אלפי חוסכים המתינו בשבוע שעבר למוצא פיה של השופטת סיגל יעקבי, מבית המשפט המחוזי בתל־אביב. הדיון עסק בממצאים החמורים העולים מהנעשה בחברת "סלייס". החברה הזו אומנם לא מאוד מוכרת, אך היא מנהלת קופות גמל בסכום של כ־4 מיליארד שקל, מתוכם חצי מיליארד שקל חסכונות של ילדים במסגרת תוכנית "חיסכון לכל ילד". ואולם עיקר עיסוקה הוא קופות גמל בניהול אישי (IRA). אלה קופות שמעמדן זהה לקופות הרגילות, רק שהן מנוהלות בפועל על ידי החוסך עצמו, המנהל את ההשקעות (בהתאם להגבלות הקיימות בתוכנית זו).
בשנה האחרונה עלו חשדות לאי־סדרים בחברה ולפגיעה בכספי החוסכים. בהמשך נכנסה רשות שוק ההון לעובי הקורה ולאחר בדיקה מקיפה קבעה: "במשך חודשים ארוכים החברה נמצאת בהפרה נרחבת של הוראות דין מהותיות החלות עליה, באופן המעלה חשש כבד לכספי החוסכים שהשקיעו את כספם בחברה". הרשות גם מינתה את אפי סנדרוב, מנהל קרנות הפנסיה הוותיקות "עמיתים", למנהל מטעמה לחברה, במקום ההנהלה הקיימת.
ממצאים שפרסם סנדרוב העלו, בין השאר, שהחברה השתמשה בעשרות מיליוני שקלים מכספי החוסכים, כספים שאמורים להיות מושקעים באפיקים שונים, כדי לתת אותם לחוסכים אחרים שביקשו למשוך או לנייד את כספם. עוד התברר שהחברה אפשרה השקעה בקרנות חוץ, השקעות שנאסרו לכאורה על ידי רשות שוק ההון, ושחלקן עוסקות במתן הלוואות, בסכום מצטבר של מאות מיליוני שקלים.
מתוך חשש לפאניקה שתגרום למשיכה המונית ולקריסה של החברה עם החסכונות, הקפיא המנהל המיוחד את האפשרות של החוסכים למשוך כספים מהחסכונות. בזמנו נקבע כי ההקפאה תימשך עד חודש מאי; כעת, עקב פניות של חוסכים רבים, נדרש בית המשפט להכריע אם לשחרר את הכספים או להאריך את ההקפאה הכפויה.
במסגרת הדיון התברר כי בעוד חלק מהחסכונות יהיו קשים מאוד לאיתור, בעיקר אלו שהושקעו בקרנות בניהול אישי, חלק אחר – כספים שהושקעו בקופות גמל שונות בארץ – ניתן לאתר ולהעריך. למרות זאת ביקש המנהל המיוחד להמשיך את ההקפאה באופן גורף, למורת רוחם של רבים מהחוסכים, וזאת כדי לנסות ולמכור את אותן קופות לאחד הגופים הפיננסיים ולהציל את החברה (או לפחות חלק ממנה). השופטת יעקבי לא החליטה עדיין אם להמשיך ולהקפיא את הכספים או לאפשר למי שירצה למשוך את הכסף, והיא צפויה לעשות זאת בקרוב.
בינתיים עולות טענות מצד החוסכים כנגד בעלי השליטה בחברת סלייס – משפחת גולדברג המחזיקה במחצית ממניות החברה, ומשפחת טוקטלי ובעיקר דני טוקטלי המחזיקים במחצית השנייה של הבעלות. אגב, לפי "דה מרקר", דני טוקטלי הוא חברו הטוב ביותר של יאיר לפיד, ואף העניק לו ערבות כספית להקמת מפלגתו. קצת אירוני בהתחשב בכך שסיסמת הבחירות הזכורה של לפיד, עם הקמת יש עתיד, הייתה "איפה הכסף".
לא ברור עד כמה רחוק תלך רשות שוק ההון, ואף גופים רגולטוריים אחרים הנדרשים לסוגיה, כדי לבדוק ולמצות את הדין עם כל הנוגעים בדבר. מה שכן ברור הוא שחייבת להיות כאן בחינה מעמיקה, כולל בהיבט הפלילי, של בעלי החברה, הדירקטורים והמנהלים שלה, ובדיקת אחריותם לכשלים. גם אם יימצא פתרון לחלק מהחוסכים של סלייס, לטובתם ולטובת מאות אלפי חוסכים בחברות אחרות – החקירה חייבת להימשך עד תום.