הבועט
"Zoara" הוא שמה הלטיני של צוער, עיר מקראית עתיקה ששכנה באזור ים המלח, הייתה אחת מחמש ערי סדום ועמורה ונקראה גם עיר התמרים, עדות לתקופה שבה חומר הגלם הנפוץ באזור – התמר, שימש להכנת אלכוהול. מי שמנסים להחזיר עטרה ליושנה הם אנשי מזקקת ZOARA ממושב רוויה, שמתסיסה במכלי הנירוסטה עודפי תמרים שבתי האריזה הגדולים בסביבה אינם זקוקים להם עוד, ומייצרים מהם שיכר נעים לשתייה, בעל ריח מתקתק ועדין.
בשילוב צמחים מקומיים הם רוקחים משקאות ייחודיים המחיים את המסורת העתיקה עם אדפטציה לכאן ועכשיו. למשל ערק גויאבה שמשדך בין ערק התמרים הייחודי של המזקקה ונקטר גויאבה, או Mad Jewel – תזקיק תמרים אניסי (40% אלכוהול) מתובל בעלי טרגון, בעל מרקם חלק והרמוני.
אבל הכי עפנו על ג'ין תות עץ ואשכולית שמורכב מג'ין (אמרנו כאן ועכשיו, לא?) שהושרו בו תותי עץ פקיסטני סגול בשיא בשלותם ואשכולית אדומה. התוצאה מתקתקה והדרית. אפשר לשתות נקי אבל נחמד יותר לשלב עם סודה או עם הפרטנר המושלם – טוניק.
ZOARA | ג'ין תות עץ ואשכולית | 149 ₪

היוקרתי
אין מתאים מתחילת שנה להרמת כוסית חגיגית. אין משקה חגיגי משמפניה. אין מותג שמפניה (כשרה) יוקרתי מבית דרפייה ואין בקבוק יותר איקוני של דרפייה מאשר Carte D'or Brut.
בית השמפניה דרפייה שוכן באורוויל אשר בדרום חבל שמפיין, פועל מאז שנת 1808 ועומד בכל הקריטריונים של שמפניה מקורית. כבר שבעה דורות, משנת 1808, שהיקב המשפחתי מטפח במלוא תשומת הלב וההשקעה את 540 הדונמים של הכרם המשפחתי (בנוסף ל־500 הדונמים הנוספים שהם מנהלים), זהו אחד מבתי השמפניה היחידים המייצרים גם שמפניה טבעית ללא שימוש בסולפיט. בתהליך הייצור של דרפייה אין שאיבה, והכול נעשה בזרימה טבעית מחדר קבלת הענבים ועד שלוש קומות מתחת, שם מאוחסן היין בחביות ובקבוקים.
השמפניה עשויה מ־80% פינו נואר (בשילוב של 15% שרדונה ו־5% פינו מונייה) וככזו היא מצליחה להביא לידי ביטוי את הזן האצילי והאלגנטי שכל כך מזוהה עם טעמים ארומטיים ובועות עדינות. את הפתיחה הדרמטית של פקק העץ שניתז ממקומו אף אחד לא ישכח.
דרפייה | שמפניה ברוט | 219 ₪

המתוק
אזור השומרון הוא אחד מבתי גידול הענבים וייצור היין העתיקים בעולם, עוד בתקופת המקרא. הטרואר שלו, המאפשר גידול ענבים איכותיים במיקומים גבוהים בשילוב מזג אוויר אופטימלי של ימים חמים ולילות קרים הפכו אותו לטוסקנה הישראלית, ושמעם של היקבים הרבים שפזורים בו כבר נודע למרחוק. אחד מהם הוא יקב הר ברכה ששוכן בפסגת הר גריזים וכולל מרכז מבקרים ייחודי ומסעדה (יש לתאם מראש) עם נוף תנ"כי מרהיב.
ליקב כמה סדרות והוא מייצר כמובן אדומים ולבנים אבל אנחנו בחרנו כנציגו דווקא את יין הקינוח פורט פורה. כמו בכל פורט, בגלל טעמו המתוק אפשר ללגום ממנו בקלות על אף אחוז האלכוהול הגבוה (17%). פירוש המילה פורה הוא אשכול ענבים בעברית קדומה, זה של הר ברכה נבצר בשלהי דצמבר בטמפרטורה של 0 מעלות צלזיוס מענבי קברנה פרנק ופטיט ורדו. זהו יין מושלם ללילה סגרירי, מאופיין בטעמי פירות יבשים עם סיומת מתקתקה.
הר ברכה | פורט פורה 2018 | 159 ₪

