יום רביעי, מרץ 26, 2025 | כ״ו באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

עטרה גרמן

הכתבת הפוליטית של מקור ראשון

האיסור על כניסת פועלים פלסטינים: השרים הוכיחו שאפשר לשנות את התפיסה

איגוף מימין, התנגדות ציבורית ולחץ תקשורתי: מה עמד מאחורי הדיון בקבינט המדיני-ביטחוני שנמנע מאישור הכנסת פועלים פלסטינים לישראל

הדיון בקבינט המדיני-ביטחוני הסתיים לראשונה מזה שנים ללא החלטות, על אף שהיה אמור לאשר את הכנסת הפועלים הפלסטינים מיהודה ושמרון לשטחי הקו הירוק.

אמש (א') עוד העריכו הפרשנים, מניסיון של שנים ארוכות, כי גם כשהקבינט החברתי-כלכלי המליץ כמה שעות קודם לכן פה אחד שלא להכניס פועלים ערבים תושבי יו״ש לעבודה בישראל, בקבינט המדיני-ביטחוני תתהפך ההחלטה. אולם אחרי חמש שעות של דיון לילי, המחשבה הראשונית התבדתה לטובה.

ישיבת הקבינט הביטחוני הייתה חשובה אתמול מכמה סיבות. מאז טבח השביעי באוקטובר, קיימים הרבה כעס ואכזבה, בין היתר כלפי הממשלה, שנדמה שטרם הפנימה את המאורעות. מתגברת הדרישה לשינוי החשיבה והאסטרטגיה ששלטה שנים במדינת ישראל במשך שנים – לצד עמדות צה"ל, שב"כ ומתאם הפעולות בשטחים – לייצר שקט ביהודה ושומרון ולהניע את הכלכלה הפלסטינית, מתוך הנחה שהדבר יביא להפחתת התסיסה נגד ישראל.

את ההתנגדות של השרים סמוטריץ' ובן גביר להכנסת הפועלים הפלסטינים כולם הכירו, אך על רקע לחץ ציבורי ותקשורתי, גם השרים מהליכוד – גדעון סער, ניר ברקת ואופיר אקוניס – הובילו את ההתנגדות בקבינט החברתי. כשיתר שרי המפלגה הגיעו כמה שעות לאחר מכן לדיון בנושא בקבינט הביטחוני, הם התקשו לקבל החלטה שונה אחרי האיגוף מימין מצד חבריהם למפלגה.

קשה גם להתווכח מול מערכת ביטחון מוערכת, בטח בתקופה הנוכחית, שעומדת על שלה ברצון ליציבות ולשקט ותומכת בהכנסה מדורגת של פועלים פלסטינים נשואים מעל גיל 35. עמדה זו זכתה לתמיכת המל"ל, בעוד שעבור שרי הליכוד שאמרו שאפשר להסתדר בלעדיהם, היה נראה שקונספציית ה-7.10 טרם התנפצה אצל כולם.

הדבר הביא לכמה שינויים, בראשם ההוכחה שאפשר לשנות את הפרדיגמה הרווחת ושאם השרים עומדים על הרגליים האחוריות שלהם – ההחלטה הרצויה מבחינת מערכת הביטחון, המל"ל וראש הממשלה לא תתקבל. התנגדות ציבורית, רעש תקשורתי ועמידת השרים אחד אחרי השני על הבעייתיות שבאישור ההחלטה, הביאה לראשונה לשינוי. בהתאם לכך, לא אושרה הכנסת פועלים ערבים מיו״ש, לאחר שהנושא לא הובא להצבעה מחשש לרוב נגד, ובמקביל העברת כספי הרשות הפלסטינית לעזה ירדה גם כן מסדר היום ללא דיון.

בישיבת הקבינט סוכם כי "ייבחנו פתרונות שונים" לסוגיה, ביניהם הגדלת מספר העובדים הזרים שכניסתם לישראל תאושר. אך ישנו חשש נוסף: אם יבוצע עיקוף של החלטת השרים ויהיה מי שיקבל החלטות אחרות – זו תהיה פגיעה אנושה בתפקיד נבחרי הציבור ובעקרון הדמוקרטי שהחלטות מתקבלות על ידי הדרג המדיני, ועל פי רוב.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.