אני מודה שכששמעתי אתמול (ב') מגורם צבאי בכיר שצה״ל הולך לחלק ״שי״ לתושבי רצועת עזה לקראת הרמדאן, חשתי בחוסר נוחות. חמישה חודשים אחרי הטבח בעוטף עזה, 134 חטופים על ידי ארגון טרור נאצי, חלקם, מבלי שנדע כמה נמקים מתחת לאדמה ונמצאים בסכנת חיים, ואנחנו מחלקים שי לחג לתושבי הרצועה.
אז ראשית נסביר מה יש באותו "שי". מדובר בקופסא מקושטת שעליה כתובים פסוקים מהקוראן ובתוכה מוצרי צריכה בסיסיים להכנת לחם ואולי משהו מתוק לאחרי הצום. ההחלטה נובעת כחלק מקמפיין תודעה פסיכולוגי של צה״ל ברצועה, שנועד בעיקר לתקוע טריז בין הרחוב העזתי לבין הנהגת חמאס.
לי היה קשה ״לקנות״ את ההסבר ותחושת חוסר הנוחות שהרגשתי מהתשובה שניתנה לי, חיזקה אצלי את ההרגשה שמישהו כאן השתגע. זה מצטרף, אגב, לקולות בשטח שדורשים שצה״ל יחלק בעצמו את הסיוע ההומניטרי, דרישה שלדעתי היא הזויה וחסרת רגישות – בטח כלפי משפחות החטופים והנרצחים. אני לא רוצה לדמיין את התמונה שתצא מתוך הרצועה, בה חיילים על מדים יחלקו אוכל לאזרחים שבחרו בארגון טרור ונרמלו אותו לאורך שנים, שלא לדבר על תמכו בו בזמן ולאחר הטבח.
כאן חשוב לי להגיד משהו אישי. ראיתי בעבר מבצעים ברצועת עזה. כולם, אגב, היו בעיני סופר-מוצדקים. ראיתי גם תמונות שיצאו מעזה, וכן, כשראיתי ילדים הרוגים ופצועים בסרטונים שיצאו מהרצועה – ליבי נכמר. בכל זאת אנושי ואמפתי אנוכי – בטח כלפי ילדים – שהרי בניגוד להוריהם, הם לא הפכו מבחירה לשכפ"ץ האנושי של ארגון הטרור. אבל משהו קרה לי אחרי ה-7 באוקטובר והזוועות שנחשפתי אליהם. האמפתיה כבר לא חלק ממני, בטח לא כלפי אלו שחיים בעזה. אז סליחה מראש ממי שחושב שהטקסט הזה חסר רגישות, אבל אני חושב שלחלק מתנות בעזה לחג, אחרי שההנהגה בעזה השתמשה בחג שלנו כדי לבצע טבח – זה לא ריאלי.
צה״ל פועל בעזה כדי לנסות להסדיר את סוגיית היום שאחרי. הפרשן לענייני ערבים, ברוך ידיד, פרסם השבוע שיש כבר פנייה ישראלית באמצעות מתאם פעולות הממשלה בשטחים להקים זרוע ביצועים ברצועת עזה. זה נמצא כרגע בשלב החמולות, שרובן מסרבות, שכן מי ירצה להיות מוצא להורג באמצע הרחוב העזתי. אבל על פי הדיווח של ידיד יש חלק שחושבים על כך ברצינות. זה עוד רחוק מביצוע, אבל מדובר בעוד עדות לקריסת מערך השלטוני של חמאס. מסתבר שצה״ל מדפיס עיתון שבועי שיורד לדפוס ומוצנח ברצועת עזה. עיתון שנראה לגיטימי לכל דבר ומספר לתושבי עזה מה עובר על הרצועה בכל האזורים, כולל מודעות הקוראות לאזרחים להתפרנס באמצעות מסירת מידע על תשתיות טרור, חטופים וכמובן הנהגת הארגון.
אז יש מתנות, יש ניסיון להקים זרוע אזרחית, יש עיתון שמפיץ מידע ויש רשתות חברתיות. האחרונה כוללת בעיקר שיחות וואטסאפ לתושבי הרצועה, בה הם משוחחים עם דובר ערבית שמנסה להתעניין בשלומם, ואז מציע להם לסייע עבור תמורה נדיבה. לדברי גורמים בצה״ל, זה עובד. יש תוצאות והם דוחים את הביקורת על חלוקות ה״שי״ לרמדאן.