בתוך בליל שידורי החדשות, תוכניות תחקירים שמוקדשות כולן למלחמה או סרטי דוקו זריזים כמו NOVA המטלטל, עדיין לא הצלחתי לחזור לצפות בסדרות. נטפליקס קורצת לי מהשלט, אבל הנפש עוד לא בשלה. כן, אפילו את האסקפיזם לקחו לנו. הזמן היחיד שבו אני מסוגלת להתנתק הוא כשאני צופה בטלוויזיה עם הילדים. כך התוודעתי ל"בני מצווה" החדשה והמסקרנת שעלתה ב"כאן חינוכית" שתפסה את צאצאיי למן הרגע הראשון, והאמת שגם אותי, שכן כוכביה הם ילדים בדיוק כמותם. באופן מפתיע ומשמח, בית היוצר שאחראי ללהיטים הטלוויזיוניים הכי גדולים של צעירי ישראל דוגמת "כראמל", "האחיין שלי בנץ" או "לבד בבית" מעלה על נס סדרה שעוסקת כל־כולה בעולמם של מתבגרים דתיים.
הסדרה מגוללת את סיפורם של שני אחים: טוהר, בת 12 (נטע כרמלי הכריזמטית והמצוינת) ואֵבְיָה (אביתר), בן 13 (איתי בכור), שנולדו באותו יום בהפרש של שנה ומגיעים יחדיו לשנת הבר ובת מצווה שלהם. בעקבות פיטורי האב הילדים נאלצים לאחד את שני האירועים שתוכננו להיחגג בנפרד, למרבה אכזבתם. הפתרון לצרה מתגלה כשספר התורה העתיק של בית הכנסת שלהם נגנב ופרס בסך 100 אלף שקלים מוצע למוצא הישר. טוהר ואביה מחליטים לצאת למסע בלשי בעקבות הספר הנדיר ואליהם מצטרפים חבריהם הטובים.
לצד חבורת הילדים מככבים שחקנים מוכרים כמו חן אמסלם־זגורי שכמו נולדה לשחק אמא דוסית ועידו ברטל שמצליח לתפוס את הדקויות של אב תורני נודניק־אך־מסור.
הסדרה מטפלת בכל מה שמעסיק בני נוער דתיים: הכעס על הורה שהופך באמצע החיים לדתל"ש ומפרק את הבית; התמודדות של נער במשפחה חד־הורית, על כל הסיטואציות הייחודיות כמו הבדידות בזמן ברכת כוהנים או הנחת תפילין בפעם הראשונה; זאת לצד אתגרים אוניברסליים כמו משולש רומנטי, יחסי קנאה־אהבה בין אחים ומשבר כלכלי במשפחה.
מאחורי הסדרה עומדים מיתר פרהט ולייזי שפירא, יוצר "סרוגים" המיתולוגית. בדיוק כמו האחות המגזרית הגדולה, גם בני מצווה נהנית מרמת אמינות מרשימה שכוללת שימוש בז'רגון מעודכן, אימונים לת"סים של חודש ארגון, יציאות מוצ"ש, טייץ מתחת לחצאית וכיפה שמונחת בזווית המדויקת.
נקודה מרתקת במיוחד, שעולה כבר בפרק הבכורה, היא זו הדתית־פמיניסטית. טוהר משתוקקת לעלות לתורה ולקרוא את הפרשה בדיוק כמו אחיה ובכך מייצגת יותר ויותר מבנות דורה שמתעניינות פחות בבוק תמונות מהוקצע ויותר בלימוד טעמים. בתחילה היא מתכוננת בהיחבא. לאחר שהיא זוכה לתמיכת הוריה, היא נאבקת על מקומה גם בבית הכנסת ונאלצת להתמודד עם גילויי מתח בין קדמה למסורת גם במעגל המשפחתי המורחב. מעניין שהסדרה נותרת נאמנה למיינסטרים הפמיניסטי־דתי, כלומר נעצרת ברצון לעלות לתורה ולא מעיזה לבקש גם להניח תפילין או להתעטף בטלית.
בני מצווה היא דרמת התבגרות שמאזנת היטב בין קומדיה, מתח ורומנטיקה. היא נקודת ציון נוספת בהנכחת המגזר בתרבות הישראלית. באופן סמלי הפסקול שלה מתבסס בעיקר על חנן בן־ארי, מי שנרמל את הכיפה והציציות על במות ארצנו. היא מספקת תחושת גאווה וייצוג לילד הדתי ומאפשרת היכרות מבורכת ובלתי אמצעית עבור הצופה החילוני. בימים אלו של אחדות גואה בעם, זה בדיוק מה שהיינו צריכים.
בני מצווה כאן חינוכית וכאן BOX