שבת, מרץ 8, 2025 | ח׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

אליצפן רוזנברג

כתב, עורך, ופרשן כלכלי משנת 2005 בעיתונות הכללית והכלכלית

מרוויחים בגדול: חברות הביטוח מעלות פרמיות בתחום הרכב

חברות הביטוח חזרו להרוויח בגדול מענף הרכב, והתירוצים להעלאת הפרמיות שאנחנו משלמים הולכים ונגמרים

"לא תאמין בכמה עלה ביטוח הרכב שלי", סיפר לי השבוע אחי. "אף פעם לא תבעתי אותם, אבל זה לא הפריע להם להעלות לי את המחיר עכשיו ביותר מ־30%". כמובן, זה איננו מקרה יוצא דופן. כדי לקבל פרופורציות: בין ינואר 2022 לינואר 2024 עלו מחירי הביטוח בישראל ב־33%, לעומת עלייה של 12% בלבד באיחוד האירופי. מדובר כמובן בשיעור ממוצע; יש פוליסות רבות שזינקו גם ב־50% ויותר.

שוק הביטוח אמור להיות תחרותי, בהתחשב בכך שישנם 15 שחקנים בתחום, ובכל זאת המחירים עולים ומכבידים עלינו. למה זה קורה? דו"ח שפרסם בפברואר מרכז המחקר והמידע של הכנסת, מספק כמה הסברים. לפי הדו"ח, עלויות התיקונים במוסכים גדלו בכ־17% מינואר 2022 ועד ינואר 2024. גם מחירי החלפים עלו בחדות בתקופה הזו. על פי תחשיבי חברות הביטוח, לפחות בשנים האחרונות, עלות התיקון במוסכים היא כ־70% מהפרמיות שהציבור משלם (כלומר, רוב דמי הביטוח הולכים לשם). הגידול במספר התאונות, במיוחד הקטנות יחסית, מה שמכונה "נזקי פח", הופך את מרכיב החלפים לקריטי. מאז משבר הקורונה חלו עיכובים בייצור, ובעיות בשילוח הבינלאומי העמיקו את הבעיה. מחירי החלפים מצויים בסימן עלייה, והתחזקות הדולר רק מוסיפה לכך.

סיבה נוספת להתייקרות, במיוחד בתקופה האחרונה, היא העלייה הדרמטית בגניבות רכב, שבמובן מסוים גם היא נגזרת ממצב חלקי החילוף. היקפי הגניבות גדלו בתקופה הזו ב־50%.

אם נשים בצד את המיסוי, כמחצית ממחיר הרכב הוא רווח של היבואן. זו רמת רווח דמיונית, שהיא מרכיב מרכזי ביוקר המחיה

הציבור משלם אומנם לחברות הביטוח פרמיות בסכום מצטבר של יותר מ־16 מיליארד שקל בשנה, אבל נכון לשנת 2022 וחלק ניכר משנת 2023, שיעור הרווח שלהן היה קטן וחלקן אף רשמו הפסדים. בשנת 2022, סך הפרמיות בביטוח מקיף היה כ־9.9 מיליארד שקל – עלייה של כ־ 13.7% לעומת שנה קודמת. לעומת זאת, סך תשלומי חברות הביטוח בגין תביעות היה כ־9.1 מיליארד שקל – עלייה של כ־28% לעומת שנת 2021.

אחד המדדים לרווחיות של ענף הביטוח הוא בחינת שיעור הנזקים, כלומר היחס בין התביעות שחברת הביטוח שילמה לפרמיות שהיא גבתה. בשנים 2017־2020, שיעור הנזק היה בין 66% ל־72% . בשנת 2021 הוא עלה ל־83%, ובשנת 2022 הוא הגיע כבר ל־92%, מה שגרם לחברות הביטוח הפסדים.

אז הסברים, כפי שהבנתם, יש בשפע, אלא שהמציאות הזו משתנה כעת. דו"חות חברות הביטוח לרבעון הראשון של 2024 שפורסמו לאחרונה, מראים כי מצבן של חברות הביטוח השתפר פלאים בזכות הפרמיות הגבוהות שהן גבו. כולן הרוויחו, אבל חלקן כבר הגיעו לרווחיות יוצאת דופן. בחינת שיעור הנזקים שהזכרנו קודם נעה חזרה לכיוון ה־70%, מה שמשאיר בכיסן הרבה כסף. כעת הולכים ונגמרים לחברות התירוצים וההסברים להעלות את הפרמיה, ועליהן לשנות כיוון. ואם קשה להן – על הפיקוח לדאוג שזה יקרה.

ברשות שוק ההון מבטיחים בקרוב רפורמה להוזלת מחירי התיקונים והחלפים. ואם מדינת ישראל תטפל כמו שצריך בגניבות הרכבים המשתוללות, באמת לא יהיה שום תירוץ לחברות הביטוח להכות אותנו בכיס.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.