יום שלישי, מרץ 18, 2025 | י״ח באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

ריקי ממן

פרשנית כלכלית מקור ראשון, עמיתת מחקר בפורום קהלת

בצל המלחמה: עסקת הענק עם גוגל מדגימה את הביקוש לסייבר הישראלי

לפחות בתחומי הביטחון, אבטחת־מידע וטכנולוגיה, נראה שהניסיון הביטחוני המקומי בעקבות המלחמה עשוי לחזק את המותג הישראלי

בתקופה כמו זו שעוברת עלינו, ראוי לחגוג חדשות טובות כאשר אלה מגיעות מדי פעם. חדשות מהסוג הזה הגיעו השבוע לארצנו הקטנטונת, בדמות התרקמותה של עסקת ענק לרכישת חברת הסייבר הישראלית וויז (WIZ) על ידי גוגל. לפני עשור נרשמה היסטוריה בתעשיית ההייטק הישראלית, כשאותה גוגל רכשה חברה ישראלית עם שם דומה בסכום אדיר של 1.1 מיליארד דולר. זה קרה כאשר אפליקציית הניווט ווייז נמכרה לגוגל והפכה בן־לילה לחד־קרן. אם אז חשבנו שמדובר בסכום אדיר־ממדים, העסקה הנוכחית מציבה קנה מידה אחר לחלוטין: סכום העסקה המדובר כעת הוא 23 מיליארד דולר. אם העסקה אכן תצא אל הפועל, זו תהיה הרכישה הגדולה ביותר של חברה ישראלית אי־פעם, יותר מרכישת מובילאיי על ידי אינטל ב־15 מיליארד דולר. יתרה מכך, זו תהיה גם הרכישה הגדולה ביותר שחברת גוגל עשתה בכלל.אלה חדשות טובות להייטק הישראלי, שבשנתיים האחרונות חווה קשיים וגמגומים, וכעת העסקה הזו מחזירה לו את הרוח למפרשים ואת ישראל למרכז מפת ההייטק העולמית. מוכנותה של חברת ענק לשים סכום אדיר כזה על חברה ישראלית, קובעת רף חדש ומראה לעולם שהיצירתיות והחדשנות המקומיות שוות השקעה. כמו אחרי האקזיט של ווייז, המהלך הזה יצית את הדמיון של יזמים צעירים רבים.גם למדינת ישראל אלה חדשות טובות, שכן עסקת ענק משמעה גם תשלומי מס גבוהים, בדיוק בתקופה שבה הקופה הציבורית משוועת למזומנים. ארבעת המייסדים הישראלים של החברה מחזיקים כל אחד בכעשרה אחוזים מהמניות, כך שאם העסקה תתבצע בסכום של 23 מיליארד דולר, כל אחד מהם יקבל נתח של 2.3 מיליארד דולר, שעליהם הם ישלמו כ־25% מס רווחי הון ועוד 3% מס יסף. גם העובדים הישראלים המחזיקים באופציות ישלמו עוד קצת מס למדינת ישראל. בסך הכול, על פי ההערכות, מדובר בסכום שינוע בין 2.5 ל־3.5 מיליארד דולר, כעשרה מיליארד שקלים. סכום כזה שקול לשני אחוזים מתקציב המדינה כולו, וגם אם לא יכסה את הגירעון הממשלתי שתפח לסכומים אדירים – הוא בהחלט יתקבל בברכה במסדרונות משרד האוצר.ובכל זאת, אם מתעקשים להסתכל על מחצית הכוס הריקה, יש כאן החמצה. ראשית, מפני שבחברת וויז תכננו בתחילה להמתין כמה שנים, להגדיל רווחיות ולצאת להנפקה. אילו היו פועלים כך, וויז הייתה יכולה להפוך לאחת החברות הגדולות בתחומה, ודאי אחת ההנפקות הישראליות הגדולות ביותר. המשמעות הייתה חברה ישראלית בסדר גודל של צ'ק פוינט. אלא שבוויז העדיפו כנראה הצעת רכישה גדולה, מזומן ביד, מאשר להמתין למימוש פוטנציאל שאולי יקרה.

שנית, אף שעשרה מיליארד שקלים של הכנסות למדינת ישראל רק ממיסוי העסקה הזאת הם סכום גדול במיוחד – הסכום הזה היה יכול להיות גבוה הרבה יותר. וויז אינה רשומה בישראל אלא בארצות־הברית, ועל כן ההכנסות ממכירת הקניין הרוחני יגיעו לממשלת ארה"ב ולא לישראל. ההכנסות המקומיות מגיעות כאמור ממיסוי הכנסותיהם של המייסדים והעובדים. זהו נתח לא קטן, ועדיין חבל.

