ד"ר ג'ון גוטמן וד"ר ג'ולי שוורץ־גוטמן הם בני זוג, פסיכולוגים ויועצי זוגיות. כדי לבנות את שיטת הטיפול שלהם, יצרו השניים מעבדת מחקר מסקרנת במיוחד, "מעבדת אהבה", הפועלת בשיטת האח הגדול. אל המעבדה מגיעים זוגות שמתועדים במשך כל היום: כיצד הם אוכלים ארוחת בוקר, צופים בטלוויזיה, מתחבקים או רבים. המצלמות מתעדות הכול – תנועות פנים, מחוות גופניות – וכך לומדות לנבא כיצד התנהגויות מסוימות יכולות לגרום להצלחה או לכישלון בחיי הזוגיות.

הספר "המתכון לאהבה" הוא לא ספר עיון המציג בהרחבה את תוצאות המחקרים שלהם. ממש לא. זהו ספר הדרכה קליל לקריאה, המכנס שבע עצות מרכזיות שהן החשובות ביותר בעיני המחברים ליצירת זוגיות חסונה לאורך שנים. זהו ספר קל לקריאה המתאים לזוגות צעירים ובוגרים, ומזכיר את היסודות החשובים ביותר ליצירת זוגיות כפי שהתגלו במהלך מחקר רב שנים ומקיף. כל העצות קשורות בהתנהגויות קטנות, יומיומיות, שאפשר ליישם מיד. חלקן דורשות כמובן מאמץ נפשי, אבל כל המשאבים מצויים אצל כל אחד ואחת מאיתנו, ולכן הספר עושה בהחלט את עבודתו: מזכיר לנו את המפורסם והידוע, ומעודד ודוחף לעשות זאת בפועל.
הפרק הראשון עוסק ביצירת קשר. הוא מעודד את בני הזוג להפנות באופן מודע ונוכח את תשומת הלב לדברים יומיומיים קטנים שקורים בבית ובקשר הזוגי. הפרק גם כולל תסריט לניהול השיחה הזוגית גם במקרה שקשה להפנות את מלוא תשומת הלב ברגע מסוים.
הפרק השני מעודד את בני הזוג לשאול שאלות "גדולות" כחלק משיח זוגי. המטרה היא לחדש את תקופת הדייטים באמצעות התעניינות ברבדים עמוקים יותר של בני הזוג, וכך "למצוא אותם מחדש". גם הפרק הזה כולל רשימת שאלות אפשריות והדרכות כיצד כדאי לנהל שיחה כזו.
הפרקים השלישי והרביעי עוסקים ביסודות של הכרת הטוב – אמירת תודה באופן תדיר ולימוד מעמיק של מתן מחמאות. בפרק החמישי נלמד יסוד חשוב נוסף – "בקשו את מה שאתם צריכים". הלימוד הזה, שנדמה שהוא סותר את שני הפרקים הקודמים, למעשה משלים אותם. כשיש שיח בריא, מכיר טובה ומחמיא בין בני זוג – אפשר להתעלות גם לצעד הבא, והוא היכולת לומר בבירור מה חסר לי. מתברר שרוב בני הזוג רוצים, בגלוי או בסתר, שבני זוגם יכירו ויבינו את צורכיהם גם בלי שתיאמר מילה בנושא. הבעיה היא, כך מוכיח המחקר, שהמסר לא עובר. היסוד הגדול של טיפול זוגי הוא מעבר מספונטניות לתכנון ומערכתיות, ולכן גם בתחום הזה יש ללמוד לומר במפורש את מה שרוצים ומצפים לו. פרקי הסיום עוסקים בחשיבות המגע הזוגי במהלך היום, ובחובה לכונן "דייט זוגי שבועי" כעוגן בל יבוטל.
האמת היא שכל העצות נראות כמעט נדושות, ובכל זאת יש לספר הזה מקום, כי הוא מאגד את השיטות הנכונות, המצליחות והישימות ביותר, לשיטת עבודה זוגית. באחד המחקרים בספר השוו החוקרים בין קבוצה שעבדה על נקודה אחת בזוגיות לקבוצה שעבדה על נקודה אחרת, לקבוצה שלישית שעבדה על שתי הנקודות. לעומת כל אלו הייתה גם קבוצה רביעית, שבמקום לבוא ליום סדנה קיבלה רק ספר הדרכה זוגי. התוצאות הראו שהעבודה לפי הספר הניבה פירות כמעט כמו בקבוצה שבה עבדו על שתי הנקודות, מה שמוכיח שקריאת ספר כמדריך זוגי יכולה להביא להצלחה.