האם אי אפשר להשמיד רעיונות? דובר צה"ל דניאל הגרי טען באחרונה שהחמאס הוא רעיון, ולכן אי אפשר להשמיד אותו. האמירה הזו שימחה מאוד את החמאס, שמיהר להפיץ אותה בכל ערוציו. אינני מכיר עוד דוגמה לצבא שבאמצע מלחמה טורח להסביר לכל העולם למה הוא לא יכול לנצח, ואינני מצליח להבין מה האינטרס של צה"ל ודוברו להפיץ את האיוולת הזו. הרעיון שאי אפשר להשמיד רעיונות הוא שגוי ומשובש; את הרעיון הזה חייבים להשמיד, ונדמה לי שלצורך זה יספיק הסבר קצר.
ברור שאפשר לגבור על רעיונות בשדה הרוח; אך האם אפשר לשבור רעיונות גרועים בכוח? ההיסטוריה מלמדת שבהחלט כן. פולחן הקיסר ביפן והנאציזם בגרמניה היו מבוססים על רעיונות. מיטב האינטלקטואלים בגרמניה תמכו בהתלהבות ברעיונות הנאציים. בהם היו גדול המשפטנים בעולם, קרל שמיט, וגדול הפילוסופים בעולם, מרטין היידגר. הרעיונות הנאציים נעקרו מגרמניה לא מתוך איזה פולמוס אינטלקטואלי, אלא בהחרבת ברלין. כשהגרמנים התבוננו ימינה ושמאלה וראו את הרס מולדתם הם הגיעו למסקנה שאולי בכל זאת הנאציזם לא היה רעיון כל כך מוצלח. יש אכן סוג מסוים של רעיונות שאי אפשר להשמיד בכוח. אפשר להרוג את גלילאו, אבל אי אפשר להרוג את הרעיון שכדור הארץ מסתובב סביב השמש. בסופו של דבר, גם אם גלילאו מת השמש והכוכבים נשארים במקומם, ויום אחד מישהו אחר יעשה את החשבון. אבל המצב שונה לגמרי בכל הנוגע לרעיונות שעוסקים בחברה האנושית ובאורח חייה. בתחומים הללו אי אפשר לנתק בין הרעיון לבין נושאיו.
מיטב האינטלקטואלים בגרמניה תמכו בהתלהבות ברעיונות הנאציים, אבל כשהגרמנים התבוננו ימינה ושמאלה וראו את הרס מולדתם הם הגיעו למסקנה שאולי בכל זאת הנאציזם לא היה רעיון כל כך מוצלח
בואו ניקח כדוגמה את הקומוניזם. זוהי דוגמה קצת מורכבת, כי הקומוניסטים עצמם טענו שרעיונות אינם משפיעים כלל על העולם הממשי. יפה השיב להם ישעיהו ברלין, שהקומוניזם עצמו מוכיח להפך. זהו רעיון מעוות ותפלצתי, שגבה את חייהם של עשרות מיליונים והרס את חייהם של מיליארדים. הרעיון הזה הופרך לגמרי בידי המציאות. אומנם חסידי הקומוניזם טוענים כי "קומוניזם אמיתי מעולם לא נוסה"; שהכישלון נבע מיישום לא מדויק של התיאוריה. אך הטיעון הזה חסר בסיס: תיאוריה חברתית אמורה להיות מיושמת במציאות הממשית, בידי בני אדם לא מדויקים ולא מדייקים, ולא במעבדה סטרילית. אם בכל מקום שבו ניסו את הקומוניזם הוא נכשל, הרי שהרעיון עצמו מופרך וכושל. להשמדת הרעיון הקומוניסטי תרמה גישתו הכוחנית של נשיא ארצות הברית רייגן, שפתח במרוץ חימוש, שברית המועצות לא הייתה יכולה לעמוד בו.
רעיונות בנוגע לחברה האנושית מניחים תמיד שהם יביאו את החברה לאושר ולשגשוג. עוד לא פגשתי רעיון חברתי נפוץ המנבא לדוגלים בו אומללות וכישלון. אם כך, כאשר מדינה או חברה שדוגלת ברעיון מסוים מגיעה לחורבן כולל, הרעיון בדרך כלל גווע יחד איתה.

המקרא רווי כולו בהנחה שבאופן תיאורטי גם הרעיונות הגדולים שלו עצמו היו עלולים להיעלם מן העולם, לו חלילה נעלמו ממנו נושאי הרעיון, בני ישראל. הידלדלות העם משפיעה על תפוצת אמונותיו. זו אחת הסיבות לדברי הנביא יחזקאל, שגלות ישראל היא חילול השם ושיבת ישראל לארצו היא קידוש השם. לכן אומר הנביא ישעיהו שנחוצה השגחה א-לוהית מיוחדת כדי להבטיח את הנצחיות של עם ה' ורעיונותיו: "כִּי מֵי נֹחַ זֹאת לִי, אֲשֶׁר נִשְׁבַּעְתִּי מֵעֲבֹר מֵי נֹחַ עוֹד עַל הָאָרֶץ כֵּן נִשְׁבַּעְתִּי מִקְּצֹף עָלַיִךְ וּמִגְּעָר בָּךְ. כָּל כְּלִי יוּצַר עָלַיִךְ לֹא יִצְלָח וְכָל לָשׁוֹן תָּקוּם אִתָּךְ לַמִּשְׁפָּט תַּרְשִׁיעִי; זֹאת נַחֲלַת עַבְדֵי ה' וְצִדְקָתָם מֵאִתִּי נְאֻם ה'" (ישעיהו נד). וכדברי הרמב"ם בספר המצוות: "כי הוא הבטיח שלא ימחה אותות האומה מכל וכל". לולא ההבטחה המיוחדת הזו – מי יודע מה היה עולה בגורל אומתנו ובגורל אמונותינו.
אפילו רעיונות מעולים אפשר חלילה להשמיד בכוח; קל וחומר לרעיונות גרועים. תנועת החמאס מבוססת על רעיונות רצחניים. ייתכן שחכמי האסלאם יכולים להתמודד עם הרעיונות הללו במישור האינטלקטואלי, ולהוכיח למאמיני מוחמד שלא זה האסלאם האמיתי. בינתיים איננו רואים תהליך כזה. אין לנו ברירה אלא להתמודד עם נושאי הרעיון בשדה הקרב, כמו שנהגו בעלות הברית מול הנאצים. כשבני עמם יראו שהרעיון שניבא להם תהילה וניצחון מביא להם הרס וחורבן, אובדן אדמה ואובדן עצמאות, הם יחפשו רעיונות אחרים. כך מלמדת אותנו ההיסטוריה. ובינתיים מוטב לגנרלים שלנו שלא יתרכזו בהגיגים על תחום תולדות הרעיונות, שבהחלט אינם מתמחים בו, אלא בניצחון מוחץ על אויבינו, שבו הם אמורים להתמחות.
motzash.navon@gmail.com