תזכיר חוק שפרסם בשבוע שעבר משרד האוצר, מבקש להאריך את תקופת הכיסוי הביטוחי בקרן הפנסיה לכל מי שהפסיק את ההפקדות לחיסכון, בעיקר אלו שפוטרו או הוצאו לחל"ת, וזאת על רקע אירועי המלחמה.
נזכיר כי מלבד החיסכון לגיל פרישה, הפנסיה שלנו כוללת עוד שני מרכיבים חשובים: כיסוי ביטוחי למקרה נכות, וכיסוי למקרה מוות. כיסויים אלה נשארים בתוקף כל עוד ההפקדות השוטפות לחיסכון נמשכות. אחרי זמן־מה שבו ההפקדות הללו נפסקו בעקבות הפסקת עבודה (כגון פיטורים או חל"ת), גם הכיסוי הביטוחי נפסק.
החוק קובע כי במקרה שבו הופסקו ההפקדות, נכנס אוטומטית הסדר של "ריסק זמני" לתקופה של חמישה חודשים, שממשיך את הכיסויים הביטוחיים. למעשה משלמים רק את הביטוח למקרה פטירה או נכות, בלי החלק של החיסכון. התשלום עבור הכיסויים הללו נגבה אוטומטית מתוך החיסכון הצבור. ואולם לאחר חמישה חודשים ההסדר הזה נפסק, אלא אם כן החוסך מיוזמתו פונה ומבקש להאריך אותו. אם הוא לא עושה זאת, הוא גם נותר ללא כיסוי ביטוחי וגם מאבד את הזכויות הביטוחיות שצבר – מה שעלול לפגוע בכיסויים הביטוחיים בעתיד.
מכיוון שלא רבים מודעים לעניין, ומעטים יפנו מיוזמתם לקרן הפנסיה כדי להאריך את הריסק הזמני, באוצר מעוניינים כעת להאריך את התקופה באופן אוטומטי מחמישה חודשים ל־12 חודשים. "בעקבות המלחמה אזרחים רבים מצפון הארץ ומדרומה פונו מבתיהם לבתי מלון ומתקני אירוח שונים או לדירות שכורות, ורבים מהם הוצאו לחופשה ללא תשלום. כמו כן, עקב המצב הביטחוני עובדים רבים במשק יצאו לחופשה ללא תשלום, או הסתיימה העסקתם. בעקבות זאת, ההפקדות בגין עובדים אלו הופסקו, כך שהכיסוי הביטוחי לסיכוני מוות או נכות עלולים להיפגע כתוצאה מכך", נכתב בהסבר לתזכיר החוק.
בעוד שבועות ספורים ימלאו חמישה חודשים מאז פרוץ המלחמה, ולכן יש לקוות שבאוצר יספיקו להשלים את תיקון החקיקה במהירות האפשרית.