יום ראשון, מרץ 9, 2025 | ט׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

נועם אמיר

כתב לענייני צבא וביטחון במקור ראשון

הותר לפרסום: הכטב"מ שנפל באילת פגע בבסיס צה"ל בעיר

מאז השבעה באוקטובר ישראל נמצאת תחת מתקפה אווירית מכמה חזיתות. על פניו מדובר בתקלה ביטחונית וצבאית חמורה, אך אפשר להקל ולומר שמדובר בחלק מלמידת האיום החדש, מאחר וישראל מעולם לא אוימה ע"י גורמים דומים לזה

דובר צה"ל התיר לפרסום כי הכטב"מ שנפל במרחב מפרץ אילת הלילה (ב') – פגע בבסיס צה״ל שבאילת. על פי הדיווח אין נפגעים ונגרם נזק קל בלבד למבנה.

נכון לעכשיו אומרים בצה"ל כי האירוע מתוחקר. איום של כלי טייס מאיים חמוש שיכול להגיע מרחוק הוא ללא ספק אחד האיומים המוכרים היטב למערכת הביטחון. עד המלחמה הנוכחית בקושי נתקלנו באיום כזה, אבל מאז השבעה באוקטובר ישראל נמצאת תחת מתקפה אווירית מכמה חזיתות. הלילה שוב כלי טיס כזה עבר ככל הנראה את כל הדרך מעיראק והצליח לחדור את מערכות ההגנה האווירית של ישראל מבלי שיורט או נוטרל, ואף פגע במבנה באזור מפרץ אילת. על פניו מדובר בתקלה ביטחונית וצבאית חמורה, אך אפשר להקל ולומר שמדובר בחלק מלמידת האיום החדש, מאחר וישראל מעולם לא אוימה ע"י גורמים דומים לזה.

ניסיון תקיפה אווירי שכזה אירע שלוש פעמים מתחילת המלחמה, כאשר בכל פעם היעד היה אילת והכלי הטיס פגע במטרה. בשאר הפעמים המטרות יורטו או על ידי מערכות הגנה אוויריות או על ידי מטוסי קרב.

הפגיעה הראשונה אירעה כחודש לאחר המלחמה, כאשר האיום הגיע מסוריה דרך ירדן ולבסוף נכנס לתחומה של אילת ופגע בבית ספר בעיר, שהיה למרבה המזל ריק מאדם וגרם רק לנזק ברכוש. ‏לפני שבועיים הייתה חדירה נוספת של טיל שיוט שהפעם הגיע מכיוון תימן, ולמרבה המזל, למרות שדילג על מערכות ההגנה הישראליות, התפוצץ צפונית לעיר בשטח פתוח. הפעם השלישית אירעה הלילה, כאשר כלי הטייס שהמריא מעירק עשה את כל הדרך מירדן לעבר מזרח העיר הדרומית – ופגע במבנה בעיר.

גורם צבאי אמר כי כל שיגור בין אם יורט ובין אם לאו, נלמד ומתוחקר. לדבריו, יש מספר פרמטרים שבגינם כלי הטיס הצליח לעקוף את מערכות הבקרה וההגנה הישראליות, ומטעמי ביטחון מידע לא ניתן לפרט.

ואם לא די בזאת, בצה״ל אומרים כי הפעם כוחות צה"ל דווקא כן זיהו את המטרה האווירית בעת שחצתה מכיוון מזרח לעבר שטח מדינת ישראל, אולם לא מפרטים מדוע היא לא יורטה. בבסיסו של אתגר יירוט איום אווירי מרחוק, לא עומד רק מרחק השיגור אלא גם סוג הטיל או כלי הטייס, ובעיקר – המסלול שלו. אמנם מרגע השיגור ועד רגע הפגיעה או היירוט עובר זמן רב מאוד, שעל פניו אמור לאפשר לנטרל את האיום, אך עדיין יש לא מעט אתגרים נוספים בהפלה של כלי טייס כזה – שככל הנראה מגבירים את רמת הקושי בניטרולו.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.