שבת, מרץ 8, 2025 | ח׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

ישי אלמקייס

הכתב הצבאי של מקור ראשון

החות'ים עולים שלב: חוסר התגובה יביא להתגברות ההתקפות

חוקרים במכון משגב לביטחון לאומי ולאסטרטגיה ציונית פרסמו מאמר שטוען שהחות'ים הם שותפים של האירנים ולא רק פרוקסי ופעולותיהם מגיעות עד סוריה

תשעה ימים חלפו מאז שאזעקות שנשמעו בעשרות יישובים במרכז הארץ ומאות אלפי ישראלים נכנסו למקלטים בעקבות טיל קרקע-קרקע ששוגר מתימן על ידי החות'ים. למרות שנשמעו מאז לא מעט הצהרות של הצבא והדרג המדיני, לא הייתה שום תקיפה ישראלית בתגובה.

צריך לומר שאחרי תקיפת חיל האוויר את נמל חודידה ב-20 ביולי, כל החסמים נעלמו. בעצם תגובתה לשיגור הכטב"ם לתל אביב שהרג את יבגני פרדר ז"ל, אמרה ישראל "עד כאן, מעכשיו כל פעולת טרור שלכם נגדנו תיענה בחריפות". אפשר להתווכח על הטיימינג ועל למה אנחנו מגיבים רק כשיורים למרכז ולא כשזה מגיע לאילת, אבל בשביל זה יש את הטור האחרון והמצוין שפרסם ישי שנרב.

כאן אבקש לשאול למה ישראל עוד לא תקפה בתימן בתגובה לטיל קרקע-קרקע שנורה משם והיה יכול לגרום להרוגים רבים?

לפי גורמים בצה"ל, הוכנו מספר אפשרויות לתקיפה נגד החות'ים, אך בדרג המדיני, שכבר הכריזו על העברת המאמץ המרכזי לצפון השיבו כי אין להרחיב זירת לחימה נוספת ודחו את התכניות ההתקפיות. הטענות האלה לא מוכרות והוכחשו על ידי בכירים בדרג המדיני.

ד"ר יוסי מנשרוף – חוקר איראן חזבאללה ומליציות שיעיות במכון משגב לביטחון לאומי ולאסטרטגיה ציונית, ונועה לזימי חוקרת במכון, פרסמו מאמר בסוף השבוע האחרון שעוסק ביחסים בין איראן והחות'ים ואיך ישראל צריכה לנהוג בהם. במאמר הם טוענים כי בשל אוזלת היד של המערב במאבק נגד החות'ים, הם הפכו כעת לאיום אסטרטגי רב ממדי על ישראל, בהיבט ביטחוני וכלכלי גם יחד. מעבר לפעולות שהם מבצעים נגד ישראל ממרחק כמו שיגור כטב"מים וטילים, החות'ים העבירו לא מעט לוחמים לגבול סוריה בסיוע איראני והצהירו כי בכוונתם להצטרף לזירה בלבנון במידה וישראל תפתח במלחמה קרקעית.

"בשל כך, חרף התמקדותה בזירות עזה ולבנון, שמהוות אתגר דחוף יותר עבורה, מוטב למדינת ישראל שלא להתעלם מהאיום החות’י", כתבו מנשרוף ולזימי, "במסגרת הפקת הלקחים מכשלי השביעי באוקטובר על צה”ל בכלל, וחיל האוויר בפרט, לגבש בהקדם היערכות מבצעית למיגור תרחיש של פשיטה קרקעית מצד החות’ים בגבול סוריה או בגבול ירדן".

החוקרים טוענים במאמר כי אם התגובה לחות’ים תישאר ברף הנמוך ותסתפק בתקיפות סמליות בלבד, קל וחומר בהצהרות פומפוזיות של שר הביטחון וראש הממשלה, הרי ש"הדבר יהווה עידוד עבורם להמשיך בתוקפנות".

שריפת הענק בנמל חודידה בתימן לאחר המתקפה הישראלית. צילום: AFP

"על ישראל להיות נכונה בעתיד הקרוב לנקוט צעדים חריפים מולו בדומה לתקיפת נמל חודיידה, ציר ההברחות הראשי מאיראן ומוקד הפעילות הכלכלית של החות’ים", הוסיפו מנשרוף ולזימי והדגישו כי, "המענה הישראלי לאיום החות’י חייב להיות נחרץ, ולכלול מתקפות קיברנטיות וקינטיות משולבות. מומלץ לישראל לחסל את ההנהגה החות’ית, לבצע מתקפות סייבר נגד נמל חודיידה, ולהמשיך לפגוע בבתי הזיקוק של החות’ים בקרבת הנמל ובתשתיות אנרגיה שהם מחזיקים באזור זה; בנוסף, על ישראל לשבש את הסיוע האיראני הקטלני למתקפות החות’ים ולפגוע בנכסים איראניים בתימן". החוקרים הוסיפו וציינו כי במקביל לפעולות אלו, יש לפעול גם בציר המדיני ולהעלות את המודעות בבית הלבן ובאיחוד האירופי לאיום הנשקף למדינותיהן מצד המיליציה התימנית.

לצד האיום החות'י, שפועל בשיתוף איראן ולא כפרוקסי שלהם, כך לפי מנשרוף ולזימי, יש את המליציות הפרו-איראניות שפועלות בעיראק שמשמשות כזרוע שכל תפקידה הוא להטריד ולהתיש את המערכות בישראל. רק אתמול (א') הם שיגרו לטענתם מספר כטב"מים וטילי שיוט לערבה, רמת הגולן ועמק בית שאן שהעסיקו את מערך ההגנה האווירי של צה"ל, והכניסו אלפי תושבים למקלטים.

בשני המקרים האלה, צה"ל ו/או הדרג המדיני, לא תוקפים ולא מגיבים, למרות שדה פקטו, שתי הזירות האלה פתוחות, ובכך משדרים חולשה לכל האויבים מסביב, שמבינים שאפשר להציק, לשגר כטב"מים וטילים כאוות נפשם, ולו רק בשביל להעסיק את מערכות ההגנה של ישראל. מדהים לחשוב שכמעט 12 חודשים לתוך המלחמה, ומנהיגינו לא השכילו להבין את מה שכל אזרח בישראל יודע – אי תגובה שווה להזמנת עוד התקפות, וההכלה נגמרה ב-7 באוקטובר 2023.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.