שבת, מרץ 8, 2025 | ח׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

ד"ר גווין סאס

דיקן בית הספר לעיצוב וחדשנות במסלול האקדמי, המכללה למינהל

סטארט-אפ ניישן במלחמה: כך ישראל תחזור לעצמה

ה-7 באוקטובר השאיר וימשיך להשאיר צלקת בליבה של החברה הישראלית. אולם למזלנו, הפתרון נמצא ב-DNA שלנו: לקחת סיכון ולחשוב מחוץ לקופסא

לא חסרות בעיות היום בישראל: האויבים ממשיכים לאתגר אותנו ביטחונית, המשבר הכלכלי ממשיך להעמיק, יחסי החוץ מתדרדרים ונראה שהשסעים החברתיים חזרו לאופנה, כאילו לא חווינו את השבעה באוקטובר. בתקופה זו קל להיכנס לדיכאון משתק – איך נצליח לצאת מהבור, כשרשימת הבעיות רק הולכת ומתארכת?

אולם הפתרון לשלל הבעיות נמצא ממש מתחת לאפה של אומת הסטארט-אפ ניישן. כמו שסנדלר לא הולך יחף, כך גם מדינת היזמים צריכה לפנות לשורשיה – ולעודד יזמות.

מערכת כיפת ברזל כבר הוכיחה שעידוד סטארט-אפים בתחום הביטחון יכול לשנות את מצבה האסטרטגי של ישראל. כמו אז, גם היום, משרד הביטחון חייב לעודד יזמים פרטיים לסייע לו בפתרון הבעיות שצה"ל פוגש ויפגוש בשדה הקרב העתידי. אותם מילואימניקים שפגשו את תחכום המנהרות של חמאס או את הרקטות המדויקות של חיזבאללה צריכים לחזור לשגרה ולקחת חלק באותו פתרון שיבטיח שה-7 באוקטובר לא יחזור על עצמו.

משבר כלכלי? יחסי חוץ במשבר? דווקא צמיחתם מלמטה של יוזמות חדשניות, אשר יתיימרו לפתור את הבעיות איתם העולם מתמודד כיום – יעודד השקעות זרות בישראל, יגביר את הכנסות המדינה ממסים ויקרב מדינות אזוריות להתעניין בכוח האדם האיכותי בישראל. בעבר ראינו כיצד פיתוחים ישראליים בתחום החקלאות קרבו בין מדינות אפריקה למדינת ישראל. באופן דומה ראינו כיצד פיתוחים ביטחוניים בתחום הסייבר הציתו את מערכות יחסים בין מדינות המזרח התיכון למדינת הסטארט-אפ ניישן. חברות ענק בינלאומיות יחזרו לשנע את מרכזי הפיתוח שלהם לישראל ובכך להצמיח מחדש את הפריפריה.

בעיות נוספות? קדימה. המלחמה הביאה לעומס חסר תקדים בבתי החולים. קבוצת סטודנטים (חלק יוצאי מערכת הביטחון) לתואר שני עתידה להציג בקרוב בפני משקיעים בינלאומיים מיזם חדשני אשר יסייע לאחיות להתגבר על המחסור בכוח אדם ולזהות מקרי קיצון לפי צפצופי המכשירים השונים בבתי החולים. גאוני, לא? כמו כן, המלחמה גם הביאה לעליה בכמות הפוסט טראומתיים שמערכת בריאות הנפש תידרש להתמודד איתם. צוות סטודנטים לתואר שני מקים בימים אלו מיזם המשלב יכולות למידת מכונה כדי להתמודד עם האתגרים הבירוקרטיים שאותם מתמודדים חווים ויקלו עבורם את התהליך.

כאמור – קל מאוד לטעון כי ישראל נמצאת במשבר כלכלי ואין לה תקציבים מיותרים להשקיע ביזמים. דווקא ב-2024, שנה לאחר התפוצצות טכנולוגיות הבינה המלאכותית, קשת הפתרונות זמינה יותר מאי פעם. זה הדיסקט שמקבלי ההחלטות הכלכליים במדינה חייבים להחליף. על המדינה לזהות מהם התחומים בהם ישראל מתקשה – החברתיים, הביטחוניים, הכלכליים והבינלאומיים – והיוזמות, הסטארט-אפים הישראליים, יניעו מחדש את הכלכלה. כל מה שנדרש הוא לעודד ולתמרץ, ואת זה המדינה יודעת לעשות.

לאורך ההיסטוריה העם היהודי ידע לקום שוב ושוב מהתופת. התנועה הציונית אשר נשמת אפה הייתה רוח יזמית, היא אשר הובילה להקמת המדינה, למרות הכל. נכון, השבת השחורה הייתה אירוע שעד היום השאיר צלקת בליבה של החברה הישראלית, אולם למזלנו, הפתרון נמצא ב-DNA של הישראלים: לקחת סיכון ולחשוב מחוץ לקופסא. לצד התקווה והכישרון זהו היתרון היחסי של ישראל על אויביה. אולי, דווקא במקרה הזה – אין צורך להמציא מחדש את הגלגל.

הכותב הינו דיקן בית הספר לעיצוב וחדשנות וראש אקסלרטור היזמות לתואר שני במסלול האקדמי המכללה למינהל

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.