יום שלישי, מרץ 11, 2025 | י״א באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

פזית רבינא

כתבת חוץ

למטח הטילים האיראני על אירביל הייתה כתובת נוספת

מדוע בטהרן טוענים שישראל משתמשת בדאעש לייצר פיגועים נגדה, איך זה קשור לחיסול המיליארדר הכורדי ומה הקשר למעיל ורוד?

השעה הייתה מעט אחרי אחת בלילה כאשר מטח טילים איראניים פילח את שמי ארביל בירת כורדיסטן. 24 טילים מסוג פאתח 110 ששיגרו משמרות המהפכה האיראניים נחתו באתרים כורדיים, במה שהאיראנים הגדירו נקמה על הפיגוע בקבר סולימאני ב־3 בינואר.בהודעה שפרסם משרד המודיעין האיראני בעקבות הפיגוע ההוא, שגבה את חייהם של עשרות איראנים, נטען כי מי שאחראי לפיגוע הוא ארגון דאעש בהפעלה ישראלית־אמריקנית. נשמע מבלבל? לא ממש. לשיטתם של האיראנים, דאעש הוא יציר כפיהן של ישראל וארה"ב, השטן הגדול והשטן הקטן. לכן, מצד אחד גורמי השלטון באיראן התאמצו בשבועיים האחרונים לספק הוכחות לציבור כי הצליחו לחשוף את ההתארגנות הדאעשית במדינה ולפרק אותה. על פי הדיווחים האיראניים המפגע בקבר סולימאני היה מחבל ממוצא טג'יקי. מאחוריו עמדה התארגנות מחתרתית של 25 אנשים, וגם היא נחשפה ופורקה. זה היה המסר העיקרי כלפי פנים.

מצד שני, הממסד האיראני השקיע גם בייצור תעמולה חדשותית שלפיה מי שעומד מאחורי הפיגוע הוא בעצם ישראל. את הטענה הזו, שאין לה הוכחות בפועל, ניסו לגבות באמצעות פרסומים בסוכנויות הידיעות כמו תסנים ומהר־ניוז ובהם ניתוח משווה של הודעות קבלת אחריות קודמות של דאעש על פיגועים, מול ההודעה שפורסמה בעקבות הפיגוע בקבר סולימאני. הטענה היא כי ביטויים שונים, שמופיעים בהודעה הנוכחית, מעידים כי מי שכתב אותה לא באמת מתמצא בז'רגון הדאעשי ובדקויותיו, ולכן גם קבלת האחריות אינה אותנטית. מכאן קצרה הדרך לקביעה כי לפיגוע בקבר סולימאני אחראית ישראל.

איך כל זה מתכתב עם מתקפת הטילים הבליסטיים השבוע על ארביל בירת כורדיסטן? ובכן, במסגרת התקיפה טענו האיראנים כי המטרות שאליהן שוגרו הטילים הן "מרכזים ישראליים אסטרטגיים", בהם "מטה המוסד בכורדיסטן" ו"מטה מיוחד המשמש את ישראל למטרות ריגול טרור אזורי". על פי הטלוויזיה הממלכתית של איראן הטילים נועדו לפגוע ב"בסיסים ישראליים סודיים", ואילו בערוץ אל־מיאדין הלבנוני, המזוהה עם חיזבאללה, נטען כי "זו תגובה לפעילות הישראלית נגד איראן מהחבל הכורדי".

הנשיא הכורדי לשעבר מסעוד ברזאני בהלוויה. צילום: KURDISTAN24
הנשיא הכורדי לשעבר מסעוד ברזאני בהלוויה. צילום: KURDISTAN24

הכורדים האיראנים נהנים מתמיכה של אחיהם מעבר לגבול, מה שגורם לאיראנים דאגה כפולה. לשיטתם, כורדיסטן העיראקית היא בסיס נוח לפעילות של המוסד הישראלי ושל ארגוני ביון אחרים

באותה הזדמנות שוגרו טילים גם אל עבר בסיס הצבא האמריקני בארביל. הקונסוליה האמריקנית ונמל התעופה הבינלאומי בארביל הותקפו אף הן בידי מיליציות פרו־איראניות. בפועל, הקונסוליה האמריקנית לא נפגעה, וההערכה היא כי מדובר במקבילה האיראנית למה שמכונה בישראל "ירי על דיונות ריקות".

