שוק ההון שונא אי ודאות. מלחמות, טלטלות פוליטיות ומשברים עולמיים, הם בדרך כלל מתכון לירידות, אבל מתברר שדווקא תקופות כאלה משמשות כר פורה לעלייה בערכו של הזהב. מחיר המתכת הנוצצת זינק בתחילת השבוע לשיא של כל הזמנים, והגיע במהלך המסחר לשווי של מעל 2,150 דולר לאונקיה (31 גרם), מאז הוא ירד במעט.
אז מה גורם לזינוק כעת? יש לא מעט תיאוריות כלכליות המסבירות מדוע מחיר הזהב עולה. המשותף לכולן הוא ההכרה במתכת היקרה כמעין "חוף מבטחים", כזו שאטרקטיבית כמעט בכל תקופה, אך בעיקר בעיתות חוסר יציבות ואי ודאות. מתקפת הטרור של חמאס והמלחמה שבאה בעקבותיה הגבירו את המתיחות במזרח התיכון ואת החשש מהתלקחות אזורית. שבירת הפסקת האש, לפני כשבוע, הזניקה עוד את מחיר הזהב. מאז 7 באוקטובר ועד כתיבת שורות אלו, הוא עלה ביותר מ־10%.
אבל יש סיבות נוספות, והבולטת שבהן היא הירידה בריבית הריאלית. הזהב עולה כשהריבית יורדת. זהב אינו מניב ריבית, ולכן אינו אטרקטיבי להשקעה בתקופות שבהן הריבית גבוהה. הריבית בארה"ב אומנם עדיין גבוהה כרגע, אבל ההתבטאויות של בכירים בבנק המרכזי בארה"ב, לצד נתונים כלכליים שמצביעים על היחלשות האינפלציה, מאותתים שהריבית תחל לרדת בקרוב. ירידה של הריבית הופכת את הדולר לפחות אטרקטיבי, מה שגורם למשקיעים לפנות לסחורות ולמתכות יקרות, ובעיקר זהב.
לדברי חלק מהאנליסטים, ככל שהמצב באזורנו ימשיך להיות סבוך וככל שהריבית אכן תתחיל לרדת, הזהב צפוי להמשיך ולהתחזק. ואומנם, למרות העליות החדות בשנים האחרונות, ייצור הזהב דווקא ירד. הירידה הזו מוסברת, בין השאר, באמצעות המלאים האדירים המוחזקים במרתפי הממשלות השונות על פני הגלובוס. זו גם אחת הסיבות המרכזיות למעמדו של הזהב: שמירתו בכספות הבנקים המרכזיים כגיבוי לשווי המטבע. כשני שלישים מכמות הזהב מוחזקים בידי ממשלות ברחבי העולם; כ־40% מכלל הכמות הזאת, על פי הערכות שונות, שהם כ־4,600 טון זהב, מוחזקים בידי ממשלת ארצות הברית, אי שם במרתפי הממשל הסמוכים לבסיס הצבאי בפורט־נוקס שבמדינת קנטקי.
אז האם כדאי להשקיע בזהב? ובכן, לא ניתן כאן המלצות. חשוב גם לזכור שבדומה להשקעות אחרות בסחורות או בשוקי ההון, גם כאן קיים כמובן סיכון. ובכל זאת, למי שמחליט להשקיע, יש כמה דרכים לעשות זאת:
אולי הדרך הבסיסית ביותר היא לרכוש פיזית מטילי זהב או תכשיטי זהב, אבל הצורך לאחסן ולאבטח את המתכת היקרה ידרוש כנראה משאבים שיטילו בספק את כדאיות העסקה. מה גם שאלו לא ממש סחירים, ולא תמיד אפשר למצוא בקלות מישהו שימכור או יקנה אותם.
אפשרות נוספת היא השקעה במניות של חברות העוסקות בתחום הזהב, למשל מניות של חברות כרייה. בתקופות מסוימות, מניותיהן של חלק מחברות הכרייה עלו אף יותר ממחיר הזהב עצמו. אלא שדווקא העובדה שאין התאמה מלאה בין מחיר המניה למחיר המתכת עלולה לעיתים להוות בעיה. מחיר המניה עלול לרדת, בעוד מחיר הזהב עצמו עולה. בנוסף, ככלל, לפני שמשקיעים במניה מסוימת מומלץ להכיר את החברה ואת כדאיות ההשקעה בה.
עוד אפשרות היא רכישת חוזים עתידיים על זהב. באופן תמציתי ומפושט: חוזה עתידי, הנעשה באמצעות בורסה ייעודית, הוא סוג של הסכם המפרט התחייבות לרכישה או למכירה של כמות כלשהי של סחורה במועד עתידי מוגדר, ובמחיר שנקבע בעת ביצוע העסקה. מסחר בזהב בחוזים עתידיים נפוץ מאוד, אולם מעבר לסיכונים הטמונים בו, אפשרות זו דורשת הבנה והתמחות והיא בהחלט לא מתאימה לכל אחד.
הדרך הפשוטה יותר היא השקעה באמצעות קרנות סל העוקבות אחר מחיר הזהב (או אחר חוזים על הזהב). קרן הסל היא למעשה קרן נאמנות סחירה העוקבת אחר נכס הבסיס (במקרה שלנו, זהב), מתוך ניסיון להשיג את תשואת נכסי המעקב. קרנות סל נסחרות בבורסות השונות, והן נפוצות בעיקר בארה"ב. גם בארץ ישנן קרנות סל כאלו, אם כי מעטות, והן מנוהלות על ידי בתי ההשקעות. בכל מקרה, כאמור, החלטת השקעה באשר היא דורשת חשיבה והבנה של הסיכונים מול הסיכויים, ואין לראות באמור המלצה כלשהי.