יום ראשון, מרץ 9, 2025 | ט׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

"מורים טובים הם גם מספרי סיפורים טובים"

ביקור בספרייה של ד"ר ליאור הלוי, 47, מנהל תחום האקדמיה ברשת אמית. ספריו "להיות מורה" ו-"חוסן ניהולי" ראו אור בהוצאת כנרת־זמורה־דביר

תכולת הספרייה: ספרי קודש, כגון גמרא, משניות, רמב"ם, ספרי חסידות ועוד, לצד ספרי חינוך, ניהול ומנהיגות, ביוגרפיות, פסיכולוגיה ומיינדפולנס, ספרות יפה מאת סופרים ישראלים וקלאסיים וגם מעט שירה. את מרבית הספרים רכשתי בעצמי, וחלק קיבלתי במתנה. לא רחוק מהבית שלי יש ספרייה חברתית לטובת תושבי השכונה, וכל שבוע או שבועיים אני מבקר שם ולפעמים מוצא מציאות של ממש. מדי פעם אני מרענן את הספרייה ומוסר ספרים שאין לי בהם עניין יותר. ספרים עם הקדשה לעולם לא יעזבו את הספרייה שלי.

מדף קרוב ללב: ספרות קודש ופרשת שבוע. בשנים האחרונות אני מעביר מדי שבת שיעור בבית הכנסת שלי. זו הסיבה שמדף היהדות הוא מדף שאני משתמש בו תדיר ותמיד חוזר לספרים שם, ובמיוחד לספרי הרב זקס ז"ל. אני אוהב לגוון את השיעור בוגמאות מספרי הגות, פילוסופיה, פסיכולוגיה וכדומה, כך שבדרך כלל אני מגיע לשיעור עם שלושה־ארבעה ספרים ועם לא מעט סימניות בין הדפים.

השפעת המלחמה: בעקבות המלחמה אני קורא הרבה חדשות ופרשנויות על אודות המצב, ניתוחים אסטרטגיים, מהלכים צבאיים ומדיניים, יחסים בינלאומיים ועוד. אני קורא גם לא מעט על סיפורי הנופלים והגיבורים, שהתגלו במלוא אצילותם וקדושתם.

שיטת מיון: יש לי שלוש ספריות בבית, המפוזרות במקומות שונים. אחת לספרי קודש, אחת לספרות מקצועית, ואחת לכל מיני ספרים המונחים שם בערבוביה: ספרות יפה, הרבה ספרי הדרכה עצמית, ביוגרפיות של מנהיגים או מצביאים ועוד. את הספריות בבית אני מסדר מדי שלושה־ארבעה חודשים לפי כרכים או גודל, אבל לצערי הסדר לא מחזיק מעמד זמן רב, והמדפים מתבלגנים שוב.

על ארבעה ספרים

שלושה עשר עלי השושנה

הרב עדין (אבן ישראל) שטיינזלץ / קורן, 2010

הרב שטיינזלץ ז"ל היה ענק שבענקים, איש רוח והגות יהודית יוצא מגדר הרגיל. קשה מאוד לבחור ספר אחד שלו, שכן אני מתחבר לכתיבתו ומעריך את כלל היצירה שלו. אני מאוד אוהב את הספר הזה. זהו ספר יסודי, הפורס בצורה ברורה ומובנת מושגים עמוקים בקבלה ובחסידות ונותן תשובות לשאלות יסוד על האלוקות, עבודת ה', תורת הנפש ועוד. אי אפשר להפריז בחשיבות מפעלו של הרב שטיינזלץ, ועולם הרוח היהודי חייב לו המון על כך שבגאונותו ובפשטותו הצליח להנגיש טקסטים גבוהים מאוד לציבור הרחב.

 

כיצד לאהוב ילדים

יאנוש קורצ'אק / תרגום: יעקב צוק / הקיבוץ המאוחד, 2009

ספר שנכתב על ידי מחנך גדול, אוהב אדם והומניסט מאין כמותו, ועם זאת מחנך ריאלי ומפוכח המדבר על ואל הילדים בגובה העיניים. קורצ'אק מתבונן בילדים ללא דעות קדומות וללא הנחות עבודה, ובונה את תורתו הפדגוגית מתוך ניסוי וטעייה, תוך שהוא מודע לחוזקות אך גם לחולשות של תלמידיו. כאשר ניהלתי בית ספר, יכולתי לפתוח בכל עמוד אקראי, והדברים היו יכולים להפוך מיד לשיח חינוכי אקטואלי. ספר שהרלוונטיות שלו לא קהתה גם ממרחק הזמן, ולא בכדי הוא אחד מספרי החינוך המצוטטים ביותר.

 

סיפור

רוברט מקי / תרגום: נועה מנהיים / גורדון, 2005

ספר שכל מי שמתעסק בכתיבה חשוב שיכיר. רוברט מקי מלמד אותנו את עקרונות הכתיבה. זהו ספר שעזר לי מאוד בהוראה שלי. הבנתי שכדי לעניין את התלמידים אני חייב לחזור תמיד לעקרונות הסיפור הטוב ולבנות דרמה מסוימת סביב הנלמד. לשם כך צריך להבין את המודל הבסיסי של מאורע מחולל, מניע, קונפליקט, הכרעה, התרה ועוד. אני חושב שמורים טובים הם גם מספרי סיפורים טובים, והמחבר מלמד בצורה שיטתית וטובה איך בונים סיפור טוב.

 

החינוך מהו – לברור מטרת החינוך והסמכות המחנכת

צבי אדר / מאגנס, 1963

ספר קטן־מידות וקצר יחסית, בבחינת מועט המחזיק את המרובה. ספר יסודי מאוד בחינוך, שהניח את הבסיס לתיאוריה הרווחת של צבי לם על אודות שלוש האידיאולוגיות המרכזיות של החינוך. אדר מתעמת עם תביעותיו של "החינוך הפרוגרסיבי" הקיצוני, המעמיד את הילד במרכזו של התהליך החינוכי, ודבק בערכים האובייקטיביים, התובעים לעצמם, ולא לילד, מקום מרכזי. המתח הזה מוליד את שאלת "הסמכות המחנכת" ואת הלגיטימיות שלה. כמחנך, שאלות של מטרת החינוך, דמות הבוגר וכדומה מרבות להעסיק אותי, ובספר הזה יש לא מעט תשובות.

 

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.