מה אם כן ניסו האיראנים להשיג בירי על האזור הכורדי? יוסי מנשרוף, חוקר איראן במכון משגב לביטחון לאומי ולאסטרטגיה ציונית, אומר כי התקיפה האיראנית על ארביל היא ניסיון ללכת בלי ולהרגיש עם: לתקוף הן את ישראל הן את האמריקנים, אך לא בכינון ישיר אלא דרך גורם שלישי. הכורדים. המוטיבציה האיראנית, אומר מנשרוף, נובעת מהחשש של הממסד האיראני להצטייר כחלשים כלפי פנים בעקבות הפיגוע בקבר סולימאני, מה שעלול לחזק את הכוחות בתוך המדינה הקוראים לשינוי. אולם החשש הוא גם כלפי חוץ – כיצד איראן נתפסת בקרב מדינות האזור, בין השאר בעקבות חיסולו של בכיר משמרות המהפכה בסוריה רזי מוסאווי בחודש שעבר. התקיפה על ארביל מאותתת למדינות לחשוב היטב בטרם יצטרפו לקואליציות אזוריות ובינלאומיות נגד איראן.

"בשורה התחתונה", אומר מנשרוף, "מכיוון שהאיראנים לא יכולים או לא מעוניינים בשלב זה לשגר טילים אל ישראל או אל מטרות אמריקניות, ברירת המחדל היא לייצר נרטיב שלפיו איראן תקפה 'יעדי מוסד', או לטעון שפגעו בקונסוליה האמריקנית, גם אם בפועל זה כנראה לא באמת קרה. מאידך גיסא, התקיפה לא התמצתה באזור הכורדי. האיראנים תקפו גם מטרות דאעש בסוריה, מרחק 1,200 קילומטר מאיראן. והמסר המובלע בתקיפה הוא שאיראן, אם תרצה, יכולה לפגוע גם בישראל".

ידנו מושטת לשלום

אבל זה רק חלק מהתמונה. למטח הטילים האיראני הייתה כתובת נוספת. כמה מהטילים שנורו לעבר האזור הכורדי כוונו לאחוזתו של המיליארדר פשרו דיזאי, איש עסקים כורדי שהונו מוערך בלא פחות משני מיליארד דולר, שנהרג בתקיפה יחד עם אשתו וילדיו. דיזאי היה לא רק איש עסקים אלא מעין סמל, הבטחה לעתיד כלכלי מזהיר. כאיש עסקים הוא היה מזוהה עם פרויקט ענק של בניית שישים גורדי שחקים ששינו את קו הרקיע של ארביל והפכו אותה לעיר מודרנית ומשגשגת. חלומו היה להפוך את הבירה הכורדית לדובאי שנייה ואף לעלות עליה. מה בדיוק גרם לאיראנים להתביית על פשרו דיזאי, להרוס את אחוזתו ולהרוג את משפחתו? לא ברור.

"קבוצת פלקון" שבראשה עמד עוסקת בייצוא גז ונפט, כמו גם במתן שירותי אבטחה לחברות זרות. האם הפגיעה בו נבעה ממעורבותו בייצוא נפט מכורדיסטן לישראל, או ש"מתן שירותים לחברות זרות" הוא שם קוד לקשרים עם ארגוני ביון זרים? מה שבטוח, בחיסולו היה מעורב כנראה אלמנט של נקמה. בתקשורת האיראנית הופיע בשידורי הטלוויזיה וברשתות החברתיות ההאשטאג "מעיל ורוד", שגם נכתב על טילים ופצצות ששוגרו לארביל, לזכרה של ילדה קטנה שנהרגה בפיגוע בקבר סולימאני ולבשה מעיל ורוד. מותה של זיינה, בתו הקטנה של דיזאי, בין אם היה מתוכנן ובין אם לאו, צויר בדיעבד כנקמה.

