לפי דונלד טראמפ, העובדה שהוא נאלץ לבלות ארבעה ימים בשבוע בבית משפט במנהטן רק משום שהוגשו נגדו 34 אישומים פליליים על זיוף מסמכי עסקים היא עוולה נוראה. הוא מבכה שהוא "לא בקמפיין בג'ורג'יה או בפלורידה או בצפון קרוליינה, כמו שאמור להיות".
אולי כדאי להתעלם מהעובדה שביום רביעי שעבר – שבו הייתה הפסקה מהמשפט – טראמפ בילה את זמנו במשחק גולף במועדון שלו בניו-ג'רזי, קרוב מאוד לגבול עם המדינה המתנדנדת החיונית פנסילבניה (הוא כן מתכוון לבקר מחר בוויסקונסין ובמישיגן).
ברוכים הבאים לאין-קמפיין-2024, שבו טראמפ מבלה את מרבית זמנו בבית המשפט והנשיא ביידן ממשיך בהרגלו לנהל לו"ז מרווח שכולל הופעות קלות ואירועי גיוס כספים בדלתיים סגורות. באופן מוזר, אף שמדובר בשנת בחירות נשיאותיות לא הנשיא המכהן ולא המתמודד נגדו – נשיא לשעבר בעצמו – מרגישים צורך לנהל קמפיין בחירות אינטנסיבי. שני הקשישים הם מוצרים ידועים היטב; אמריקנים כבר יודעים בדיוק מה הם חושבים על כל אחד מהם. "קולות צפים" הם בסך הכול מצביעים שעוד לא החליטו על איזו מהאפשרויות הלא מלהיבות הם הולכים להתפשר.
טראמפ יכול להחליק את הקמפיין עד לוועידת המינוי הרפובליקנית הרשמית באמצע יולי, וביידן עד הוועידה הדמוקרטית באמצע אוגוסט. אחרי הוועידות תהיה האצה בלתי נמנעת של הקמפיינים, אבל אפילו אז אל תצפו לקצב הטרוף הרגיל של בחירות נשיאותיות.
למעשה מבחינת שני המועמדים נראה שהקמפיין בעיקר יהיה ניסיון מתמשך להימנע מטעויות שיפגעו בהם. בהתחשב בכמה פעמים ביידן נתפס שוכח אירועים ומתבלבל בפרטים וכמה פעמים טראמפ צולם מתנהג כמו מטורף, למועמד שמבלה פחות זמן מול מצלמות וקהל בין היום לנובמבר עשויים להיות הסיכויים הטובים ביותר לזכות בבחירות. הופעות פומביות של המועמדים הללו רק מזכירות לבוחרים מה הם לא אוהבים בהם.
האם יש משהו שביידן יכול לומר במהלך ביקור בגלידריה מקומית שישנה באופן דרמטי את דעתם של מצביעים עליו? האם יש משהו שטראמפ יכול לצעוק באחת מעצרות הבחירות שלו שידרבן מישהו לומר, "הו, טעיתי לחלוטין לגביו"?
אנחנו תקועים עם שידור חוזר של בחירה בין הבחור המועמד הלא פופולרי בחדר הסגלגל לבין המועמד הלא פופולרי שהוא החליף. לא פלא שסקר חדשות של NBC מצא שחלקם של המצביעים שאומרים שיש להם עניין רב בבחירות 2024 הוא הנמוך ביותר מזה כמעט 20 שנה.
אנחנו עדיין כחצי שנה מיום הבחירות, אך נראה שעד אז יהיו רק כמה רגעים בודדים שתהיה להם השפעה ממשית. בחירתו של טראמפ במועמד לסגן הנשיא היא אחת התעלומות הבודדות שנותרו. בהתחשב בכעס על ישראל בקרב הבייס הדמוקרטי, הוועידה הלאומית של המפלגה בשיקגו עלולה להפוך לשידור חוזר מכוער של ועידת 1968, שבה העיר עלתה בלהבות.
מה נותר חוץ מזה? עימותים נשיאותיים? אפילו לא ברור שיהיו כאלה. כן, בשבוע שעבר ביידן אמר בריאיון שהוא "ישמח" לעימות עם בטראמפ (הקמפיין שלו לא הסכים לאשר את דבריו) אך חלק מהדמוקרטים טוענים שהנשיא לא צריך לכבד את טראמפ על ידי הופעה איתו על אותה במה.
סיקור משפטו של טראמפ בניו-יורק קטף יותר כותרות מאשר הקמפיין הנשיאותי בשבועות האחרונים, וביידן הראה שיפור קטן בכמה סקרים פה ושם. אבל לקמפיין של הנשיא אין סיבות לשמוח. סקר של בלומברג שנערך בין 8 ל-15 באפריל ופורסם השבוע הראה שביידן הולך ומאבד תמיכה במדינות מתנדנדות, וסקר לאומי של CNN שנערך בין 18 ל-23 באפריל הראה שטראמפ מוביל 43-49.
ובכל זאת, לביידן עשוי להיות יתרון משמעותי בחודשים הקרובים, שכן הוא רוצה להפוך את הבחירות למשאל עם על דונלד טראמפ – וזה גם מה שטראמפ רוצה. המועמד הרפובליקני (כנראה) יזכור מדי פעם להעלות את משבר ההגירה הבלתי חוקית בגבול ואת יוקר המחיה הגואה. אבל אנחנו יודעים על מה טראמפ באמת ירצה לדבר כמעט כל יום: כמה יחס לא הוגן הוא מקבל, איך הוא היה המנצח האמיתי בשנת 2020… כמעט הכול חוץ ממה שחשוב למצביעים.
אבל היי, זה מה שמצביעי הפריימריז הרפובליקנים רצו. הרבה אנשים, משמאל, ימין ומרכז, ניסו להזהיר אותם – כולל החשש שכתבי האישום של טראמפ עלולים להרחיק אותו מהקמפיין לפרקי זמן ארוכים. אם 2024 תסתיים כשהרפובליקנים יבינו שהם פוצצו הזדמנות לניצחון סוחף נגד נשיא גרוע להפליא, לא יהיה להם את מי להאשים מלבד את עצמם.
בינתיים הקמפיין הדומם נמשך, מוקפא במקומו על ידי שני מועמדים שהציבור היה מעדיף שלא יתמודדו כלל.