שבת, מרץ 8, 2025 | ח׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

אורלי גולדקלנג

סגנית עורך מקור ראשון

אריאל הורוביץ, התקווה 6 והרב קוק: אותו הרעיון רק במילים שונות

כל אור לצד הכביש הוא אות לכוח של עם ישראל להדליק מחדש את מה שניסו לכבות. בעקבות ועידת מקור ראשון שהתקיימה השבוע בשדרות, והחיים שחזרו לפעום בעיר

גשם שוטף ליווה אותנו השבוע כל הדרך לעיר שדרות. "שדרותים לא יוצאים מהבית בגשם", הזהירה בחיוך שירית אביטן־כהן, עיתונאית ישראל היום, בת העיר ובוגרת מקור ראשון. מזג האוויר כמו הרגיש לא נעים, והתאים עצמו לדרישות התושבים: זמן קצר לפני פתיחת ועידת מקור ראשון בעיר, ביום שלישי השבוע, הפציעה לפתע השמש.
עיר פקוקה ושוקקת חיים קידמה את פני הבאים. רק סידורי האבטחה המוקפדים נתנו מעין תזכורת לימים הקשים שעברו על שדרות, למלחמה שמתחוללת עדיין קילומטרים בודדים מכאן. אחד המשתתפים סיפר שמעולם לא שמח כל כך להתקשות במציאת חנייה.
ועידת "חברה וביטחון – פנינו לאן" של מקור ראשון, בשיתוף עיריית שדרות ומכון "תכלית" למדיניות ישראלית, עסקה בכל הסוגיות שמטרידות את החברה הישראלית בחודשים האחרונים: ביטחון וכלכלה, גיוס חרדים והשירות הציבורי, השיח החברתי והדרכים לשוב וליישב את הפריפריה המפונה. היו מחלוקות והיו טענות והייתה בעיקר התרגשות רבה: קיומו של אירוע ציבורי ראשון בעיר מאז שבעה באוקטובר גרם ללב לפעום בעוצמה. גם מי שאינו תושב האזור חש במידה רבה כאילו שב הביתה. משהו בקורות החודשים הללו, בפינוי, בשיבה מלאת החשש, גורם לך לרצות לשלוח חיבוק ציבורי, להרגיש חלק, להישאר בחוויית התושבים לפחות עוד קצת.אז נשארתי. בשעת ערב, כשאנשי הבמה כבר החלו לפנות את הציוד ואנשי הסאונד קיפלו חוטי חשמל, מצאתי את עצמי מסתובבת בעיר, בין שלוליות ואנשים. לא הכול פתוח, לא הכול סגור. תלוי איך מסתכלים על זה. שלל מזללות ומסעדות מזמינות לארוחת ערב, אבל השוק עדיין מוגף. ממרכז המוזיקה הסמוך עולים צלילי מיתר. החניה של הספורט קלאב עמוסה צעירים ומבוגרים עם מגבת ובקבוק שתייה, בדרך להזיע. מישהו יוצא מחוג, מישהי אחרת רק הגיעה. פעילות שוטפת של ערב באמצע השבוע, אווירה של חיים אורבניים. כשעולה קול רעם ממערב, ההורים מרגיעים את הילדים באמירה שהפכה שגורה כאן: "זה רעש טוב, זה פיצוץ של הטובים".

בצד אחר של העיר, במקום שעמדה בו תחנת המשטרה, יש עכשיו המון נרות זיכרון ודגלים. ליד כל דגל ישראל מוצב דגל של מדינה אחרת, דגל ועוד דגל, מעין טביעות רגליים של משלחות שהגיעו הנה מרחבי תבל. מהמבנה ששכן כאן – בניין צמוד לבתים פרטיים, שפנה לשיכון פשוט ועמוס אזרחים – לא נותר זכר. הגשם שטף את הכול, רק השלט שהוצב כאן בחנוכה עומד על כנו. כותרתו מבקשת לקרב קץ הישועה, לנקום נקמת עבדיך מאומה רשעה.

