יום ראשון, מרץ 9, 2025 | ט׳ באדר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

פנחס ענברי - JNS

עיתונאי, חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה

ההסכם עם לבנון: אינטרס אירופאי, לא רק ישראלי

כניסתם של סעודיה ואיחוד האמירויות הערביות ללבנון לצורך תהליך של שיקום מדינה, עשויה להוביל להרחבת הסכמי אברהם

עם כניסת ההסכם הרגולטורי בין ישראל ללבנון לתוקף, חיוני להבין את טיבו ומטרותיו. בעוד שבישראל רואים את ההסכם בעיקר דרך העדשה הצרה של יחסי ישראל-חיזבאללה, היקפו רחב בהרבה, וכולל את יחסי ארה"ב-אירופה. השאלה העיקרית היא מה יהיו ההשלכות של ההסכם על הדינמיקה הפנימית של לבנון, והאם כניסה של סעודיה ואיחוד האמירויות הערביות ללבנון לצורך תהליך של שיקום מדינה, עשויה להוביל לשלום – ולא רק הפסקת אש – עם ישראל.

ישראל, שהתרגלה לרטוריקה של "ניצחון מוחלט", עשויה להתקשות להאמין שלבנון תוכל להתאושש ולהתחיל בתהליכים חיוביים. ובכל זאת – זו הכוונה. יתרה מכך, השאיפה היא הרחבת הסכמי אברהם גם ללבנון. נשמע מופרך? כֵּן. נכון לעכשיו, זה נראה בלתי סביר, וייתכן שזה לא יתממש מכיוון שאיראן מאותתת שהיא לא תוותר על חיזבאללה. מקורותיי במחתרת הסורית מדווחים על תנועות של טילים איראניים לתוך עיראק, בחיפוש אחר חלופה לחיזבאללה.

פריקת סיוע הומניטרי מסעודיה בשדה התעופה בביירות. צילום: EPA
פריקת סיוע הומניטרי מסעודיה בשדה התעופה בביירות. צילום: EPA

אחת מנקודות המחלוקת בין נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו הייתה שדה התעופה של ביירות. נתניהו רצה להרוס אותו, אבל ביידן מנע זאת משתי סיבות: ראשית, ביידן רצה לשמר את לבנון כישות מדינה המסוגלת לעשות הסכמים, ושנית, ליצור פתח לסעודיה ולאיחוד האמירויות לחזור ללבנון עם תוכניות פיתוח, שכן השערים המזרחיים של לבנון פונים לסוריה.

ההתמוטטות של לבנון החלה כאשר הוכח שמוסדותיה אינם מסוגלים להתמודד עם חיזבאללה ההולך וגדל. כתוצאה מכך, איחוד האמירויות וסעודיה משכו את כספיהן מבנקים לבנוניים, מה שהוביל לפשיטת הרגל של המדינה.

ביידן לחץ על נתניהו לא למנוע  מערב הסעודית גישה ללבנון, בניגוד למה שנעשה בסגירת מעבר רפיח. לו נתניהו היה מצליח לסגור את שדה התעופה של ביירות, איראן הייתה נשארת עם גישה ושליטה בלעדית על לבנון, לצד קטאר, כשם שסגירת רפיח הותירה את קטאר וחמאס בשליטה מלאה בעזה. נכון לעכשיו, חלוקת העבודה בין קטאר לאיראן היא שאיראן ממנת את חיזבאללה בעוד שקטאר מממנת את צבא לבנון, שהוא שיעי ברובו.

גבול לבנון-סוריה לאחר התקיפה. צילום: EPA
גבול לבנון-סוריה לאחר תקיפה ישראלית. צילום: EPA

ישראל הצליחה לערער את חיזבאללה בתוך המערכת הפנימית של לבנון. יכולתו המתמשכת של חיזבאללה לירות טילים ורקטות לעבר ישראל נובעת מכך שהצבא האיראני תומך במלחמה באופן ישיר, ושומר על יכולת הירי של חיזבאללה. צה"ל מנגד נאלץ להגביל את יכולת התגובה שלו בגלל אמברגו נשק חלקי ומכיוון שמחסני צה"ל לא היו ערוכים למלחמה האינטנסיבית.

המערכת הפוליטית של לבנון כבר לא חוששת מחיזבאללה, וביקורת על הארגון – שהייתה בלתי אפשרית לפני מבצע הביפרים וחיסול נסראללה – נשמעת כעת בקול רם, גם בחוגים שיעים. המבחן הבא יהיה הבחירות לנשיאות לבנון, אותן חיזבאללה כבר לא יכול למנוע. בזמן שחיזבאללה שומר על כוח משמעותי, אך לא מוחלט, נמתין לראות כיצד כניסת ארה"ב לצד צרפת לשיקום לבנון, יחד עם סעודיה ואיחוד האמירויות, תדחוף את איראן וחיזבאללה החוצה בהדרגה.

זה ייקח זמן ולא יהיה פשוט, אבל ברגע שזה יתחיל – זה המהלך האמיתי והתוצאה האמיתית של הסכם הרגולציה.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.