נתקדם מכאן. רוב העם דתי־מסורתי, אבל בהקשר הזה אין די ברוב. בלי אמונה ששותפים בה כמעט כולם קשה מאוד לכונן ברית ייעוד.

אם נחזור לציור של שאגאל, צריך לזכור שיש דרך נוספת להבין אותו: נראה שהכנר שלו אינו צועד על הגג, אלא מרחף מעליו, לכיוון השמיים. קל הרבה יותר לשמור על שיווי משקל כאשר יש לך כנפיים

ואף על פי כן, הכנר עדיין על הגג. האדמה מדממת, השמיים אפורים ושותקים ופלדת השריון קשוחה ודוקרת. ובכל זאת, הכנר מתעקש להמשיך לנגן. אולי מחר יהיה בהיר יותר, ואם לא מחר – אז מחרתיים. ובינתיים, אנחנו יודעים שאת המנגינה הזו דווקא אפשר להפסיק, אך אנחנו לא ניתן לזה לקרות. לא במשמרת שלנו, ולא לעולם. לפעמים מנגינה מקבלת משמעות רק באמצעה, או אפילו לקראת הסוף; צלילים שנשמעו צורמים משתלבים פתאום לכדי הרמוניה מפתיעה, כובשת אוזן. לרגע אחד הכול הופך אז צלול ונהיר. אנחנו לא שם, ואולי רק בנינו או נכדינו יזכו לרגע הזה. אם אכן זה גורלנו, גורל דור המדבר, אזי על ערש דווי נאמר בגאווה לילדינו: אומנם גאולה לא הצלחנו להביא לכם, אבל שאו עיניכם וראו – הכנר שלנו עדיין מנגן על הגג, ולרגע אחד לא הפסיק.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.