יום שישי, מרץ 7, 2025 | ז׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

חגי גלנט

משחקולוג חינוכי, מרצה למשחקולוגיה חינוכית בבר-אילן

לילדים ומבוגרים: 5 טיפים שיהפכו את ליל הסדר לחוייתי ומשמעותי

במקרים רבים הילדים מתקשים להתחבר לליל הסדר, ואם נודה על האמת - גם למבוגרים לא תמיד קל. כך נוכל להפוך את הלילה המיוחד לחוויה מחברת וכיפית לכל הגילים

ליל הסדר הוא לילה שאנחנו משקיעים בו הרבה הכנות, אנרגיה, מחשבה ותכנון, אבל הוא עובר כל כך מהר. מה היינו רוצים שיקרה בליל הסדר כך שיהיה משמעותי, מחבר, בעל ערך וחוויה? הנה חמישה טיפים, שיהפכו את ליל הסדר שלכם למהנה יותר וידידותי לגילים השונים.

מעורבות

מצוות היום היא "והגדת לבנך" – אבל חשוב לא פחות לתת מקום גם לילדים עצמם להתבטא ולהיות מעורבים. בבתים רבים, מפנים את מירב תשומת הלב לילדים הקטנים, מתוך מחשבה שכל ה"עסק" עדיין חדש עבורם. הם גם מתרגשים עדיין יותר מהשירים שהם למדו בגן או בבית הספר, והילדים הבוגרים קצת "הולכים לאיבוד". בבתים אחרים המצב הפוך: עורך הסדר "מתפלפל" עם הבוגרים, והקטנים משתעממים.

הצעה: חישבו על חלוקת המשתתפים ל-2 בחלק מהזמן. עורך הסדר ישב ויסביר לבוגרים ברמתם, בעוד שהילדים הקטנים ישבו ליד שולחן סמוך ויקבלו משימות התואמות לגילם, כמו למשל לבנות פירמידה מקאפלות. במקום "לנאום", נסו להמיר את הדברים שחשובים לכם למשחקים. משחק גורם ל-100% מעורבות, יוצר מוטיבציה ומעורר סקרנות.

מבנה הסדר

ילדים קטנים, ולעיתים גם ילדים פחות קטנים, מתקשים לעקוב אחר סדר הדברים.

הצעה: משחק פשוט יוכל לסייע במעקב אחרי חלקי הסדר – שימו במרכז השולחן חפצים שמסמלים את חלקי הסדר. למשל: גביע קטן לציון "קדש". מגבת לציון "ורחץ", מגילה לציון "מגיד" וכן הלאה. בכל שלב, כשאתם מגיעים לסימן נוסף בליל הסדר, מי מבין הילדים הקטנים שחוטף ראשון את החפץ זוכה בנקודה, והזוכה במירב הנקודות בסוף הסדר מקבל אפיקומן לפני כולם.

טִקְסִיוּת

לפי סקרים שנעשו לאורך השנים, ליל הסדר נהנה מהפופולריות הגבוהה ביותר מבין חגי ישראל. למעלה מ-80% מהיהודים בישראל מציינים את ליל הסדר באופן המסורתי (לצורך ההשוואה, פחות מכך מגיעים לבית-הכנסת ביום הכיפורים). אחת הסיבות לפופולריות הזו, היא הטקסיות שמאפיינת את החג.

הצעה: הוסיפו דברים נוספים שיגרמו לליל הסדר להיראות שונה מארוחת ערב רגילה. למשל: תלבושת מיוחדת לעורך הסדר, תלבושות בסגנון יציאת מצרים לכל המשתתפים, קישוט השולחן עם אביזרים או פריטים יוצאי דופן וכדומה.

רלוונטיות

איך מקשרים את הטקסט העתיק לימינו אנו? איך גורמים לו להיות משמעותי יותר?

הצעה למבוגרים: משחק "עברנו את פרעה, נעבור גם את זה" – הכינו דגלים או שלטים, וחלקו אותם למשתתפים הבוגרים. עליהם למצוא נושאים שממחישים שמצבנו כיום, אפילו בשנה הנוכחית, טוב יותר (או גרוע פחות) מאשר בזמן עבדות מצרים. בכל פעם שמגיעים לנושא כזה, מי שמניף את הדגל ראשון, יכול לתת הסבר לטענתו, ואם שאר המסובים משתכנעים, הוא מקבל נקודה.

הצעה לילדים: משחק "תעשה לי נס" – תנו לילדים להמציא ניסים שמתאימים לימינו, ברוח ניסי מצרים.

שפה

ההגדה כתובה בשפה גבוהה, לעיתים מליצית, וחלקים ממנה בארמית. הדברים האלה עלולים ליצור מרחק נפשי של המשתתפים מהטקסט.

הצעה: בִּחְרוּ מתוך ההגדה מילים גבוהות, או מילים בארמית. קחו כרטיסים, וכתבו עליהם את פירושי המילים (למשל, במקום "ארעא", כתבו על הכרטיס "ארץ"). חלקו את הכרטיסים למשתתפים. בכל פעם שמגיעים בקריאה למילה המקורית, יש למשתתף עם הכרטיס הרלוונטי, הזדמנות להניף את הכרטיס תוך 5 שניות. אם הוא עשה את זה בזמן המיועד, הוא זוכה בנקודה.

הכותב הינו משחקולוג חינוכי, אשר הוציא לאור השנה הגדה ממושחקת לפסח בשם "סימני דרך". ההגדה כוללת 40 משחקים חכמים וערכה של כל אביזרי המשחקים המוכנה להפעלה. חפשו "סימני דרך" בגוגל או במספר הטלפון 0547222336.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.