רשתות חברתיות
שנת 2023 הייתה מהדרמטיות ביותר בתחום הרשתות החברתיות מזה הרבה שנים. הסיבה הברורה ביותר היא כמובן ההשתלטות הכוחנית של ידיד המדור משכבר הימים אילון מאסק על טוויטר – מהלך שהחל כבר בשנה שעברה אך רק הלך והתרחב השנה, כששיאו היה שינוי שמה של הרשת ל־X. סיכום שנה כמובן לא היה יכול להיכתב ללא האזכור הזה, אך בעוד מאסק הוא הדמות הבולטת ביותר – הוא ממש לא השחקן היחיד שעשה שינוי רדיקלי ברשת חברתית. למשל, האחראים על הרשת החברתית רדיט, שפרסמו השנה רשימה של שינויים שביטלו הלכה למעשה את האפשרות לקרוא את האתר באמצעות יישומים צד ג' – שינוי קריטי בהתחשב בעובדה שהאפליקציה הרשמית של רדיט היא אסון עיצובי. המהלך הוביל לשבועות של מחאות מאורגנות ומרשימות ברחבי אחד האתרים הגדולים ביותר ברשת, אך ללא הועיל – האפליקציות הפיראטיות נחסמו ומשתמשים נאלצו להתמודד עם חוויית משתמש מזעזעת.
הצד השווה של שני המהלכים הוא התוצאה: בעוד הרשתות האלו לא מתו, הן כן נחלשו – מספרי הכניסות והפרסומים שלהן ירדו (של טוויטר, סליחה, X, נחתכו כמעט בחצי יחסית לשנה שלפני מאסק) וחשוב מכך, משתמשים החלו לתהות למה להם להשתתף ברשתות שלא מאפשרות להם טיפת גמישות. ותגובת המתחרים לא איחרה לבוא, לצד חיקויים זולים כמו "ת'רדס" שפיתחה מטא של מארק צוקרברג כמתחרה לטוויטר, מתחת לפני השטח עבדו השנה באינטנסיביות על תחליפים אמיתיים לרשתות הגדולות כאשר במרכז עומד יתרון אחד גדול: ביזור. הרשתות הללו יהיו גמישות ויאפשרו הרבה יותר חופש למשתמשים – בהצטרפות לשרתים אינדיבידואליים או בקריאתם דווקא באפליקציה עצמאית כזו או אחרת. התחליפים הללו, כמו מסטדון, עדיין לא הגיעו להצלחה משמעותית, אבל נראה שזה רק עניין של זמן עד שלאנשים יימאס משינויים גחמניים של אנשי עסקים צבעוניים מדי או לא צבעוניים מספיק שמשנים את הרשת במחי יד.

טכנולוגיה
לא הרבה השתנה השנה ברמת הגאדג'טים והטכנולוגיה האישית. האוזניות נשארו אותו דבר פחות או יותר, השעונים החכמים לא השתדרגו יותר מדי (ואם קראתם את המדור של השבוע שעבר, תדעו שחלק מהם גם הוסרו מהשוק) ואפילו טלפונים חדשים לא הציגו איזו התקדמות דרמטית שכבשה כותרות בינלאומיות.
מה בכל זאת אפשר להגיד על טכנולוגיה בשנת 2023? בואו נתחיל מחידוש אחד גדול שבכל זאת קרה בתחום הטלפונים, גם אם רובנו עוד לא הרגשנו אותו: הגעתם, על אמת הפעם, של הטלפונים המתקפלים. שנים עברו מהפעם האחרונה שמי מהקוראים ניתק שיחת טלפון בפליק מספק של כיסוי פלסטיק. כעת כמה חברות – בעיקר סמסונג, מוטורולה וגוגל – עושות מאמצים כבירים להשיב את הטלפון המתקפל לחיינו. בינתיים זה התבטא בעיקר במודלים יקרים מאוד ומגושמים יחסית, אך בשלהי השנה הושקו ה־Razr Plus של מוטורולה וה־Flip 5 של סמסונג, שניהם נחשבים לשימושיים באמת ואולי אפילו שווים את המחיר.
בגזרה אחרת, גוגל השיקה כלי עזר יעיל במיוחד, ואולי מעט מטריד, ביישום התמונות בפיקסל 8 ו־8+ החדשים – "עורך הקסמים", שלמעשה מאפשר למשתמשים לא רק למחוק אנשים ותפאורה מתמונות אלא לעשות כל שינוי שעולה על ראשם – להזיז, להקטין, להגדיל, לשנות, הכול פתוח. כל זה מתאפשר בזכות הכוח של הבינה המלאכותית, ואין ספק שבשנה הקרובה נראה עוד הרבה מאוד חברות מכניסות בינה מלאכותית בהרבה מאוד תחומים ישנים וחדשים, מה שישנה באופן דרמטי את החוויה הטכנולוגית של כולנו. ואם כבר…

AI
אי אפשר לכתוב טור סיכום שנה דיגיטלי ללא התייחסות לגיים צ'יינג'ר הגדול מכולם. בינה מלאכותית גנרטיבית – כלומר מנועי מחשב "חכמים" שמסוגלים ליצור יש מאין – התקדמה לאין ערוך בשנה האחרונה וממשיכה להתקדם כל הזמן. בתחום הכתיבה למשל, העדכונים החדשים של מנועי OpenAI וגוגל הפכו את המנועים שלהן למדויקים יותר – בייחוד בשפה האנגלית – אך אין ספק שההתקדמות המפעימה, ולעיתים מדאיגה, היא בייצור תמונות.
המנועים העדכניים ביותר, כולל כאלו שפתוחים לחלוטין בחינם, כבר מסוגלים לייצר ציורים, אנימציות ו"תמונות" ברמה כל כך גבוהה שקשה עד בלתי אפשרי לדעת בכלל שמדובר בזיוף. בתחום התמונות זו כמובן בעיה עצומה מאחר שהכלי מאפשר לאנשים להפיץ שקרים בקלות מטרידה. כולנו ראינו מפרוץ המלחמה בחמאס איך משתמשים פרו־עזתיים הפיצו תמונות פייק כמו אלו של ילדים ערבים מאובקים מחבקים חתולים (עם חמש רגליים) בין ההריסות.
אך התמונות הן רק קצה הקרחון: וידאו, אודיו, אנימציה ועוד אלף תחומים שונים רצים קדימה בשימוש בבינה מלאכותית שרק הולכת ונעשית מוצלחת יותר. כאמור, במהלך 2024, כנראה הטכנולוגיה הזו תיכנס לחיינו במגוון דרכים חדשות ובלתי צפויות.