עם זאת, נקמה היא לא בהכרח מרשם שעוזר להבין את התמונה כולה. דברים שאמר מסעוד ברזאני, הנשיא הכורדי המיתולוגי, מעל קברו הטרי של פשרו דיזאי חושפים יותר מטפח של רובד אינטרסים נוסף מאחורי המתקפה על ארביל. "כולם יודעים כי מאז 2020 ארביל נתונה לעשרות מתקפות טילים, רחפנים וכטב"מים בלתי מוצדקות מצד משמרות המהפכה ובני בריתם", אמר הנשיא הכורדי. "מתקפות אלו הן חוסר צדק משווע כלפי העם הכורדי. הפושעים האלה יודעים היטב כי לטענותיהם כלפי העם הכורדי אין בסיס, ותוקפנותם אינה אלא תירוץ שנועד לכסות על בעיותיהם. המסר שלי למבצעים הנפשעים הוא שאין שום כבוד ברצח נשים, ילדים ואזרחים. שום אומץ, רק בושת פנים. כמה שתהרגו בנו, העם הכורדי לא ייכנע. אולם לסבלנותנו יש גבול", אמר ופנה אל העם האיראני: "תמיד כיבדנו אתכם והושטנו יד לשלום. לטענות הנפשעות כלפינו אין שום יסוד".

אז מה בעצם עומד מאחורי הדברים הדרמטיים שאמר ברזאני בהלווייתו של דיזאי? בין המשטר האיראני למיעוט הכורדי ברפובליקה יש סכסוך אתני, דתי ופוליטי מתמשך, שההיסטוריה שלו כוללת כמה ניסיונות להקמת מדינה כורדית עצמאית. מותה של הצעירה מהסא אמיני, שהצית את אש ההתקוממות האזרחית באיראן לפני שנתיים, גרם גם לגל מחודש של פעילות כורדית בדלנית בתוך איראן שמטרידה ומדאיגה מאוד את טהרן. באופן טבעי נהנים הכורדים האיראנים מתמיכה של אחיהם מעבר לגבול, בכורדיסטן העיראקית, מה שגורם לאיראנים דאגה כפולה. לשיטתם, כורדיסטן העיראקית היא לא רק בסיס חם ונוח לפעילות אנטי־איראנית של המוסד הישראלי אלא גם של ה־CIA האמריקני, MI6 הבריטי ועוד ארגוני ביון זרים, ערביים ומערביים כאחד, ואפילו רוסיים ומזרח אירופיים.

הלווייתו של איש העסקים דיזאי. צילום: KURDISTAN24
הלווייתו של איש העסקים דיזאי. צילום: KURDISTAN24

מתברר שהתמונה מורכבת עוד יותר. האיראנים מתלוננים כבר שנים על קיומם של מחנות אימונים של המחתרת הכורדית בצפון עיראק, שחברים בה גם בדלנים כורדים מאיראן. הם כבר דרשו מהממשל הכורדי בארביל לפרק את המחנות האלו, שמבחינתם מהווים איום על היציבות השלטונית באיראן, ואף הציבו אולטימטום כמה פעמים. וכאמור, המיעוט הכורדי באיראן היה הבולט ביותר בהתנגדותו למשטר במהומות 2023 שהגיעו לשיאן עם מותה של אמיני.

בשיחה השבוע עם מקורות בבגדד, הם העריכו כי אף שמתקפת הטילים על ארביל לוותה בז'רגון איראני אנטי־ישראלי ודַבֶּרֶת על הרס הנוכחות הישראלית של המוסד בצפון עיראק, הסאבטקסט – החשוב לא פחות – הוא מסר אזהרה איראני לכורדים. לדברי אותם מקורות, באזור דוהוק הסמוכה לארביל קיים מחנה אימונים הפועל בחסות מפלגת השלטון הכורדית. במחנה מתאמנים לוחמים מכל מיני מקומות וארגונים, בהם מוג'אהדין ח'לק, בדלנים כורדים מאיראן וערב־רב של שכירי חרב מהאזור ומחוצה לו. המחנה, אומרים המקורות, מוכר היטב למשמרות המהפכה, וגם לאמריקנים ולישראלים ולכל סוכנות ביון אחרת שבוחשת באזור. אחד החשדות של האיראנים הוא כי למפגעים בקבר סולימאני היה קשר למחנה הזה, ובהחלטה להפציץ את ארביל במטח טילים בליסטיים, האיראנים בעצם איחדו בין העברת מסרים לישראל ולארה"ב בלי להסלים את המצב המתוח עד להתפקע, לבין הצורך שלהם לפגוע במטרות כורדיות בצפון עיראק. המטח לעבר ארביל היה הבחירה המושלמת. וכדי שבבית יהיו מרוצים, קינחו גם בהפצצת מטרות של דאעש בסוריה וגם בתקיפה של הבלוצ'ים בפקיסטן.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.