שבת, מרץ 15, 2025 | ט״ו באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

לפני שתוקפים באיראן: שאלות חשובות שישראל צריכה לשאול

ישראל חייבת להגיב - ובחומרה רבה - על המתקפה האיראנית, אך לפני שהיא עושה זאת באמצעות תקיפה דומה בשטחה, ישנם שיקולים משמעותיים שהיא חייבת לקחת בחשבון

הרקע: הידרדרות ההרתעה הישראלית

רבים טוענים שישראל חייבת להגיב – ובעוצמה רבה – על מתקפת הטילים והכטב"מים שאיראן שיגרה לעברה במוצאי השבת האחרונה. חובה זו נובעת מההכרח לשקם את ההרתעה הישראלית מול איראן ושלוחותיה, הרתעה שנשחקה עד עפר בתהליך שנמשך מאז שלהי אוקטובר 2022, עת נכנעה ישראל לחיזבאללה וחתמה על הסכם סימון הגבול הימי תוך שהיא מוותרת על נכסי ים השייכים לה.

הכאוס שנוצר בישראל במהלך 2023 בעקבות הרפורמה המשפטית, מכתבי "אי ההתנדבות" והבלגן ברחובות – הציגו את ישראל בעיני אויביה כמדינה שאיבדה כיוון, חסרת צבא ונעדרת משילות, טרף קל לכל הג'יהאדיסטים באזורנו, מאיראן עד חיזבאללה, מהחות'ים עד חמאס. המתקפה של חמאס והג'יהאד האסלאמי על עוטף עזה בשמיני עצרת הייתה תוצאה של היעדר ההרתעה הישראלית, שבלעדיה גם חיזבאללה "לא סופר" את ישראל וממשיך במתקפותיו היומיומיות על הצפון מזה חצי שנה.

מתקפת הטילים והכטב"מים האיראנית, שאך בנס לא גרמה לאבדות קשות בנפש בישראל, מחייבת תגובה ישראלית כדי לשקם את ההרתעה הישראלית ולהרתיע את האיראנים מלשוב ולשגר גורמי מוות לישראל. תגובה ישראלית הולמת תהיה תחילת שיקום ההרתעה הישראלית.

גרפיטי פרו-פלסטיני בספרד. צילום: Ben Stansall / AFP

הסביבה הפוליטית

המלחמה נגד חמאס בעזה החלה עם עולם שהבין את ישראל ותמך בה ובמלחמתה נגד הברבריות שהתגלתה ב-7 באוקטובר. המלחמה התאפשרה בשל התמיכה העולמית הגלויה הזו. אלא שעם חלוף הזמן, התחלפה התמונה בתקשורת העולמית: את מקום חללי ישראל תפסו הרוגי עזה, את מקום תמונות המוות בבארי תפסו תמונות ההרס בחאן יונס והסימפטיה לסבל פליטי שדרות הוחלפה בסימפטיה לפליטי בית לאהיא.

המתקפה האיראנית עוררה גל אהדה לישראל המתגוננת מאיראן, אך לא היה בגל זה לעמוד מול גל הגינויים לישראל, אם וכאשר תקוף זו את חמאס ברפיח. הכלל ברור: ישראל מותקפת זוכה לאהדה – בעוד שישראל תוקפת זוכה לגינויים ולאיומים בסנקציות.

תקיפה ישראלית באיראן עלולה ליצור אפקט דומה, ובמיוחד אם היא תביא למספר גדול של נפגעים אזרחיים. בנוסף, מכה ישראלית נגד מתקני נפט עלולה להביא לעליה במחירי האנרגיה בעולם וממילא לירידה באהדה לישראל.

מטוס תדלוק. צילום: באדיבות בואינג

התנאים הטכניים והסביבה המזרח-תיכונית

המרחק בין ישראל ואיראן מחייב פעולה אווירית, שכן בניגוד לאיראן שפיתחה מאוד את חיל הטילים, ישראל פיתחה את חיל האוויר המבוסס על מטוסים מאוישים. ההבדל העקרוני בין טיל ומטוס הוא שטיל משוגר כדי שיתפוצץ ביעד ואילו מטוס אמור לחזור בשלום. בשל הטווח הגדול בין ישראל ואיראן יזדקקו מטוסי צהל לתדלוק באוויר, לפחות בעת השיבה לארץ, ותדלוק זה חייב להתבצע מעל שטחי המדינות שבין ישראל ואיראן, ירדן, עיראק או סעודיה.

הרשות שמדינות אלו יתנו לישראל לטוס מעליהן בדרך ליעד באיראן ובדרך חזרה לארץ איננה מובטחת, בעיקר אם איראן תאיים עליהן בפגיעה בהן, ולכן עלול להיווצר מצב שבו איראן משגרת טילים מעל שטחי מדינות אלו בלי להתחשב באי-הסכמתן ואילו ישראל מנועה מלתקוף באיראן בשל סירובן למעבר מטוסי ישראל מעל שטחיהן.


Video: באדיבות מרכז עלמא

התיק הגרעיני

תקיפה ישראלית באיראן תגביר את רצון האיראנים להגיע אל הפצצה במהירות, כדי להרתיע את ישראל מלהמשיך ולתקוף במדינה. כדי למנוע זאת ישראל תצטרך לתקוף אתרי גרעין קריטיים. חלק מאתרי הגרעין הצבאי האיראני נמצאים במעבה האדמה, תחת הרים גבוהים, ולכן אין היתכנות לתקיפתם מהאוויר. אתרים אלו מחייבים להטיס לאיראן כוחות קרקע שיילחמו אל היעד, אל תוך היעד ובתוך היעד. הפעולה כלל איננה קלה, ובמיוחד חילוץ הכוח מאיראן לישראל אחרי ביצוע המשימה ואחרי שהתגלה.

הפגנות מול שגרירות ישראל בטורקה. צילום: AFP

פיגועים בעולם

תקיפה ישראלית באיראן עלולה לעורר גל טרור איראני נגד ישראלים ושגרירויות ישראליות ברחבי העולם, מעין מה שהיה בבואנוס איירס בשנות התשעים. גל זה יחייב מדינות להגביר את אמצעי הביטחון סביב שגרירויות ישראל ועלול להביא לתרעומת מצד מדינות אלו כלפי ישראל.

צילום: EPA
צעירים איראנים מפגינים נגד המשטר. צילום: EPA

המצב הפנימי באיראן

תקיפה ישראלית על אתרים חשובים באיראן, מפקדת משמרות המהפכה או מפקדת כוח קודס לדוגמה, עשויה לעודד מתנגדי שלטון לבצע פעולות אלימות כנגד השלטון המדכא. בנוסף, תקיפה ישראלית עשויה לעודד קבוצות אתניות לא ערביות לפעול כנגד המדינה במגמה להביא לפירוק איראן למדינות אתניות ולזכות בעצמאות מהדיכוי הפרסי.

כסיכום לכל האמור לעיל, על ישראל להגיב ובחומרה רבה על התקיפה האיראנית, אבל הדרך הטובה והיעילה ביותר היא ערעור המצב הפנימי באיראן על ידי עידוד וסיוע למיעוטים האתניים להתמרד כנגד השלטון והמדינה במגמה להביא לפירוקה למדינות אתניות עצמאיות והומוגניות.

העולם יהיה מקום טוב יותר אחרי שאיראן תתפרק.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.