ישיבת הוועדה לבחירת שופטים ביום שלישי שעבר הניבה יבול דל של מינויים, כולם לבתי המשפט במחוז הצפון ובמחוז חיפה. לגבי מינוי שמונה שופטים לבית המשפט המחוזי בירושלים, בפעם השנייה ברציפות, חברי הוועדה לא הגיעו להסכמה. לב המחלוקת נוגע לרצונם של נציגי בית המשפט העליון לקדם לשיפוט במחוזי בירושלים את שופטת השלום ג'ויה סקפה-שפירא – השופטת שהחליטה לשחרר ממעצר שני ערבים עובדי תחנת דלק, שהיללו את טבח 7 באוקטובר ושרו בעבודתם "נובה נובה, אכבר נובה". השופטת החליטה ש"עבירת ביטוי" אינה מספיקה כדי להותירם במעצר, ורק בעקבות ערעור למחוזי נותרו השניים מאחורי סורג ובריח.
חברי הוועדה מטעם הקואליציה, היו"ר שר המשפטים יריב לוין, השרה אורית סטרוק וח"כ יצחק קרויזר, הכריזו שאינם מוכנים לאפשר את קידומה, לנוכח הפסיקה הזאת ופסיקות אחרות, שנויות במחלוקת גם הן. לעומתם, השופטים בוועדה לא היו מוכנים למנות שום שופט למחוזי בירושלים אם רשימת המינויים אינה כוללת את סקפה-שפירא. הצעות פשרה נדחו. השופטת דפנה ברק-ארז הסבירה כי הייתה מוכנה לדון על מינוי חלקי, אך מאחר ששמה של השופטת "הוכפש" בתקשורת בשבוע שעבר – כעת חובה למנות אותה. השרה סטרוק השיבה ששמה של השופטת הגיע לתקשורת מיד כששחררה את שני המסיתים מתחנת הדלק, ו"דבר לא התחדש בשבוע האחרון".
מאחר שלא הושגה הסכמה דרשו שופטי העליון להעלות להצבעה את המינויים, כולל את מינויה של סקפה-שפירא. שר המשפטים יריב לוין, יו"ר הוועדה, סירב לכך. הוא הסביר כי בעקבות המלחמה הסכים לכנס אומנם את הוועדה לבחירת שופטים, אף שלשיטתו הרכבה מעוות, אך בהודעה שהעביר אז לבג"ץ הבהיר שהצבעות יתקיימו רק בהסכמה רחבה – ובלי הסכמה לא יהיו מינויים. השופטים מחו וטענו כי בכל מקרה שאין הסכמות בין חברי הוועדה יש להעלות את הנושא להצבעה, אך לוין התעקש שינהג כפי שהצהיר שינהג בתגובתו לבג"ץ.
עוד נידונה בישיבה השבוע "ועדת השניים", שחבריה שופט העליון בדימוס ושופט המחוזי בדימוס, ומטרתה לייעץ לנשיא העליון בדבר שופטי השלום שראוי לקדם למחוזי. הוועדה הוקמה לאחר ששופטי שלום טענו שקידומם למחוזי תלוי בהיכרותם עם שופטי העליון. הוועדה הייתה חשאית במשך כמה שנים, עד שנחשפה בכתבה בהארץ לפני כמה שנים. בעקבות עתירה שהגישה אז התנועה למשילות ודמוקרטיה, עוגנה פעילותה של הוועדה בנוהל מסודר. השרה סטרוק טענה השבוע בוועדה כי הנורמה שאין למנות שופט שלא צלח את ועדת השניים הופכת את הוועדה לבחירת שופטים לחסרת ערך. סטרוק הדגישה שכבילת הוועדה לבחירת שופטים להמלצות של ועדה פנימית, חסרת מעמד חוקי, מנוגדת לא רק לחוק אלא גם לנוהל נשיא העליון. הנוהל קובע במפורש שכל תפקידה של ועדת השניים הוא לסייע לנשיא העליון להחליט אילו שמות להעלות כמועמדים מטעמו לקידום, הא ותו לא.
נציגי העליון בוועדה לבחירת שופטים טענו בתגובה כי אכן אין לוועדת השניים מעמד חוקי, אך אם כבר קיימת בקרה מקצועית איכותית כל כך – אי אפשר להתעלם מהמלצותיה ולקדם שופטים שלא זכו להמלצתה. בתגובה ציין שר המשפטים שמבחן המעשה יקבע: אם שופטי העליון יאפשרו במקרים מסוימים מינוי של מי שלא עבר את ועדת השניים, הוא יוכל לקבל את הטענה שפעילותה חוקית; אם יימשך הווטו המסורתי על כל מי שלא קיבל את המלצת הוועדה, אין מנוס מהמסקנה שזהו מנגנון בלתי חוקי.
בהמשך לכך ביקשה השרה סטרוק, בגיבוי השר לוין, לשבת כמשקיפה בפגישות של ועדת השניים עם שופטים הרואים בעצמם מועמדים לקידום, וכך לאפשר לנציגי הכנסת והממשלה הזדמנות שווה לתהות על קנקנם של המועמדים לשיפוט. היא הציעה לממלא מקום נשיא העליון, השופט עוזי פוגלמן, לא להשיב לה מיד; הישיבה הקרובה של ועדת השניים תתקיים בשבוע הבא, ואז נוכל לדעת אם נענו השופטים להצעה להזמין את השרה סטרוק בתור משקיפה.
בינתיים תקועים לא רק המינויים לבתי המשפט במחוז ירושלים ובמחוז הדרום אלא גם המינויים לבית המשפט העליון. מאז מחצית אוקטובר פועל בית המשפט בהרכב חסר, של 13 שופטים בלבד. לשופטי העליון לא דחוף למלא את השורות בגבעת רם: נציגיהם מסרבים בתוקף לדון במינוי שני השופטים החסרים כל עוד לא מונה נשיא חדש לבית המשפט העליון. שופטי העליון דורשים שהשופט עמית ימונה לנשיא באופן מיידי, ומסרבים לכרוך זאת בעסקה רחבה עם מינוי של שני שופטים נוספים. לטענתם מינוי נשיא העליון חייב להתקיים בשיטת הסניוריטי, ללא שיקול דעת של חברי הוועדה, ולכן אינו יכול להיכלל בעסקה או בפשרה.
ייתכן שהשופטים סומכים על כך שבג"ץ – כלומר, הם עצמם – יחייב את שר המשפטים להעלות להצבעה את בחירת נשיא העליון, אך השר לוין ככל הידוע לא מתכוון לוותר. הוא יכול להפסיק את כינוס הוועדה, או לתקן את החוק כך שיחייב, למשל, שבחירת נשיא העליון תתקבל ברוב של שבעה מתשעה – מהלך שיעניק וטו לשלושת נציגי הימין בוועדה, ויכפה פשרה. בינתיים נמשכות הישיבות כסדרן, אך דומה שלא רחוקה העת שבה המתיחויות הפנימיות בתוכה יבשילו לכדי פיצוץ.