יום ראשון, מרץ 9, 2025 | ט׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

סיור קולינרי בעוטף עזה: חמישה מקומות שאתם חייבים לאכול בהם

כל אחד מבעלי המסעדות שפגשתי שימש לי השראה ולצד הדמעות שזלגו מעצמן כאשר הם שיתפו בכאב על כל מה שעבר עליהם בשמחת תורה השחורה, הם העלו על פניי חיוך ותקווה כשהכריזו שלעולם לא יוותרו על החלום

זו הפעם הרביעית שאני מבקרת בערי ויישובי העוטף מאז היום שבו הכול השתנה. כל ביקור ייחודי בדרכו, אבל הפעם, לראשונה, הגעתי סוף־סוף לסיור מסוג אחר. סיבת ההתכנסות הרשמית היא כניסתה של ענקית המשלוחים "וולט" לאזור העוטף על 30 ישוביו, מתוך רצון להנגיש את המסעדות המקומיות לתושבים שעדיין מעדיפים להישאר בבית בצל האזעקות; להקל על החיילים הרבים שנמצאים כאן ועל בני משפחותיהם שמעוניינים לצ'פר אותם בקלות בפלטפורמה מוכרת ונגישה; וכמובן לסייע לעסקי האוכל שעדיין לא התאוששו מהמכה הכלכלית הקשה. הסיבה הלא רשמית היא הרצון שלי להיתלות בכל שביב של אופטימיות בימים אלו. כל אחד מבעלי המסעדות שפגשתי שימש לי השראה ולצד הדמעות שזלגו מעצמן כאשר הם שיתפו בכאב על כל מה שעבר עליהם בשמחת תורה השחורה, הם העלו על פניי חיוך ותקווה כשהכריזו שלעולם לא יוותרו על החלום: לשמח כמה שיותר אנשים דרך האוכל שלהם

01

אוריוס

אור שוקרון היא כוכב עולה בשמי הקונדיטוריה. במקביל לשירות הקבע שלה בצה"ל, השתלמה בקורסים של אפייה אצל טובי המורים בארץ ובחו"ל. היא עזבה את הקריירה הצבאית כשהייתה בדרגת רב סרן, ולאחר שהשתתפה בעונה הראשונה של "הקינוח המושלם" והגיעה לגמר, החליטה לקחת את התחביב צעד אחד קדימה ופתחה פטיסרי בקיבוץ ארז (300 מטר מהגבול) שם היא מתגוררת עם שתי בנותיה הקטנות. ההצלחה הייתה מיידית ורבים עלו לרגל לטעום (ולצלם) את הקינוחים המושקעים והאינסטגרמיים. ממש בקרוב היא תשוב לככב על המסך הקטן בעונה החדשה של "משחקי השף". מאחר שהמקום פעל בשבת, שוקרון קיבלה בקשות רבות לפתוח סניף כשר והרימה את הכפפה. בית הקפה שלה נפתח בסך הכול חודש וחצי לפני המלחמה, ברחוב שלימים יקבל את הכינוי המצמרר "רחוב הדמים". שוקרון מקבלת אותנו בפנים מאירות ועם ויטרינה מאירה אף יותר. קרם־שניט וסנט הונורה, קראק פאי וקרמבו עם סוכריות, קרואסנים במילויים טרנדיים לצד לחמעג'ון כרובית מופלא, פיצת פולנטה וסלט עם חתיכות טוסט – כולם נוהרים לשולחן ומוכיחים כי עם כל הכבוד לאמפתיה ולרצון לתמוך בעסקי הדרום, לקוחות מגיעים לכאן לפני הכול בזכות העבודה המוקפדת והכישרון שמתפוצץ בכל ביס.

משה זרח 133, שדרות

אוריוס. צילום: יח"צ
אוריוס. צילום: יח"צ

02לה פסטריה

"לה פסטריה" היא מסעדת השף הראשונה בנתיבות ואין אחד בעיר שלא מכיר את העומד בראשה – דודו לוגסי, איש קולינריה ותיק שחלש על אולם אירועים פופולרי במשך שנים. בזמן המלחמה בישל לוגסי מנות לחיילים שפעלו ביישובי הסביבה ואוכל לשבת ליחידות המיוחדות ששהו בתקומה ובסעד. התפריט העצום משלב בין מאכלים ים־תיכוניים לנגיעות מהמטבח האיטלקי מתוך רצון לפנות לקהל רחב ככל האפשר. ואכן, כ־80 אחוזים מהלקוחות מגיעים מבאר־שבע, המרכז ושאר הארץ. תצוגת התכלית שלוגסי מעמיד היא מהממת חושים והשפע רב אבל בסופו של יום, ועם כל הכבוד לסלמון האפוי, להום פרייז ולפסטות – החוזקה של המקום היא דווקא בקלאסיקות המזרחיות. אל תפספסו את קציצות הירק המטוגנות, הנימוחות והעסיסיות או את קבב הדג הבשרני שמוגש על קרש עץ מרהיב ומעוטר בארטישוק צלוי.

יוסף סמלו 42, נתיבות

לה פסטריה. צילום: יח"צ
לה פסטריה. צילום: יח"צ

03השווארמה של בני כחלון

קפיצה קטנה מעבר לכביש ואנחנו בשווארמה של בני כחלון. כחלון בעסקי הבשר המסתובב כבר 40 שנה ולפני כשלוש שנים פרש מהשותפות עם אחיו ופתח שווארמיה מתחרה. העסק שמר על הטון המשפחתי כששתי בנותיו של בני נחלצו לסייע לו. תמצאו כאן שווארמה בכל צורת הגשה אפשרית: פיתה או באגט, לאפה או צלחת וגם שיפודי פרגית, פלאפל וצ'יפס עבה, שמנמן ושמנוני, שלעולם אי אפשר לאכול די ממנו.

