כבר ארבעה חודשים חסן נסראללה מנהל מלחמה בישראל בצפון הארץ. קראו לזה הסלמה מתחת לרף המלחמה, אבל בפועל כ-80 אלף מתושבי הצפון פונו מבתיהם לבתי מלון, מחשש לפגיעות מרובות באזרחים ביישובי הצפון, והחזרתם הביתה לא נראית באופק. ישראל יכלה לצאת למלחמה "אמיתית" כבר ב-8 באוקטובר, אך בדרג המדיני העדיפו להתמקד במלחמה בעזה ולא לחלק את הקשב גם לצפון. מלחמה שם תהיה כבר שונה לגמרי ממה שראינו ברצועת עזה.
אם להודות על האמת, המצב הנוכחי "נוח" לשני הצדדים – למעט, כמובן, תושבי הצפון שנעקרו מבתיהם. ישראל לא נגררת למלחמה שתפגע בהישגים בעזה, ונסראללה לא גורם להחרבת לבנון בתקיפות צה"ל, אבל שהמצב בצפון יהפוך למלחמה בעצימות גבוהה הולך ומתקרב. בימים האחרונים גובה הלהבות עולה, החל בירי לקריית שמונה אתמול, שם נפצעו באורח קשה אם ובנה, והיום עם הירי לאזור צפת שם נהרגה אישה ונפצעו שמונה נוספים. בינתיים, הלחימה בגבול הצפון היום איננה האינטנסיבית ביותר מאז פרוץ המלחמה, אך בישראל בכל זאת רואים את אירועי היומיים האחרונים כעליית מדרגה, וחיל האוויר יצא ל"גל תקיפות נרחב", כך על פי הודעת דובר צה"ל.
נשים את ההודעה הזו בפרופורציה: זו אינה הפעם הראשונה שצה"ל מכריז על גל תקיפות נרחב, ואז מבשר אלו מטרות הותקפו ואיך נאמר – נרחב זה לא. עד כמה שזה נשמע לא הגיוני, עוצמת הלחימה בצפון נמוכה מאוד. לצה"ל יש יכולת להטיל 3,000 חימושים ביממה בלבנון, ויש מטרות מודיעין שיספיקו לכמה וכמה ימים כאלה. אני בספק האם מאז פרוץ הלחימה ב-7 באוקטובר הגיע מספר החימושים שהטיל חיל האוויר בלבנון ל-10,000. במשוואת העוצמה של צה"ל, הלחימה בארבעת החודשים הללו שוות ערך ל-3 ימי לחימה אינטנסיביים, רק כדי להבין את הפרופורציות.

בשבועות האחרונים ישראל הפנימה שפניו של נסראללה אינן להסכם מדיני. הוא יכול ללכת לשם, אך נראה שהוא בוחר בדרך ההסלמה. כפי שנראה, נסראללה לא יעצור את האש בצפון כל עוד הלחימה בעזה נמשכת. יגיע השלב שבו מקבלי ההחלטות – הן אלו שבחליפות והן אלו שבמדים – יצטרכו להכריע לגבי דרכי הפעולה. ישנו מנעד רחב של תרחישים – תרחיש מס' 1 הוא הפחות אינטנסיבי מכולם, ותרחיש מס' 100 שמשמעותו מלחמה כוללת בחיזבאללה: ירי טילים נרחב ביותר ונפגעים רבים בשני הצדדים, כולל הרס מוחלט בלבנון.
אפשר לנשום עמוק. יש 99 אפשרויות בין שני התרחישים הללו. כפי שאמרנו, המלחמה בצפון נמצאת כרגע ברף הנמוך, ועוצמת ההסלמה הפוטנציאלית תלויה בשני משתנים – החלטה של אחד מהצדדים להרים את רף הלהבות, ואירוע בודד אחד ש"יוצא משליטה" ויכול לגרור העלאה אוטומטית של עוצמת הלחימה. להבנתי, אירועי הימים האחרונים לא יהיו אלו שיובילו למלחמה כוללת, אך מספיקה רקטה אחת שתיפול במקום "הלא נכון" או רצף של פגיעות כמו שהיו היום ואתמול, והכל יכול להשתנות.