שבת, מרץ 8, 2025 | ח׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

ניצן דוד פוקס

אנליסט גיאופוליטי, יוצר הפודקאסט "המשחק הגדול"

פעם ארה"ב יצאה למאבק בטרור, וזה קרה ב-7.10

גם ארצות הברית יצאה פעם בשבעה באוקטובר לקרב במזרח התיכון כדי להילחם בטרור. אבל אז, דברים החלו להתבלבל

ב־7 באוקטובר 2001 פתחו כוחות מיוחדים ומטוסי קרב אמריקניים בפלישה לאפגניסטן. בתוך שבועות התמוטט שלטון הטליבאן במדינה וארה״ב השתלטה עליה. פעילים רבים של אל־קאעידה חוסלו ושרידי ההנהגה של הטליבאן ברחו להרים או לפקיסטן השכנה. הפלישה באה בעקבות מתקפת 11 בספטמבר וסימנה את השלב הראשון במלחמה של ממשל בוש בטרור.

מה ישראל יכולה ללמוד מן המלחמה ההיא, למלחמת 7 באוקטובר שלנו?

כשהאמריקנים נכנסו לאפגניסטן היו אנשים מעטים אם בכלל במחלקת המדינה או במשרד ההגנה, שהכירו לעומק את הפוליטיקה המורכבת של אפגניסטן, את השבטים השונים ואת הקשרים שלהם לאלה שבפקיסטן. ארה״ב נכנסה לאפגניסטן עם כוונה לבנות בה דמוקרטיה מתפקדת, אך בלי היכרות מעמיקה עם התרבות המקומית. אפשר לדמות זאת לאדם היוצא לנווט בלי מפה.

במהרה, האמריקנים לא רק נלכדו בפוליטיקה המקומית, הם גם הסתבכו בה. כפרים יריבים הלשינו זה על זה שהם משתפי פעולה של הטליבאן, מה שהביא לפשיטות אמריקניות מרובות נפגעים. האמריקנים דרשו מינויים מקצועיים, גם כשאלה היו חסרים תמיכה שבטית של מנהיגים מנוסים אך מושחתים. קשרים בין־שבטיים שחצו את גבול אפגניסטן־פקיסטן אפשרו לטליבאן לשקם את כוחו באפגניסטן ולעבור ממגננה למתקפה.

ישראל חייבת להיות מודעת לפוליטיקה המקומית שבה היא מנווטת, אך גם להיזהר מלהישאב אליה. היכרות עם מבנה השבטים והחמולות באזורי הפעולה של צה״ל חשובה כדי לזהות מי בדיוק תומך באויב, ומי יכול להיות ידיד פוטנציאלי. גורמים עוינים יש לבודד, גורמים ידידותיים לרתום ולחזק.

מצד שני, אסור לטעות: מטרת המלחמה היא השמדת האויב. היכרות עם הפוליטיקה עלולה למשוך את צה״ל ומדינת ישראל לעיסוק בריבים מקומיים, שיקום ובנייה, ואף להתבלבל ולהחליף את יעד המלחמה מהבסת האויב לבניית מדינה. וזו הסכנה הבאה ברשימה.

המטרה: הנחלת תבוסה

זו מלחמה, לא מבצע הומניטרי. ארה״ב נכנסה לאפגניסטן, ויותר מכך לעיראק, בכוונה לבנות מחדש את המדינה. האמריקנים זיהו את הפרויקט הזה עם ניצחון במלחמה, מתוך אמונה שרק שיקום עיראק ואפגניסטן כדמוקרטיות משגשגות יבטיח שהן לא יהיו עוד בסיסי טרור. לכן וושינגטון השקיעה מאות מיליארדים בפרויקטים הומניטריים שונים, כולל בניית בתי ספר, בתי חולים, סכרים ועוד.

הבעיה היא שכל הפרויקטים הללו לא שירתו את המטרה המיידית של הבסת הטליבאן. לעיתים הם אף פגעו במאמץ להשיג אותה.

כך לדוגמה, האמריקנים זיהו שחיתות כבעיה חמורה להתפתחות דמוקרטיה תקינה באפגניסטן, כמו גם גורם תסכול בקרב האוכלוסייה. הם לחצו על נשיא אפגניסטן להיפטר ממושלים מושחתים לטובת מינוי טכנוקרטים, מה שפגע בתמיכה השבטית בו. במקום לזהות שבטים ידידותיים ולשחד אותם, גם במחיר שחיתות, האמריקנים ראו את עצמם כמי שבונים מדינה תקינה באפגניסטן, מה שרק החליש את בעלי הברית המקומיים שלהם.

ישראל כנראה תידרש לשתף פעולה עם אליטות מקומיות בעזה ובלבנון כדי להכחיד את חמאס ולסלק את חיזבאללה. לעיתים שוחד והעלמת עין דרושים בשביל שיתוף פעולה, והשגת היציבות הפוליטית שדרושה כדי לחסל את ההתנגדות. השיקום יכול לבוא לאחר מכן.

ראש הנחש

חפש את המקור. לארה״ב לקח נדרש רב לעכל את העובדה שפקיסטן, בעלת ברית במלחמה בטרור, היא גם תומכת בטליבאן. האמריקנים התמקדו במשך זמן רב באפגניסטן, בזמן שהטליבאן השתקם באזורי השבטים של פקיסטן. כשהחל את המתקפה שלו נגד האמריקנים, וושינגטון הפעילה לחץ אדיר על פקיסטן לפעול נגד הטרוריסטים בשטחה. אבל גם אז הפעולה הייתה מרוסנת. המאמץ הצבאי האמריקני באפגניסטן היה משול לאדם שמנסה לכבות את הלהבות בביתו, בעודו מתעלם מהשריפה שמתחוללת בחוץ.

ישראל צריכה לפעול תמיד במבט אל המקור: איראן. בעזה, בלבנון, איראן היא הספק המרכזי של נשק, כסף וידע. כל עוד איראן לא נוטרלה, כל עוד איראן ממשיכה לתמוך בחיזבאללה ובחמאס, ישראל תהיה תקועה במלחמת התשה בעוד טהראן מתמרנת סביבה. איראן היא הפקיסטן שלנו. בואו נלמד מ־7.10 של האמריקנים.

עוד אירועים שקרו ב־7 באוקטובר לאורך השנים

7.10.2000

החיילים בני אברהם, עדי אביטן ועומר סוועאד  נהרגים מירי חיזבאללה בהר דוב וגופותיהם נחטפות ללבנון

7.10.2004

מתקפת טרור במספר מוקדים בסיני. 34 נרצחים (12 ישראלים)

7.10.2018

פיגוע ירי באזור התעשייה ברקן. 2 נרצחים ישראלים

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.