בדרך המובילה הביתה, הלב עדיין נצבט מחילול קדושת המקום, אבל אורות העיר שדרות שנשקפת מכאן מרחיבים אותו מחדש. כל נורה דולקת כמו מסמלת נקמה קטנה משלנו, מעשה ידי אדם.

כשדור המסכים מתעורר

הייתה לי הזכות להנחות את הוועידה, ולפתוח אותה בדברים ובתפילה לשלום החטופים ולהשבתם, לרפואת הפצועים ולהצלחת חיילינו במלחמה. אביא כאן חלק מהדברים שאמרתי שם.

אירועי שבעה באוקטובר הביאו לפתחנו מציאות שחשבנו שהיא נחלת העבר. רגל גסה דרסה וחיללה את ארצנו ופגעה בקדושת עצמאותנו. נחשפנו למראות שלא רצינו לראות, אבל ראינו. ראינו בעיניים ממש. מי בסרטונים, מי מחלון ביתו, מי בביתו ממש. למשך זמן ממושך ומייסר צללנו לחרדה קיומית, לערעור הביטחון האישי ואף הלאומי שלנו.

אבל בשבעה באוקטובר, ביום חג שמיני עצרת שחל בשבת, התעוררנו גם לערבות הדדית שמזמן לא ידענו כמותה. כגיבור מתרונן מיין קמנו ועמדנו על נפשנו, וכמו גילינו מחדש עד כמה אהובה הארץ הזו, המדינה הזו, החברה הישראלית הזו; הנוטה להסתכסך כל כך, המסוגלת להסתחבק כל כך.

חשבנו שדור המסכים מגלגל עיניים באדישות למתחולל סביבו, שכבר לא כותבים כאן שירי אהבה למולדת ולא חורזים שירי רעות. אבל הדור הזה התברר כדור של אריות ולביאות, עם כוח לחימה ועמידה שאין כמותו. גם אם את אהבתו הבלתי מסויגת הוא שמר עד כה בתיק קטן, הנה היא מתפרצת כעת בעוצמת הוריקן. הלחנים אולי מעט קולניים, והמילים לא מאוד מעודנות; אלה לא בדיוק מילות אהבה להר טרשים קירח נוסח שאול טשרניחובסקי, זה יותר "חרבו דרבו" על הראש של האויב. ובכל זאת, כל היחידות מוכנות, רק תגידו מה צריך, רק תגידו למי ואיך אפשר לעזור.

אריאל הורוביץ קרא לזה "רקפות בין הסלעים"; התקווה 6 קוראים לזה "עם של גיבורי־על"; אצל הרב קוק זה פשוט עם נצח שלא מפחד מדרך ארוכה. ואם אנחנו כבר בחיבור לשירים עבריים, הנה עוד אחד אחרון: אנחנו אלופי העולם בליפול, ולקום כמו גדולים, וכך בחרנו בתוך מהומת הימים האלה להתעקש לקיים ועידה דווקא כאן, בעיר שדרות. אירוע ראשון מסוגו מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל; מאז התופת שרפה את שדותינו, ותמרות עשן עלו ברחובותינו. אנחנו נפגשים כאן במגבלות בטיחות, בהגבלת מספר המשתתפים, אבל ברוח איתנה.

איננו עוצמים עיניים מול המצב המורכב שאנו עדיין מצויים בו. ליבנו שותת דם נוכח ההרוגים הרבים, ונפשנו מיוסרת נוכח היעדרם של 134 גברים ונשים, קשישים וילדים, חיים ונעדרים שנחטפו מאיתנו ומוחזקים בידי אויב חסר רחמים. אולם מתוך כך אנו מבקשים להניח יסודות ליום שאחרי. לצפות פני עתיד. בתקווה, בעוז רוח, בנכונות מלאה ללמוד ולשנות את שיש ללמוד ולתקן.

נזכור את כולם, את יפי הבלורית והתואר. נשוב לציין את שנדרש לזכור ולא לשכוח, ונתמלא עוז מסיפורי הגבורה שיש לזכור. נבנה וניבנה.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.