15 שעות עברו מאז שהפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה נכנסה לתוקף, ובצה"ל מתרגלים למצב החדש. נכון לעכשיו לא ניסוגו כוחות לאחור ופיקוד צפון עדיין מחזיק ברשותו את כל הכוחות הלוחמים בתוך הכפרים, מתוך הבנה שהלחימה יכולה להתחדש בכל רגע.
בנוסף, כבר ביממה הראשונה להסכם, נרשמו תקריות רבות בין כוחות צה"ל ולבנונים שהגיעו לכפרים השונים. בתחילה תגובת צה"ל הייתה מהוססת אך בהמשך, ובעיקר אחרי הנחיית שר הביטחון, התקבלו הנחיות ברורות לכל הלוחמים והכוחות בגזרה: כל איום יוסר באופן מיידי ובלי אישורים מהדרגים הגבוהים. בחלק מהמקרים היה מדובר במחבלים שהתחבאו וניסו לצאת מהשטח ולהצפין ובחלק היו אלו אזרחים שעשו את התנועה ההפוכה והדרימו לכפרים. בצה"ל ביצעו גם ירי הרחקה כלפי מי שזוהו כאזרחים, אך גם ירי ישיר לעבר מי שזוהה כפעיל חיזבאללה וכתוצאה מכך יש מספר הרוגים ופצועים לבנונים ועוד מספר שנעצרו. כמו כן, בצה"ל הודיעו שלא תתאפשר תנועה במהלך הלילה ויבצעו ירי לעבר כל זיהוי חשוד.
ההבנה בישראל היא שאת כל המצב תקבע איכות האכיפה בימים הקרובים. כך שאם צה"ל יגיב בעוצמה וימנע כניסה לאזור תוך יציאה הדרגתית וחזרה לישראל, ובהמשך יאכוף כל ניסיון של חיזבאללה לשקם את יכולותיו ברחבי המדינה ואף להיכנס לשטח שמדרום לליטני – אזי מצבנו יהיה טוב, כמובן עם תלות בהכרה הבינלאומית לאכיפה ישראלית. במידה והאכיפה תהיה מגומגמת – בחיזבאללה ינצלו את זה לשיקום תשתיות הטרור בדרום לבנון.

במסגרת ההסכם נקבע כי יציאת צה"ל מהאזור תהיה הדרגתית ותימשך מספר שבועות עד לכניסת כוחות צבא לבנון, כשכל הקשר מולם נעשה בתיאום המנגנון האמריקאי שבהמשך יאכוף פעולות שקשורות לטרור בשטח לבנון ונציגיו יהיו בביירות ותל אביב. במקביל, מדינת ישראל הגדירה כי תאכוף בעצמה וללא פנייה לאותו מנגנון, שלושה דברים: התעצמות ושיקום, העברת אמל"ח ונוכחות חיזבאללה ופעילות צבאית מדרום לליטאני ובכפרי המגע. האכיפה תהיה בכל לבנון ולא רק בדרומה.
בצה"ל מבהירים כי יש ציפייה גם מהציבור בישראל להבין ולהיות נכונים לכך שאכיפה חזקה ואגרסיבית לוקחת בחשבון גם התדרדרות ללחימה עצימה וגם למלחמה מלאה שוב. בצבא אומרים כי "אם לא נאכוף במקרים של התעצמות ונוכחות של חיזבאללה – נחזור לכאן שוב בעוד כמה שנים", ומבקשים להדגיש כי הפסקת האש לא בהכרח מסמלת את סוף הלחימה, וכי היא יכולה להתחדש בכל רגע נתון. בניין הכוח בגופי במודיעין ובשטח נעשה באופן מותאם למשימות האלה.
יחד עם זאת, האכיפה בכל שטח לבנון של ניסיונות הברחה מסוריה ושל שיקום תשתיות חיזבאללה תהיה בעקבות מידע מודיעיני, אך בצה"ל לא יודעים לתת אף תשובה סבירה שמניחה את הדעת, איך הם יוכלו לדעת שאותו "חקלאי", "רועה צאן" או "פועל בניין" שמסתובב סמוך לגדר המערכת, או בכל המרחב הסמוך לגבול, הוא אכן אזרח תמים ולא פעיל חיזבאללה? מה יעזור למודיעין הישראלי, זה שכזכור כשל ב-7 באוקטובר, לזהות מחבל אחד ששולף טיל נ"ט מעגלת הטרקטור שלו ולירות אותו לעבר אחד מהקיבוצים הסמוכים? על כך אין לצבא פתרונים, וכרגע גם אין פרימטר ואזור חיץ שיוכלו למנוע משהו כזה, או לכל הפחות לעכב.