יום שני, אפריל 14, 2025 | ט״ז בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

פנינה גפן

סופרת, תסריטאית ועיתונאית

ילדת אומות העולם

הצלחתו של הספר לסחוף ולעורר אמפתיה נעוצה בנקודת המבט הילדית שמעוררת הזדהות

אחד האתגרים הגדולים בספרות ילדים הוא הצורך לתווך נושאים טרגיים לקהל הצעיר מבלי לזרוע בהם אימה, ובמקביל להציג בפניהם את המציאות המורכבת. השואה, יותר מכל אירוע אחר, היא מקרה מבחן קיצוני בסוגיה זו. כיצד מספרים לילדים סיפור קשה באופן מעורר הזדהות אך כזה  שלא יכביד על הנפש הרכה? כתיבת ספרות ילדים על השואה כרוכה באתגר של הליכה זהירה בין החובה לזכור ובין הרצון לשמור על תום הילדות.

בשנים האחרונות ניכרת מגמה מבורכת בספרות הילדים שעוסקת בשואה, עם יצירתם של ספרים מצוינים המצליחים להנגיש את הנושא הכבד באמצעות כתיבה רגישה ואיכותית. הסוד להצלחתם טמון לא פעם באימוץ נקודת המבט של הילד ועיסוק בעולמו, ובהענקת תשומת לב רבה לרובד הרגשי, מבלי להתכחש לרגשות קשים.

"תקשיבי לי היטב, סלבה", אמרה אמא, "אנחנו נשחק עכשיו במשחק 'כאילו'".

"איזה משחק", לא הבנתי.

"משחק 'כאילו'," סבא ענה במקום אמא, "'כאילו' שאת הולכת לבית הספר".

לא הבנתי מה הם רוצים ממני באמצע הלילה. איזה מין משחק זה? הרי בכלל עוד לא התחלתי ללכת לכיתה א'. עוד לא הייתי בת שבע, שזה הגיל בו מתחילים ללמוד.

גיבורת הספר היא סלבה, ילדה פולנייה בת שש בימי מלחמת העולם השנייה. למרות גילה הצעיר, היא בוגרת ודיסקרטית. בזכות אופייה הייחודי, אימה מטילה עליה משימת שליחות סודית, שמתבררת בהמשך כאספקה של אוכל ליהודים במחבוא. בהמשך, השליחות עולה מדרגה כשסלבה יוצאת לשליחויות לבדה, ללא מבוגר מלווה, ותחת אפם של הגרמנים מבריחה בילקוט בית ספר מזון ליהודים, תוך שהיא מתחזה לאחיינית של בעל מפעל סוכריות בגטו.

הסיפור מסופר מנקודת מבטה של הגיבורה בשפה פשוטה, נגישה וקולחת. לצד מעשי הגבורה נוכחים גם הפחד והחשש, אך הספר נטול סצנות אימה, כך שהוא מותאם לא רק לקריאה עצמית אלא גם להקראה עבור גילים צעירים. הצלחתו של הספר לסחוף ולעורר אמפתיה נעוצה בנקודת המבט הילדית שמעוררת הזדהות, ובעלילה ששוזרת אובייקט המלווה את הסיפור לאורכו – סוכריות. הן מעמיקות את חוויית הסוד בסיפור ושותפות בהתנעת העלילה.

הספר מבוסס על סיפור חייה של סלבה לביצקי, אחרונת חסידי אומות העולם שחיה בישראל, שכילדה צעירה הצילה במעשיה לא פחות משלושים יהודים. סיפורה מביא את הצד השני במלחמה, של פולנים שפעלו כדי להציל יהודים תוך סיכון עצמי גדול, והוא מטיל זרקור על האופן שבו ילדים היו שותפים במעשי הצלה בימים האפלים ביותר. הבחירה לספר את הסיפור מנקודת מבטה מדגישה את העובדה שהמעשה ההרואי מתבצע דווקא על ידי ילדה קטנה, מה שמעצים את המתח והדרמה שבסיפור, ומציג את הכוח הרב שיש גם לילדים צעירים מאוד בעמידה מול מצבים בלתי נתפסים.

רק סוכריות אדומות

מיה קלינגר־כהן

איורים: נעם נדב

הקיבוץ המאוחד

לגיל 8 ומעלה

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.