המרענן
סדרת "שבא" החדשה של יקב בנימינה טומנת בחובה כמה הפתעות. החביבה עלינו היא השאנין בלאן, שמספק לגימה קלילה ומרעננת. מקורו בכרם של רמת סירין שבגליל העליון והוא מאופיין בשילוב של סלע וולקני ואדמת חרס אדומה עם יכולת ניקוז טובה, מה שמאפשר גידול מאוזן והבשלה הומוגנית. הוא עשוי 100% ענבי שאנין בלאן, שעם הגעתם ליקב נסחטו בעדינות, התירוש שלהם הועבר לשיקוע טבעי למשך הלילה ובהמשך לתסיסה קרה במכל נירוסטה, בטמפרטורה של 14 מעלות. תנאים אלו משמרים את הניחוחות העשבוניים והפירותיים האופייניים לזן זה. לאחר התסיסה והיישון היין נשאב מהחביות ליצירת הבלנד הסופי וממשיך לייצוב וסינון ולבקבוק. הוא מהודק מאוד, יבש, מינרלי ובעל נוכחות ואינטנסיביות טובה ועם ארומות של פריחת קמומיל, אגס, תפוחים ואפילו מעט הדרים.
בנימינה | שבא שאנין בלאן 2023 | 85 ₪

הצעיר
במושב קדש ברנע המרוחק, השוכן בסמוך לגבול ישראל־מצרים, מוביל יקב רמת־נגב תרבות יין חדשה ופורצת דרך. תנאי המדבר הייחודיים לצד תעוזה ישראלית, טכנולוגיית יין אירופית מקצועית וניהול משפחתי תוסס ומלא חיים הביאו ליקב זכייה בפרס בינלאומי ממש לאחרונה, בחודש יוני. בני הזוג נירה ואלון צדוק, בעלי היקב, היו ממייסדי היישוב קדש ברנע בסיני. לאחר הסכם השלום עם מצרים, הקימה אותו הקבוצה החלוצית מחדש בשטח ישראל וסייעה בהפרחת יישובים סמוכים לחיזוק האזור כולו.
ליקב ארבע סדרות של יינות מדבריים אקולוגיים וייחודיים (אל תפספסו את סדרת רמון האהובה), קדש ברנע היא הסדרה הבסיסית והנגישה מכולן, גם במחיר. אף שמדובר ביין צעיר ופירותי, המלבק שלהם נהנה מסיומת ארוכה ובעלת טאנינים קטיפתיים. עם ארומות מרוכזות שנעות בין פטל שחור ושזיף לטעמי קפה ושוקולד, הוא יהיה הכוכב של השולחן שלכם.
רמת נגב | קדש ברנע מלבק 2022 | 59 ₪

האיכותי
מיקה רן־מנדל הקימה את היקב הנושא את שמה לפני כשלוש שנים במשק ביתה בנטור, במתחם הצופה אל מרחבי הגולן והכינרת, שגם מארח מבקרים בעונת הבציר מדי חמישי ושישי. בזכות טעמים נקיים, צלולים ומאוזנים זכו היינות שלה להתעניינות כבר מתחילת הדרך וגם כיום הם מוגשים במסעדות הכי נחשבות בארץ (אם את בנבחרת של מלון ג'ורג' התל־אביבי כנראה עשית משהו נכון). ביקב "מיקה" מקפידים לבצור את הפרי האיכותי ביותר ומתמקדים בניסיון להגיע ליין המבטא את הפרי הזה במלואו. דיוק מועד הבציר, עבודת ידיים עדינה ונקייה, תהליכים מינימליסטיים, טמפרטורות מבוקרות ושימוש מידתי בעץ מאפשרים לייננית המוכשרת להגיע לתוצאה הזו. אנחנו מעריצים של הלבנים שלה, החוזקה של היקב לטעמנו, עם סוביניון בלאן רוסאן בלתי נשכח וגם גוורצטרמינר כיפי. מלבד כל אלו אל תפספסו את השרדונה. עם גוף מתון, סיומת ארוכה וטעמי תפוח ירוק ודבש הוא כל מה שתצטרכו בחגים הקרובים.
מיקה | שרדונה 2023 | 125 ₪
