יום שישי, מרץ 7, 2025 | ז׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

יהודה יפרח

יהודה יפרח, ראש הדסק המשפטי של מקור ראשון ועיתונאי תחקירים. מרצה כפרשן משפטי, בוגר מכון 'משפטי ארץ' להכשרת דיינים ואוני' בר אילן, דוקטור לפילוסופיה יהודית

התביעה נגד פילבר: יותר נקמנות מאשר עשיית צדק

הצעד של הפרקליטות נגד פילבר נראה כמו רדיפה אישית ולא רדיפת צדק

החלטת הפרקליטות שלפיה היא שוקלת לבטל את הסכם עד המדינה עם שלמה פילבר לא צפויה להשפיע על משפט נתניהו, שכן "פרשת התביעה" בתיק כבר הסתיימה. זהו צעד חריג, יהיו מי שיאמרו דרקוני, שנעשה בשיהוי רב – שנתיים לאחר מתן העדות עצמה.

מבחינה פורמלית הפרקליטות תטען שהמקרה של פילבר עומד בתבחינים שנקבעו בהנחיית היועץ המשפטי לממשלה משנת 2005 העוסקת בהסכמי עד מדינה. העובדה שבעקבות עדותו של פילבר המליצו השופטים לפרקליטות לבטל את סעיף השוחד בתיק 4000 לא יכולה בפני עצמה להיות בסיס לביטול ההסכם, שכן ההנחיה קובעת כי "אין להתנות את תוקפו של ההסכם בכך שהראיות שיספק עד המדינה יספיקו להגשת כתב אישום או הרשעה בדין".

העובדה שבעקבות עדותו של פילבר (בתמונה) המליצו השופטים לפרקליטות לבטל את סעיף השוחד בתיק 4000 לא יכולה בפני עצמה להיות בסיס לביטול ההסכם

הבסיס לביטול יכול להיות רק בעקבות הפרת ההסכם, "למשל, כאשר עד המדינה אינו ממלא אחר התחייבותו להעיד נגד שותפיו, מוסר הודעה או עדות כוזבת או שונה באופן מהותי מגרסה קודמת שמסר במסגרת התחייבותו להעיד אמת", כאשר "המבחן להפרת העד את התחייבותו כלפי המדינה הינו מבחן איכותי. כך למשל, הפרה שיש בה כדי לערער את אמינותו של העד בעיני בית המשפט, תיחשב הפרה מהותית".

וכאן צריך לומר משהו על המהות. המטרה המרכזית שלשמה חתמה הפרקליטות על ההסכם עם פילבר הייתה שאיפתה להוכיח את "פגישת ההנחיה", שבה לכאורה הורה נתניהו לפילבר, אז מנכ"ל משרד התקשורת, לקדם את עסקת בזק־יס ובכך להיטיב עם שאול אלוביץ', על מנת שהלה יטה את סיקור בני הזוג נתניהו באתר וואלה שבבעלותו. כזכור, פילבר העיד על הפגישה אולם המסגור שנתן לה היה שונה לחלוטין ממה שציפו בפרקליטות, ורחוק מלהוכיח כוונה פלילית מובהקת של נתניהו.

פילבר בעדותו בבית המשפט, יוני 2022. צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90
פילבר בעדותו בבית המשפט, יוני 2022. צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

אלא שהראיה הזו נפלה לא רק בגלל ההתפתלויות של פילבר על דוכן העדים, אלא בגלל איכוני הטלפון הנייד שלו שלא הסתדרו עם המועד שבו לטענת הפרקליטות התקיימה השיחה בינו לבין נתניהו. "פספסנו בדיעבד את התאריך המדויק של פגישת ההנחיה בין מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר לנתניהו", העיד מפקד היחידה לפשיעה כלכלית לשעבר אלי אסייג במשפט, והוסיף: "כל הסיפור של פילבר זו פגישת ההנחיה. בלי זה לא היינו עושים הסכם איתו… מבחינתנו פגישה הנחיה הייתה. איפה שסימנו את תאריך קיומה, בדיעבד אני מבין שזה לא מסתדר. הסתמכנו על עדותו. אנחנו פספסנו פה".

אסייג היה משוכנע שפילבר תיווך בעסקת שוחד, מכיוון שהוא "הצליח לעמוד ביעד ולהביא את אישור מיזוג בזק ויס בתוך שבועיים מרגע המינוי שלו, כשהוא לא מכיר את המשרד ולא יודע במה מדובר", אבל הודה שהסיפור שסיפרה הפרקליטות על שיחת הטלפון לא מגובה בראיות, וזה פוגע מאוד באמינות של הצעד הנוכחי שנתפס יותר כנקמנות מאשר עשיית צדק. לא העכבר גנב אלא החור גנב, מעירה הגמרא במסכת קידושין. הפרקליטות לא מוצאת את החור אך ממשיכה לרדוף אחר העכבר.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.