בשבוע שעבר הגיש ארגון "רופאים למען זכויות אדם" עתירה לבית המשפט העליון בדרישה שלא לפעול בבית החולים כמאל עדואן ברצועת עזה, פחות מיממה לאחר מכן הסגירו את עצמם עשרות מחבלים שהתחבאו בבית החולים והוציאו משם פיגועים נגד כוחות צה"ל. כנראה המזל של צה"ל הוא שהעתירה נפלה על שופט תורן שמרן שלא הוציא מהר צו ביניים.
לאחרונה עולות טענות רבות כנגד אנשי הימין על כך שהם כביכול לא רוצים ועדת חקירה כלל ורק מבקשים למסמס את הנושא, כי הם מתנגדים לוועדת חקירה ממלכתית. נשים רגע בצד את השקר לפיו רוב הציבור תומך בוועדה כזאת אליו נחזור בהמשך, ונתייחס לטענה כנגד מתנגדי ועדת החקירה הממלכתית. בישראל ישנו ציבור גדול אשר אינו סומך על מערכת המשפט, למעשה לפחות חצי מהציבור תופס בעמדה כזאת ולכן לא סומך על מערכת המשפט שתמנה ועדת חקירה שבאמת תבדוק את המחדלים שהביאו לאירועים הקשים של השביעי באוקטובר, מחדלים שלמערכת המשפט יש אחריות כלפיהם.
זו הסיבה להעלאת הדרישה שלא להקים ועדת חקירה "ממלכתית" שממונה על ידי נשיא העליון או במקרה שלנו ממלא המקום של נשיא העליון שיחסו כלפי הממשלה לעומתי ורצון להקים ועדות אחרות אשר לא מוגדרות על פי חוק. כך למשל עלתה הצעת חוק להקים ועדת חקירה שתורכב מגורמי אופוזיציה וקואליציה, הצעה שלדעתי האישית לא טובה כי עדיין יש שם גורמים עם נגיעה אישית אבל הכיוון הוא נכון של לצאת מהקופסה ולחשוב על פתרונות שבאמת יבדקו את הדברים.

למרות ההצעות לחשוב מחוץ לקופסה, בצד של השמאל הקיצוני מתעקשים שוב ושוב שלא יכול להיות פתרון אחר חוץ מוועדת חקירה ממלכתית שתמונה על ידי נשיא העליון, ומפרסמים סקרים מוטים שמראים כאילו רוב הציבור רוצה זאת, למה מוטים? לדוגמה, בסקר שבדק כמה אחוזים מהציבור רוצים ועדת חקירה ממלכתית ענו מעל 70 אחוזים מהציבור כי הם בעד ועדת חקירה ממלכתית. כאשר בודקים את ניסוח הסקר רואים שהאופציה השנייה הייתה: ועדה שתמונה על ידי פוליטיקאים. ניסוח השאלה לא מסביר מה זו ועדת חקירה ממלכתית וכמובן שם מנגד את האופציה "המפחידה" פוליטיקאים אופציה שאנשים בוודאות לא יבחרו. ואיך יודעים שאנשים לא הבינו מה זה ועדת חקירה ממלכתית? כי באותו סקר בדיוק הופיעה השאלה: כמה מוכנים שוועדת החקירה תמונה על ידי נשיא העליון והתשובה לכך הייתה פחות מ-50 אחוזים, אז אם כולם הבינו שמדובר בוועדה שממונה על ידי נשיא העליון איך פתאום חלק גדול ענו שהם לא מוכנים לכך?!
אבל למה הם מתעקשים למנות דווקא על ידי מערכת המשפט ולא מוכנים לשום פתרון אחר? כדי להבין את זה צריך ללכת כמה שנים אחורה.
אג'נדה אנטי ישראלית
בשנת 2004 פורסמה כתבה בעיתון "הארץ" שסקרה את תכנית המשפטנים של הקרן החדשה לישראל. תכנית שבמשך עשרות שנים הכניסה בשקט אנשים לתפקידים בכירים במערכת המשפט. בכתבה תואר איך לוקחים אנשים מבטיחים בשירות הציבורי שולחים אותם ללימודים בחו"ל בנושאי "זכויות אדם" על חשבון הקרן, מממנים להם את המחיה והם מתחייבים בתמורה להתנדב באחד הארגונים של הקרן החדשה לישראל במשך שנה.
ארגונים כמו עדאללה, האגודה לזכויות האזרח וגם מיודענו מהעתירה למעלה "רופאים לזכויות אדם". אחר כך אותם אנשים נכנסים חזרה למגזר הציבורי, לבתי המשפט ומקדמים את האג'נדות של אותם ארגונים. במשך שנים רבות לא הבינו בציבור הכללי בישראל איך ארגונים פועלים כדי להשפיע מבפנים, איך בזמן שאנחנו חושבים שמערכת המשפט פועלת למען צדק הם למעשה מכניסים אג'נדות אנטי ישראליות למערכת המשפט, אג'נדות שמבקשות להגן על מחבלים שמתבצרים בתוך בית חולים ולאפשר להם לפעול נגד מדינת ישראל וכך נוצר מצב לפיו עו"ד מהתכנית עותר בשם עמותה, עו"ד מהתכנית מייצג את המדינה ושופט מהתכנית פוסק בעניינם לטובת העותר. כך הוכנסה בלי ששמנו לב אג'נדה אנטי ישראלית למערכת המשפט, כך הושפעה המערכת והתחילה להשפיע על מדינת ישראל לפעול כנגד עצמה וכמובן שהציבור מגיב בחוסר אמון למערכת כזאת.
לאחרונה בכל פעם שמישהו מביע חוסר אמון במערכת המשפט טוענים נגדו שהוא חלק ממכונת רעל שמטרתה לפגוע באמון מערכת המשפט. זהו ניסיון לבטל כל ביקורת כנגד המערכת, בניסיון לצבוע את הביקורת החשובה והאמיתית כטיפשות או כביקורת ממומנת. האמת היא שאמון הציבור במערכת המשפט ירד כי המערכת פשוט לא אמינה, כי מדובר במערכת שבחרה להכניס לעצמה אג'נדות פוליטיות, מערכת שלא פועלת למען הצדק אלא למען הפיכת ישראל למדינה אנטי ציונית, מערכת שמתעדפת התעסקות בתנאי מחבלים על פני כל דבר אחר, וזה יותר מכל דבר אחר מעיד על ערכיה.

חוסר אמון במערכת גרם לאי האמון שיוכלו למנות ועדת חקירה ממלכתית. זה לא בגלל מכונת רעל, אלא בגלל שהמערכת הלכה לאיבוד. בגלל ארגונים שבמשך שנים פעלו להשפיע עליה מבפנים וגרמו לה לקחת את הכוח לידיים ולפעול נגד ערכי הציבור.
דוברות הרשות השופטת שפרסמה השבוע גינוי בנוגע לקמפיין נגד בית המשפט העליון יכולה לפרסם שוב ושוב גינויים נגד מי שמבקר אותה, אבל האמת היא פשוטה: עד שמערכת המשפט לא תהיה מערכת צודקת שלא מקדמת ערכים אנטי ציונים, האמון בה פשוט לא יעלה. ואנו שבאמת רוצים ועדת חקירה שתבדוק את כל המחדלים שהובילו לשביעי באוקטובר ולא תכסתח גורמים שקרובים אליה פשוט לא מוכנים לשים את אמוננו בידי מערכת כזאת.