יוסף סמלו 9, נתיבות

השווארמה של בני כחלון. צילום: יח"צ
השווארמה של בני כחלון. צילום: יח"צ

04זיגדון

כשמגיעים לשוק הישן של נתיבות – המקום שעדיין מאכיל מדי צהריים יותר פיות מאשר כל מקום אחר בעיר – מרגישים כאילו חולפים במנהרת הזמן. לא רק הטעם הוא כמו של פעם אלא גם הדוכן של "זיגדון", מוסד קולינרי שפועל כבר 60 שנה ונדמה כאילו עצר מלכת. התפריט המינמילי מציע ארבעה פריטים בלבד, שטוגנו כאן ככל הנראה כבר מיליוני פעמים: כפיתות בפרנה, פלאפל, בריקה ופריקסה. הדבר היחיד שהשתנה עם השנים הוא האדם שעל השמן הרותח. עמוס הוריש את העסק לבנו מיכאל, שעדיין מתפעל את המאפייה הסמוכה ואשר בתורו הוריש אותו לבנו שלומי, בחור צעיר וחייכן ונציג הדור השלישי במשפחה. תוך כדי שהוא מספר לנו על ההיסטוריה של הדוכן, זיגדון מקפל עלה סיגר, מכניס לתוכו תפוח אדמה, פטרוזיליה, כוסברה, קמצוץ מלח ופלפל וכמובן שובר לתוכו במיומנות ביצה – והופ לשמן הרותח. התוצאה היא מעדן קראנצ'י ומנחם שדורות של תוניסאים וטריפוליטאים ימשיכו לריב על שמו לנצח.

יוסף הכהן 16, נתיבות

זיגדון. צילום: יח"צ
זיגדון. צילום: יח"צ

05פוד טראק "הבקתה"  

עוזבים את נתיבות אל התחנה האחרונה במסע שלנו – כפר־מימון. בזמן שנערים בגילו היו תקועים במסכים כשמגפת הקורונה השתוללה, אבישי שלזינגר בן ה־17 החליט לפתוח המבורגרייה מאולתרת בחצר ביתו והציע משלוח חינם לשכניו שבמושב. אחרי חודשיים וחצי שבהם רשם הצלחה מפתיעה ועם בוא החורף החליט להרחיב ולמסד את העסק. הוא רכש בכספים שחסך עד אז בקתה ניידת והציב אותה בחצר הקדמית. עם השנים והגיוס לצה"ל נאלץ לתפעל מרחוק את העסק, שהלך וצבר מוניטין מפה לאוזן. כשפרצה מלחמת חרבות ברזל המושב שלו פונה, ובעבור חודשיים אבישי בן ה־21 קפץ הביתה לקחת ציוד וכמה בגדים. ארבעה מילואימניקים שפגש במקרה וזיהו אותו התחננו למעט בשר עסיסי והוא, שלא יכול לסרב כמובן, נסע לנתיבות לקנות סחורה והדליק מחדש את הגריל. ההמשך כצפוי, הוא תור ארוך של חיילים וההבנה שהוא חוזר לעשות את מה שכל כך התגעגע אליו. כך המשיך לצד השירות הסדיר לפתוח מדי ערב את הבקתה. בתחילה רק עבור כיתת הכוננות והחיילים המקומיים וכיום העסק עובד כמעט כמו בעבר. לאחר שדגמנו ביס מההמבורגר שעשוי מתערובת ייחודית של בשר בקר ואסאדו טחון בעבודת יד, הבנו בדיוק מדוע אותם חיילים ייחלו לשובו. לצד ההמבורגר הקלאסי תמצאו כאן את הגרסה העמוסה בעלת השם הבלתי נשכח – "אבישי תשחט לי פרה" שכוללת המבורגר במשקל 200 גרם, רצועות קונרדביף, ביצת עין וירקות, לצד המבורגר עם מחית פירות יער (!), ללא ספק התוספת המקורית ביותר שיצא לנו לנסות, וגם כמובן אופציה צמחונית. מהבקתה הקטנה הזו יוצאים גם פיתה עם קבב שפכטל, מנה נדיבה של צ'יפס קריספי ובריקה ביצה, כי בכל זאת הדרום.

דרך ערבי נחל 21, כפר־מימון

הבקתה. צילום: יח"צ
הבקתה. צילום: יח"צ

בישולה

במסגרת שיתופי הפעולה המבורכים עם מסעדות הצפון, מלון "קרלטון" בתל־אביב מארח בחודש הקרוב את "שולה משתולה" לפופ־אפ בימי חמישי־שישי. שולה גלעדי, המתגוררת על גבול לבנון, היא בעלת מסעדה כורדית ביתית שמארחת יחידים וקבוצות. את ניחוח התבשילים אפשר להריח עם הכניסה אל הלובי, ובמנות המצוינות תוכלו למצוא קובה, קציצה ברוטב פלפלים, חמוצים בקארי, מעמולים שמימיים ועוד ועוד.

שעות פעילות: חמישי 11:00-18:00, שישי 10:30-16:00. להזמנת סדנאות ביתיות: 052-8366818

"שולה משתולה". צילום: יח"צ
"שולה משתולה". צילום: יח"צ

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.