ועדת הבחירות הלאומית במצרים הודיעה היום (ב') על ניצחונו של עבד אל-פתאח א-סיסי בבחירות לנשיאות מצרים. במסיבת עיתונאים בעיר נאסר הכריזה ועדת הבחירות כי א-סיסי השיג כ-39 מיליון ושבע מאות אלף קולות, שהם 89.6 אחוזים מסך הקולות הכשרים.
בבחירות לנשיאות התמודדו ארבעה – הנשיא א-סיסי, עבד אל-סנאד ימאמה, חאזם עומר ופריד זהראן. רשות הבחירות הארצית הבהירה כי לא התקבלו פניות מהמועמדים לנשיאות או סוכניהם בנוגע להליך ההצבעה, כלומר לא היה חשד לזיופים.
עוד לפני תחילת הבחירות הסיר מי שנחשב לאתגר הגדול של א-סיסי, אחמד אל-טנטאווי, את מועמדותו, והוא אף צפוי לעמוד למשפט בגין הפצת טפסים בלתי מורשים לבחירות ובניהול קמפיין שלא על פי החוק. הוועדה המצרית לזכויות וחירויות ציינה כי מלבד טנטאווי נעצרו מנהל הקמפיין שלו, מוחמד אבו אלדיאר, ועוד 21 פעילים לשעבר במפלגתו.
בהתאם לחוק החדש במצרים, א-סיסי יכהן שש שנים בתפקיד (במקום ארבע שהיו נהוגות עד כה). בשנים הללו הוא ינסה להתמודד עם לא מעט אתגרים שעומדים בפניו, ובראשם הנושא הכלכלי. א-סיסי מנסה בשנים האחרונות לקדם רפורמות שנועדו להפחית את החוב הציבורי, שעומד כעת על מעל 88% מהתוצר הלאומי הגולמי של מצרים ב-2022. מדובר על יותר מכפול מהממוצע למדינות האיזור.
האינפלציה במצרים עומדת על יותר מ-35 אחוזים מאז יוני, והאבטלה במדינה גבוהה מאד. המשבר הכלכלי, שהתפתח בעקבות אי יציבות שלטונית, איומים בטרור שהרחיקו את התיירים וירידת ערכה של הלירה המצרית מול המטבע הזר, הבריחו את המשקיעים הזרים שמודאגים כיום גם מהמצב ברצועת עזה, שמשפיע ישירות על מצרים.
האיום הישיר: החות'ים
גורם נוסף שמשפיע על הכלכלה המצרית הוא האיום החות'י על מעבר הסחורות בים האדום, שהתפתח בשבועות האחרונים בשל המלחמה בעזה, איום שפוגע קשות בכלכלה המצרית הנשענת על מעבר סחרות בתעלת סואץ.
בים האדום עוברות כ-25 אלף ספינות מדי שנה, כ-10 אחוזים מהסחר הימי העולמי. מרבית הספינות עוברות גם דרך תעלת סואץ, שהיא אחד ממקורות מטבע החוץ הבולטים של מצרים. עד כה לא נרשמו הפסדים משמעותיים, אבל החשש שהאיום החות'י יתרחב והספינות יעדיפו שלא להיכנס למיצרי באב אלנדב בים האדום אלא להקיף את אפריקה, ומצרים תפסיד הרבה כסף, שחסר לה גם ככה.

מלחמת אזרחים שמשתוללת בסודאן והמשטר הלא יציב בלוב גם כן מטרידים את נשיא מצרים הנבחר, בנוסף לסכר אלנהדה, הסכר ההידראולי שהוקם באתיופיה כדי לייצר חשמל שיושב על הנילוס ומאט את זרם המים בו, עוד משאב טבע חיוני של מצרים שנפגע בעקבות השינויים באיזור.
בנאום הניצחון שלו אמר הנשיא המצרי, שמכהן בתפקיד מאז 2014, כמעט 10 שנים, כי "המלחמה סמוך לגבולנו דורשת מאיתנו להשקיע את כל המאמצים כדי למנוע את הימשכותה. היא מהווה איום לביטחון הלאומי המצרי ולסוגיה הפלסטינית". הוא קשר בין ההשתתפות בבחירות להתנגדות המצרים למלחמה ואמר כי "השתתפות המצרים בבחירות היא הצבעה בעבור העולם כולו, הם ביטאו את סירובם למלחמה הלא אנושית הזו".