אתם חושבים שאתם מכירים את יוטיוב. זה המקום שבו בכל יום מיליארדי אנשים לומדים איך להחליף צמיג, איך לבצע תרגיל יוגה אהוב או איך לצלם ליקוי חמה בלי להתעוור. אבל אתם כנראה לא יודעים שיוטיוב היא גם הדרך הפופולרית ביותר בעולם לשמוע מוזיקה ואחת מספקיות הטלוויזיה בכבלים הגדולות ביותר בארה"ב. יוטיוב היא הכלכלה הבריאה ביותר ברשת. והיא גם משמשת דלק רקטי לבינה מלאכותית.
אני מתמקדת בזהות של יוטיוב כי רק אם נבין אותה נוכל באמת להבין את השפעת הטכנולוגיות על חיינו. עד כמה שיוטיוב פופולרית, הכוח שלה על הרשת ועלינו איכשהו עדיין לא מוערך. אז תנו לי לנסות לשכנע אתכם שיוטיוב היא הטכנולוגיה הכי משמעותית שיש:
מספר 1 בווידאו ובמוזיקה
ייתכן שיוטיוב ידועה בעיקר בזכות היכולת שלה לעזור לנו להעביר כמה דקות משמימות בתור לקופה או אולי בשירותים (סליחה). אולם למעשה, מדובר בשירות הסטרימינג המוביל באמריקה. נתוני רייטינג מראים בעקביות שהאמריקנים מבלים יותר זמן בצפייה ביוטיוב במכשירי טלוויזיה מאשר בכל שירות סטרימינג, כולל נטפליקס.
אין נתונים מהימנים שסופרים את הזמן המשולב שאנחנו מבלים בצפייה בטלוויזיה, בטלפון, במחשב ובמכשירים אחרים, אבל סביר להניח שגם במדד הזה, נגלה שיוטיוב במקום הראשון.
בארה"ב, יוטיוב טי־וי, שמספקת שירות כבלים שנגיש דרך הרשת, הפכה לאחד הספקים הגדולים ביותר של כבלים. ובעולם המוזיקה, גם כיום, יותר אנשים משמיעים שירים ביוטיוב מאשר בספוטיפיי, ברדיו או בכל שירות אודיו אחר.
בסקר שנערך לאחרונה בקרב אמריקנים נמצא כי שני־שלישים מהנשאלים צופים בסרטוני מוזיקה ביוטיוב. כ־43 אחוז האזינו למוזיקה באינטרנט בדרך אחרת ו־31 אחוזים בלבד מנויים לשירות סטרימינג כמו ספוטיפיי או אפל מיוזיק.
ואגב, לפי מכון המחקר פיו, הרשת החברתית הנפוצה ביותר בקרב מבוגרים אמריקנים היא יוטיוב – ובפער גדול. ואם זה לא מספיק, הרי שהאפליקציה הנפוצה ביותר בקרב בני נוער היא לא טיקטוק, אלא יוטיוב.
הכלכלה הבריאה ביותר ברשת
כשאתם מפרסמים משהו באינסטגרם, פייסבוק, טיקטוק או X, אתם בעצם מפרסמים מוצר בחינם. יוטיוב לא עובד ככה. על כל דולר שמפרסמים משלמים על פרסומות במיליונים רבים של סרטוני יוטיוב – יוצר הסרטון מקבל 55 סנט, וגוגל, הבעלים של יוטיוב, מקבלת את השאר. יוטיוב מחזיקה את ההסדר הפיננסי הזה כבר קרוב ל־20 שנה ועד היום, אף אפליקציה גדולה אחרת לא מצאה דרך כל כך עקבית עבור אנשים להרוויח ממה שהם יוצרים ומפרסמים ברשת.
מערכת התשלומים של יוטיוב חשובה לכם גם אם אף פעם לא הרווחתם שקל מיצירת סרטון. כלכלת רשת בריאה היא כזו שבה כולם מאמינים שיש להם סיכוי לשגשג. זה כולל אתכם כצופים, את היוצרים ואת החברות שמפיצות את החומר. יוטיוב רחוקה מלהיות מושלמת בחישוב הזה, אבל היא הכי קרובה לכלכלה המקוונת האידיאלית מבחינה פיננסית.
אגב, אם אתם קונים מינוי ליוטיוב פרימיום, שמאפשר צפייה בסרטונים ללא פרסומות, יוטיוב מעבירה חלק מכספכם ליצרני הסרטונים, לפי חישוב יחסי לזמני הצפייה שלכם. אם תצפו בהרבה סרטונים של ערוץ מסוים, היא תקבל נתח גדול יותר מכספי המינוי. השיטה הדמוקרטית־יחסית לשלם ליוצרים היא לא הדרך שבה רוב שירותי המוזיקה והווידאו עובדים. גם אם תקשיבו אך ורק למוזיקת ג'אז בספוטיפיי, טיילור סוויפט עדיין תקבל הרבה מכספי המינוי שלכם.
דלק חיוני לנתוני בינה מלאכותית
אפשר לדעת שאפליקציה חשובה כשהיא הופכת לשדה קרב עבור חברות שמבקשות לאסוף כל פיסת מידע כדי "לאמן" את הבינה המלאכותית שלהן.
לפי הניו־יורק טיימס, המפתחים של צ'אט GPT המציאו דרך לשאוב יותר ממיליון שעות של סרטוני יוטיוב והסכתים ולהשתמש במילים המדוברות כדלק כדי לאמן את הבינה המלאכותית שלהם. גוגל גם תמללה סרטוני יוטיוב כדי להכשיר את תוכנת הבינה המלאכותית שלה. מה שהבעלים של GPT, OpenAI עשו עלול להפר את תנאי השירות של יוטיוב ומה שגוגל עשתה עלול להפר את זכויות היוצרים של אנשים שיוצרים סרטוני יוטיוב, כך לפי דיווח של הטיימס. OpenAI טענה להגנתה שהיא משתמשת ב"מקורות רבים, כולל נתונים זמינים לציבור ושותפויות למידע לא פומבי". וגוגל חזרה על הטענה של מנכ"ל יוטיוב שהבינה המלאכותית של החברה מאומנת גם באמצעות חומרי יוטיוב, "בהתאם להסכמים שלנו עם יוצרי יוטיוב".
יוטיוב בהחלט גם פגום. ומשמש לא פעם ככלי מטעה ומטריד ומפיץ תעמולה. אבל לטוב ולרע, יוטיוב חשובה אפילו יותר ממה שאתם כנראה חושבים.
לתגובות, המלצות, משחקים (וסרטוני חתולים חמודים) שלחו לנו ל–X ל: ERspeiser או לדוא"ל: digital.makor@gmail.com