יום ראשון, מרץ 9, 2025 | ט׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

החדש של יונתן דה שליט: ספר מתח עם פרספקטיבה מעניינת לאירועי השעה

ספר מתח טוב שאומנם נכתב לפני המלחמה הנוכחית אבל יכול לומר עליה כמה דברים

אחרי יותר ממאה ימי מלחמה, קוראים רבים מחפשים מן הסתם בריחה קלה מן המציאות, אסקפיזם שירחיק אותם מן הכאן והעכשיו. ובכן, אולי רבים נוהגים כך. לא אני. ספרו של יונתן דה־שליט "אין הזדמנות שלישית" הוא ספר מתח מורט עצבים שבו מככב ראש המוסד, מנגנונים ביטחוניים אפלים ואינטרסים מפוקפקים. אירועי 7 באוקטובר מספקים פרספקטיבה מעניינת לבחון את הספר, שראה אור חודשים ספורים קודם לכן.
יונתן דה־שליט, שם העט של מי שכתב כבר כמה רבי־מכר ומתואר כ"חבר בכיר בקהילת המודיעין הישראלית", ממשיך גם לספר הזה עם כמה מהדמויות שהוזכרו בסדרת "הבוגד" שכתב בעבר, אם כי מעמדם שונמך הפעם. למשל יערה שטיין זוכה לאזכור אגבי בעלילה, ואת מקומה תופסת אישה אחרת העומדת בראש המוסד, ענת גנור. לזכותה של גנור עומדים קשריה הידידותיים עם היועץ לביטחון לאומי של נשיא ארה"ב, סקוט נורטון.גיבור הספר הוא יוסף קלדרון, לוחם מוסד שעקב פציעה בפעילות מבצעית נותר נכה. אחרי שנים של תפקידי מטה הוא נדרש לפקד על מבצע ישראלי־אמריקני שמטרתו חיסול אולגירך רוסי מפוקפק. גם כאן, בדומה למציאות, מעורבותה של רוסיה בטרור הבינלאומי אינה מוטלת בספק. נורטון מבקש מגנור לבצע את החיסול שעולה בקנה אחד עם האינטרסים המשותפים של ישראל וארה"ב, וגנור מטילה את המשימה על קלדרון. לצד קלדרון עומדת אשת קשר בשם אנדריאה ואנשים נוספים שמרכיבים יחידה ששיאה כבר מאחוריה. מכאן העלילה מתחילה לנוע.

כדרכם של ספרים מסוגה זו, העלילה מתעתעת לא פעם בקוראים. הספר אומנם נפתח בעיר טשקנט בשנת 1994, אך מרבית הספר לא מסודר בצורה כרונולוגית. הסיפור נע בין מקומות שונים כמו ארה"ב, ישראל, איטליה ומונטנגרו. הקורא נדרש להשלים במוחו את התרחשות הזמנים, ומכיוון שישנה יותר מאפשרות אחת לסדר את המאורעות, הרי שלפנינו אירועים לא לינאריים שאפשר להעניק להם יותר מפרשנות אחת.

בדומה לסופרי מתח בינלאומיים כמו ג'ון לה־קארה ודניאל סילבה, גם אצל דה־שליט הקתרזיס שלנו הקוראים אינו בא מהר על סיפוקו. החיסול אינו צולח בפעם הראשונה ואפילו לא בפעם השנייה. ועל אף שלכאורה "אין הזדמנות שלישית", פיתול בעלילה מאפשר לאירועים להתרחש. כשחשבנו שניוותר עם אכזבה עמוקה על חיסול שהתפקשש, התברר שכל שקיבלנו עד עכשיו היה קדימון לאקשן המתהווה. מתברר, וכאן העלילה מתאימה ללקחי 7 באוקטובר, כי האויב יותר מתוחכם ממה שהעלינו בדעתנו. אומנם הפעם אלה הרוסים ולא הפלסטינים, אבל העיקרון דומה.

אף שלפעמים נראה כי יש מעט יותר מדי סיבוכים בעלילה, הדמויות של דה־שליט מפצות על כך ובגדול. הן כתובות בצורה משובחת, ולא פעם הרקע הביוגרפי שלהם, שנחשף כבדרך אגב, מצליח לשמור על אמינות הסיפור. יוסף קלדרון מתגלה כדמות עגולה שלעיתים מקדים את אויביו אך גם לעיתים מפגר אחריהם, והכל בצורה מקצועית אך כזו שגם אינה חפה מטעויות.

סיומו של הספר, כדרכם של ספרי מתח טובים, מצליח לשמור את הקוראים ערניים ודרוכים. דה־שליט מצליח לשלוט ביד אמן בציר העלילה ולהוביל אותה לפתרון. הלוואי שאירועי המלחמה האחרונה יכלו להיכתב בצורה שבה כל הפאזל מסתדר בצורה מושלמת כמו ב"אין הזדמנות שלישית".

אין הזדמנות שלישית

יונתן דה–שליט / כתר / 253 עמ'

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.