בשבוע שעבר ציינה משפחתו של אייל אוזן בן -54 מגשר הזיו שלושים ימים למותו. הוא נפגע מירי בחלקה החקלאית של משפחתו, הסמכה לגבול לבנון, ליד מתת. שבועיים לאחר מכן נפלו שני לוחמי צה"ל, סמל עמית הוד זיו בן -19 מראש העין וסמ"ר דניאל נחמני בן -21 מכפר סבא. הם נפגעו מירי לאזור שתולה שבגליל המערבי, כאשר מותו של עמית נקבע בסמוך לאירוע ודניאל מת מפצעיו יומיים אחר כך.
בשלושת השבועות שחלפו לא היו הרוגים בחזית הצפון אך ביום המאה ללחימה קיבלנו תזכורת כואבת למלחמה המתחוללת, שגם אם היא תחומה בטריטוריה ומרוסנת בעוצמתה, היא לא פסקה מאז – אף לא לרגע אחד.
היום (א') בשעות הצהריים נורה טיל נ"ט לעבר כפר יובל. זוהי הפעם הראשונה מאז פרוץ המלחמה שמתבצע ירי שכזה לעבר המושב שנמצא בצפון עמק החולה. חיזבאללה נטל אחריות על הירי וטען שהוא כוון לעבר כוח צבאי, אך הבית של משפחת איילון ספג פגיעה ישירה וממנה נהרג ברק איילון בן-ה45, ואמו מירה בת ה-76, שפונתה במצב אנוש לבית החולים זיו בצפת ושם נאלצו הרופאים לקבוע את מותה. גם אב המשפחה מאושפז בבית החולים ומצבו מוגדר קל.
ברק היה חבר בכיתת הכוננות של המושב שחלקו הצפוני מרוחק כמה מאות מטרים בלבד מגבול לבנון, הוא היה בבית הוריו אשר לא התפנו מהמושב בגלל הצורך להמשיך ולטפל במשק החקלאי של המשפחה. "מהכפר הלבנוני שממנו נורה הטיל לעבר כפר יובל כבר נורו שנים עשר טילים לאזורים אחרים באצבע הגליל", אמר ניסן זאבי מלובי 1701 שהקימו תושבי גבול הצפון, שמרגישים שהמערכת הפסיקה להבין אותם. "לכן אני לא מבין את כל הדיבורים על הרחקת חיזבאללה. שמישהו יראה לי איך הוא מונע שיגורים כאלו מתוך הבתים. פעילי חיזבאללה פשוט נמצאים שם בכל מקום, חלקם גרים שם עם המשפחות שלהם. חיזבאללה זה לא רק כוח רדואן. אולי זה יישמע לאנשים קיצוני, אבל אני לא רואה פתרון מלבד להזיז את הכפר הזה ואני מרגיש שמי שלא נמצא כאן לא מבין את המציאות".
ביום שישי האחרון פורסמה בכלי התקשורת ידיעה לפיה בצה"ל עובדים על תכנית להחזרת התושבים בחלק מהיישובים שפונו מגבול הצפון. בזה אחר זה מיהרו רבים מראשי הרשויות להודיע על התנגדותם הנחרצת לרעיון ועל כך שימשיכו להפציר בתושביהם שלא לחזור הביתה. משיחה עם כמה מהם ניכר שאיש אינו מבין מהיכן הגיעה כעת היוזמה הזאת וכמעט כולם הודו ששמעו עליה בפעם הראשונה מהפרסומים בעיתונות. אחד זכר שהנושא עלה בחטף בשולי פגישה שהתקיימה לפני כשבועיים.
מבלון הניסוי הזה יצא האוויר מהר, וגם בצה"ל דאגו לצנן את הידיעה, אך הדבר כנראה בכל זאת מעיד שביום בהיר יש מי שמתכנן קדימה. את התכניות האלו עדיין קשה מאוד ליישב עם מה שנעשה באזור הגבול. מלבד הירי הקטלני לכפר יובל היה גם ירי נ"ט לאזור זרעית ושומרה בגליל המערבי וגם ירי רקטי עם נפילות באזור רכס רמים וסמוך למושב גורן. לפנות בוקר הייתה חדירה של ארבעה מחבלים לשטח ישראל באזור הר דב, אלו חוסלו בקרב שבו נפצעו חמישה לוחמי צה"ל שפונו לבית החולים רמב"ם בחיפה במצב בינוני וקל. על הפעולה חיזבאללה לא נטל אחריות באופן ישיר אלא ארגון פלסטיני.
נסיונות חדירה שכאלו נרשמו בעיקר בחלקה הראשון של המלחמה, אך בימים האחרונים הייתה לכך היערכות מיוחדת, במיוחד כאשר מזג האוויר החורפי יכול לייצר הזדמנויות עבור חוליות המחבלים. תוסיפו לזה את הפגיעות שהצליח חיזבאללה לגרום למתקני צה"ל בפיקוד הצפון בצפת ובסיס הבקרה האווירית במירון בתגובה לחיסולים בשטח לבנון, ומובן שלמרות ניסיונות התיווך של השליח האמריקני עמוס הוכשטיין ולמרות ששני הצדדים משתדלים להביע את חוסר רצונם בהרחבת הלחימה, מציאות של חזרה ליישובים עדיין מרגישה רחוקה למדי. בכל מה שנוגע ליישובים סמוכי הגדר, זה נושא שעוד רחוק אפילו מלהיות מתאים בעבור בלוני ניסוי.
"אני מקווה שלא יצליחו להגיע להסכם", אמר ראש המועצה האזורית מבואות החרמון בני בן מובחר, שכפר יובל הוא אחד מיישוביה. "אם כאן היה נפתח האירוע של השבעה באוקטובר, זאת הייתה אופרה אחרת לגמרי. מהצד השני של הגבול יושבים אנשי חיזבאללה שכל המהות של החיים שלהם הוא לכבוש את היישובים שלנו ולרצוח אותנו. עד השבעה באוקטובר התעלמו מזה, אבל עכשיו אי אפשר. אנחנו לא ניתן לאף לבלבל אותנו, לא יהיה פה משחק בחיי אדם".
מאה ימים למלחמה, ובצפון לא ברור באיזה שלב אנחנו נמצאים, ואולי אפילו טרם התחלנו. מצד אחד ברור שהציבור הרחב אינו מבין את המשמעות האמיתית של מלחמה רחבה בלבנון, קל וחומר תוך כדי לחימה מתמשכת בעזה. אך מן הצד האחר, החשש הגדול ביותר של תושבי קו העימות הוא שהחודשים הארוכים שעזבו את הבית והמחיר הכלכלי והנפשי שאזור שלם משלם – יסתיימו בהצהרות בלבד על פגיעה קשה בחיזבאללה ופריסה חדשה של כוחות צה"ל בשטח.