AI מגיע לגאדג'טים
הבינה המלאכותית שיגעה את העולם ב־2023, בעיקר בתחום מנועי יצירת הטקסטים והתמונות. אבל מאחורי הקלעים ההשפעה שלה הרבה יותר גדולה, וצפויה רק ללכת ולהתעצם ככל שההבנה בתחום מעמיקה ומגיעה לפריצות דרך חדשות. אך כמו שבהתחלה היה גל של אתרים מפוקפקים שחוללו טקסטים ברמה של ילד בכיתה א' במקרה הטוב, גם ההתרחבות של הבינה המלאכותית לתחומים חדשים צפויה להיות מלווה בשלל שטיקים וגימיקים שלא באמת יעשו יותר מדי.
כך, בעוד שבקרוב יותר ויותר חברות שבבים ותוכנה גדולות כמו אינטל, אינבידיה ומיקרוסופט צפויות להשיק טכנולוגיה חדשנית ומגניבה שבאמת תעשה שימוש ראוי בתחום החם ביותר בעמק הסיליקון, מן הסתם גם נראה ים של גאדג'טים מיותרים או כאלו שהושקו מהר מכדי להיות יעילים, על מנת שיהיו הראשונים בשוק. הדוגמה הידועה ביותר היא חברת הזנק בשם "יומיין", שמתכוננת להשיק "סיכת AI" שתוכל לדבר עם משתמשים ואפילו להקרין מידע ותוכן על הידיים שלהם. חברה אחרת בשם "ראביט" מתכוננת להשיק מכשיר סיוע בסגנון־סירי שיוכל לעשות פעולות הרבה יותר מורכבות ולבצע אותן יותר טוב. צפו למכוניות, מכשירי רפואה ופנאי ואפילו כמה רובוטים במהלך השנה הקרובה.
המשך מהפכת הבריאות
לא משנה כמה חברות הטכנולוגיה מבטיחות, הן לא יכולות להחליף רופאים אנושיים, אבל בכל שנה נעשים צעדים חדשים אל עבר המטרה הקדושה הזו. בתחום האבחון, תוכנות ואפליקציות (מבוססות בינה מלאכותית, כמובן) שיכולות לבצע דיאגנוזות על בסיס דיווח עצמי של סימפטומים הולכות ונעשות טובות יותר ובכמה מחקרים שפורסמו בשנת 2023 הראו שהן אפילו השתוו לדיאגנוזות של רופאים אנושיים או התעלו עליהן. התוכנות האלה הגיעו כבר לרמה הגבוהה ביותר באנגלית, אבל גם בעברית הן מתקדמות וחלק מקופות החולים בישראל כבר עושות בהן שימוש מסוים.
בתחום הטכנולוגיה האישית, יותר ויותר מכשירים שיוצאים לשוק מסוגלים לספק מידע רפואי למשתמשים בלי שיצטרכו לצאת מהבית. שעונים חכמים כבר מזמן לא מודדים רק דופק אלא לחץ דם, רמת חמצן בדם ועוד. מכשירים אחרים מסוגלים לעשות את כל זה וגם למדוד חום ולעשות בדיקות אק"ג, וזו רק ההתחלה: ממכשירים שמותקנים באסלה ומבצעים בדיקות שתן ועד לאוזניות אלחוטיות איכותיות שמסוגלות גם לעקוב במדויק אחר בריאות הלב של המשתמש. נראה שאנחנו הולכים ומתקרבים לשלב שבו ביקור פיזי אצל הרופא ייעשה אירוע נדיר בהחלט.
בוטים ובחירות
עדיין לא ברור מתי יתקיימו הבחירות הבאות בישראל, אבל יש לפחות סיכוי סביר שזה יהיה במהלך השנה הקרובה. ואם זה לא יקרה כאן, זה בוודאי יקרה בארה"ב, שתבחר נשיא חדש בנובמבר. כבר כעת, במאבקים מוקדמים בפריימריז שם ובמלחמות הפוליטיות כאן, אפשר לראות ניצנים של שימוש בבינה מלאכותית לצורכי תעמולת בחירות – בין שמדובר בהפקה מהירה של אימג'ים תועמלניים קלאסיים או בזיוף בוטה של קולות ודמויות של מועמדים כדי להכניס להם מילים לפה.
עם כל צעד נוסף שעושה הבינה המלאכותית כך היא משתדרגת והשימוש בה נעשה יותר קל. אין ספק שתהיה לכך השפעה על מערכות בחירות, שכן אתרים כאלו יאפשרו הפצה עוד יותר קלה של שקרים, תעמולה ופייק ניוז לקהלים אדירים. ואם למדנו משהו אחד מההפצה הסיטונאית של פייק ניוז בדמות הודעות עילגות ומלאות אימוג'ים בוואסטאפ, הרי זה שעל כל אדם שיקלוט שמדובר בפייק ונתניהו לא באמת הצמיח שפם־סטאלין והבטיח לשלוח את יאיר לפיד לגולאג, יהיו מאה שימהרו להיבהל ולהפיץ את התמונה הלאה. השם ירחם.
מהירות עולה
2024 צפויה להניב הרחבה משמעותית בשימוש ברשתות 5G סלולריות שיאיצו את החיבור שלנו לאינטרנט, לצד התפשטות נוספת ושיפור של תשתיות רשת ביתיות, בייחוד בתחום הסיבים. זה, בתורו, יתאים למסכים שהולכים ומציגים תמונה טובה יותר ולכן דורשים קבצים כבדים יותר שבתורם ישודרו מהר יותר באמצעות הרשתות המאיצות. מכל השינויים, זה הבטוח ביותר, שכן מדובר בטרנד קבוע שמאיץ לנו את הרשתות ומחדד לנו את חוויית הצפייה – ולכן את חוויית החיים – עוד קצת בכל שנה. לכן זהו גם הטרנד שכנראה יעוף מתחת לרדאר.