שבת, מרץ 22, 2025 | כ״ב באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

גדעון דוקוב

עורך אתר מקור ראשון

תחת מסווה, המהפכה של שופטי העליון נמשכת

הדרישה להכרה המוחלטת בעליונות מערכת המשפט נמשכת גם עכשיו. תחת מסווה של טענות על "המשכת ההפיכה המשטרית", תומכי שלטון בית המשפט דורשים כניעה מוחלטת של הדרג הנבחר

בפתח שנת הלימודים החדשה הגיע הזמן לעדכן את ספרי לימודי האזרחות, ובעצם את כלל תושבי המדינה, ולהבהיר: ישראל 2024 היא לא לגמרי דמוקרטיה. נכון, מתקיימות בה בחירות, הכנסת נותנת אמון בממשלה, אבל מעל נבחרי הציבור נמצא "הבית העליון", משכן הלורדים של מדינת ישראל – הלוא הוא בית המשפט העליון.

נכון, בספרי האזרחות עדיין כתוב שמתקיימות בישראל שלוש רשויות עם מתח מתמיד ומערכת איזונים ובלמים, אבל המציאות אחרת. פרופ' משה כהן־אליה, מומחה חוקתי שמומלץ לעקוב אחריו, מכנה את צורת השלטון הזו "יוריסטוקרטיה" – מצב שבו הסמכות העליונה לא נתונה בידי העם אלא בידי השופטים. ליושבי הבית העליון בישראל יש סמכות מלאה לדון ולהכריע בכל נושא שחשקה נפשם. הם אינם מחויבים לדבר חוץ משיקול דעתם האישי, הם לא תלויים בבחירות, אינם כפופים לשום בקרה חיצונית, והחלטתם סופית ובלתי ניתנת לערעור.השבוע עלינו שלב נוסף: הבית העליון הבהיר שהחוק אומנם קבע ששר המשפטים אחראי על התכנסות הוועדה לבחירת השופטים, אבל עם כל הכבוד לחוק, הם – העליונים שאינם נגועים לעולם בניגוד עניינים – שולטים בפועל במינוי החברים החדשים לבית העליון והנשיא העליון.פרופ' כהן־אליה אינו היחיד שסבור שהדמוקרטיה בישראל פגומה. בתחילת 2024 פרסם שר המשפטים לשעבר, פרופ' דניאל פרידמן, את הספר "המשפט – מבט כללי (וקצת ספקני)". ספר זה הוא קריאת חובה לאזרח הישראלי שחי במדינה הנשלטת בידי מערכת בתי המשפט. מומלצת במיוחד קריאת הנספח העוסק בהתפתחויות המשפטיות מאז טבח שמחת תורה ועד תחילת 2024. פרופ' פרידמן מתייחס בנספח באופן פרטני להחלטת בג"ץ בנושא תיקון עילת הסבירות (חוק יסוד השפיטה), ומראה כיצד בזמן שעם ישראל היה שקוע במערכה בדרום בית המשפט העליון "החל ללטוש את עיניו למעצור האחרון מפני כוח בלתי מוגבל ולחפש דרך לשלוט גם בחוקי היסוד", ואף "חתר להכרה גלויה בעליונותו".לדברי פרידמן, "אכן קיימת בישראל בעיית ריכוז כוח מופרז, בראש ובראשונה בידי בית המשפט העליון ובידי היועץ המשפטי לממשלה, וזאת בהחלט במידה הפוגעת בדמוקרטיה… משמעות הדבר היא שבית המשפט ניצב מעל החוק, איננו כפוף לשלטון החוק אלא רואה עצמו חופשי בכל פעם לחוקק חוק שייראה לו לצורך העניין".

שופט בית המשפט העליון יצחק עמית והיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה. צילומים: יונתן זינדל, פלאש 90

חשוב להבין שלמצב המשטרי הזה יש השלכות, כולל בניהול המלחמה. דמיינו רגע שראש הממשלה בנימין נתניהו היה מודיע שהוא לא מרוצה מאופן ניהול המלחמה, ולכן הוא מפטר את שר הביטחון והרמטכ"ל. יודעים מה? נאמר שנתניהו היה מגיע להסכמות עם יואב גלנט, ושניהם יחד היו מחליטים להחליף את הרמטכ"ל. שימו בצד את האירוע הפוליטי. נניח שכל שאר חברי הקואליציה היו מגבים את ההחלטה ב־100 אחוזים. עזבו גם את הסערה התקשורתית וההפגנות, את שיבושי התנועה ואת ההימנעות מהגשת כתבי אישום נגד מפירי החוק. נניח שנתניהו והקואליציה היו עומדים איתן מול כל אלו.

לצורך העניין נתעלם אפילו מהחסמים שהיועמ"שית הייתה מציבה. הרי ברור שבתוך זמן קצר הייתה מוגשת עתירה לבג"ץ, וברור לכל בר דעת שהאפשרות שהוא יפסול את הפיטורין, מסיבות מהותיות או טכניות, שרירה וקיימת.

כשהרמטכ"ל יודע שזה המצב, ברור מדוע הוא מרגיש שהכפיפות שלו לדרג המדיני היא חלקית. כך אפשר, לדוגמה, להבין מדוע רא"ל הרצי הלוי נזף השבוע באלוף אליעזר טולדנו אחרי שרחמנא לצלן, הוא העז להעביר מסמך סודי על איראן ישירות לראש הממשלה. אליבא דהלוי, זהו מעשה חמור עד כדי כך שהוא הצדיק השעיה של טולדנו מדיוני הקבינט.

הדרישה להכרה המוחלטת בעליונות מערכת המשפט נמשכת גם עכשיו. תחת מסווה של טענות על "המשכת ההפיכה המשטרית", תומכי שלטון בית המשפט דורשים כניעה מוחלטת של הדרג הנבחר. הם תובעים שהשרים שלמה קרעי ואיתמר בן־גביר יקיימו את החלטותיה של היועמ"שית בלי שאפילו יציגו את עמדתם בדיון בבג"ץ. הם רוצים ששר המשפטים יריב לוין יקבל את כל דרישות השופטים בלי שום אפשרות לפשרה או דרך ביניים.

את המצב המעוות הזה, למרבה הצער, אי אפשר לתקן כרגע. עם ישראל והממשלה חייבים למקד את כל הכוחות במלחמה באיראן ובשלוחותיה. זאת הסכנה הקיומית, וההתמודדות מולה תהיה ארוכה וקשה. אבל אסור לטעות: העובדה שזמן התיקון עוד לא הגיע אין פירושה שלא צריך כאן רפורמה עמוקה. לעיוות הזה אסור להתרגל.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.