צילום: שאטרסטוק

וויז רשומה כחברה אמריקנית אף שהמייסדים שלה ישראלים וחלק מהפיתוח שלה נעשה כאן. בשנה האחרונה, כמחצית מהחברות הישראליות החדשות נרשמו בארצות־הברית. ברשות החדשנות סבורים שזוהי טעות לא רק ברמה הלאומית והציונית, אלא גם ברמה העסקית. לפי דברים שאמר לאחרונה דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות, חברה ישראלית שפועלת בישראל אבל בוחרת להירשם כחברה אמריקנית, נדרשת להקים שני מערכי פעילות ומטה כפול, להתמודד עם הרבה בירוקרטיה, להפיק שני דו"חות מס בכל שנה – אחד לכל מדינה, ובאופן כללי להכפיל עלויות וניירת. בנוסף, כשהחברה רשומה בארצות־הברית, אבל מרכז הפיתוח שלה נמצא בישראל, החברה־הבת הישראלית נדרשת לשלם מס מהיום הראשון, גם אם החברה־האם הרשומה בארצות־הברית היא הפסדית, מצב נפוץ בסטארטאפים בראשית דרכם;  המס הזה היה נחסך אילו החברה כולה הייתה רשומה כאן. משקיעים ישראלים שרוצים להשקיע בחברה ישראלית יכולים לקבל הטבות מס רק אם החברה שהם משקיעים בה רשומה בישראל, כך שיש להם אינטרס להירשם כאן גם מצד היכולת למשוך השקעות. גם מענקי רשות החדשנות ניתנים כמובן רק לחברות ישראליות, כך שחברה ישראלית שמעדיפה להירשם בארה"ב תפסיד גם אותם. וכאשר הרווחים מגיעים בסופו של דבר, מעטפת המס בישראל טובה יותר מאשר בארצות־הברית, וחברה שרשומה כאן תשלם פחות מיסים.

מהנתונים הללו עולה שהסיבות שמביאות סטארטאפים ישראליים להירשם בארה"ב הן פסיכולוגיות בעיקרן. לעיתים זוהי דרישה מצד המשקיעים, או סיבות רגולטוריות. בסצנת ההייטק המקומית יש חשש שאי הוודאות שאופפת את ישראל בשנים האחרונות תרחיק משקיעים פוטנציאליים, ואולם הנתונים מספרים סיפור אחר. למעשה, הירידה בהשקעות הקדימה את הרפורמה המשפטית והמחאות סביבה, וכמובן את המלחמה הנוכחית. היא החלה כבר באמצע 2022, והייתה תיקון של השוק לגאות־היתר בעקבות הקורונה, ותגובה להעלאות הריבית ולסיום עידן הכסף הזול. מנגד, גם תוך כדי המלחמה אנחנו רואים חזרה של ההשקעות בהייטק.

על פי נתונים שאספו בארגון "סטארטאפ ניישן סנטרל", במחצית הראשונה של השנה הנוכחית נרשמה עלייה של 31% בגיוסי ההון של חברות הסטארטאפ בישראל, קצב גבוה יותר מזה שבארצות־הברית (28%). באירופה ובאסיה נרשמה ירידה בגיוסי הון. גיוסי ההון של חברות ההייטק בישראל הסתכמו במחצית הראשונה של השנה ב־5.1 מיליארד דולר ב־322 סבבים, והמספר הסופי עשוי להגיע לכ־6.7 מיליארד דולר. ההצלחה נזקפת בעיקר לזכות סבבי גיוס אדירים של חברות הסייבר הישראליות, שהפכו לאגדה. ענף הסייבר הישראלי לא רק גבר על רמת הסיכון הנתפסת כתוצאה מהמלחמה והמצב הגיאו־אסטרטגי, אלא אפילו הגדיל את פעילות הגיוסים.

לפחות בתחומי הביטחון, אבטחת־מידע וטכנולוגיה, נראה שהניסיון הביטחוני המקומי בעקבות המלחמה עשוי לחזק את המותג הישראלי. היזכרו למשל במופע המרהיב של בלימת המתקפה האיראנית, וחִשבו מה זה עשה לתעשייה הביטחונית המקומית. ענף ההייטק הישראלי מתואר כידוע כ"קטר של המשק". מתברר שהוא ממשיך לנסוע.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.