טריטוריית גרינלנד רחוקה מאוד, קפואה מאוד, ולא מעניינת אף אחד. אבל היא עדיין נכס חיוני. בעיני האמריקנים גרינלנד היא שומרת הסף מפני צוללות רוסיות, בין האוקיינוס הארקטי לאוקיינוס האטלנטי. גרינלנד היא גם תחנת ביניים חיונית בין אירופה לארה״ב. האמריקנים ניסו לרכוש אותה כמה פעמים, כולל ב־1946, כשממשל הנשיא הארי טרומן הציע לדנמרק 100 מיליון דולר בזהב תמורת הריבונות בה.
כדי להסביר מדוע האמריקנים זקוקים לגרינלנד, נתאר תרחיש שדורש טעות אמריקנית אחת ויחידה: חוסר קשב. המזרח התיכון בוער, סין מאיימת על איים במזרח אסיה, ורק הגיוני שהאמריקנים לא יהיו קשובים למתרחש בקוטב הצפוני. אבל רוסיה וסין מתעצמות שם, וגרינלנד עלולה להיות הזירה הראשונה במלחמת עולם חדשה. גרינלנד – תרחיש מלחמה.
28 במרץ 2025
ההודעה על מיזם פיתוח חדש בגרינלנד תופסת בהפתעה את הממשלות בדנמרק ובארה״ב. ראש ממשלת גרינלנד מוצי אגדה, בן 38 בלבד, מוסר הודעה על הקמת מכרה יסודות נדירים, מפעל עיבוד, שדה תעופה חדש ונמל. בגרינלנד נמצאים 20 אחוזים מעתודות היסודות הנדירים הידועות ברחבי העולם, יותר מבכל מדינה אחרת מלבד סין. נורות האזהרה בוושינגטון ובקופנהגן מהבהבות כשאגדה מכריז שהתאגיד המוביל של המיזם הוא REGCC, קבוצת היסודות הנדירים של סין, תאגיד ענק, פרטי לכאורה, עם קשרים לממשלת סין.
החשש: עצמאות בחסות סין
גרינלנד היא טריטוריה אוטונומית בממלכת דנמרק. התנועה הקוראת לעצמאותה מתחזקת, אך כל עוד היא תלויה כלכלית בדנמרק – שאיפות העצמאות מסתכמות ברצון בלבד. השקעות סיניות עלולות לשנות את המצב הזה, לחזק את כלכלת הטריטוריה ולהחליש את תלותה בממשלה בקופנהגן.
17 באפריל
אחרי התייעצות עם וושינגטון, קופנהגן מודיעה שאינה מאשרת את תוכנית הפיתוח. אין זאת הפעם הראשונה שדנמרק מתערבת בפיתוח האי: ב־2015 וב־2018 היא עשתה זאת כדי למנוע מחברה סינית לרכוש שם נמל, ומחברה אחרת לפתח שלושה שדות תעופה באי. אבל הפעם קורה משהו בלתי צפוי: הגרינלנדים מתקוממים. בעיר הבירה נוּק, מפגינים מנסים להטיל מצור על הקונסוליה האמריקנית בעיר, בדרישה להסיר את המגבלה. ראש ממשלת גרינלנד מודיע שהוא מעוניין לקיים משאל עם על עצמאות, כדי לאלץ את קופנהגן לוותר על שליטתה באי. רוסיה מביעה תמיכה.
בניסיון להבין את המתחולל, אנליסטים ב־CIA וב־NSA מתחילים באיחור להעמיק בידיעות שנאספו מאזור הקוטב בשנה שעברה. התמונה שנחשפת מטרידה: פגישות בין מקורבים לראש ממשלת גרינלנד ובין סוכנים רוסים, רשתות בוטים תומכי עצמאות שמופעלות מסין, מימון סמוי לקבוצות בדלניות באי. בפגישת חירום בבית הלבן, הנשיא טראמפ דורש מהפנטגון להתכונן לשלוח כוחות אמריקנים לאי ולהשתלט עליו ועל אוכלוסייתו – כ־55 אלף בני אדם בלבד, ש־18 אלף מהם גרים בבירה נוק. מבצע ״מגן הקוטב״ (polar shield) נכנס לשלב התכנון.
25 באפריל
כחלק מן המאמצים לעדכן את תמונת המודיעין על האי, ארה״ב מתחילה בסיורים תכופים של כטב״מים. אחד מהם, בגזרה הצפון־מזרחית, חושף מסלול המראה, וכוח דני שנשלח לסייר שם מתעד שדה תעופה ארעי. בתדריך עם היועץ לביטחון לאומי, מייק וולץ, יש יותר שאלות מתשובות. החשד הוא שהרוסים השתמשו בבסיס להעברת ציוד וכוח אדם. הבעיה – אף אחד לא יודע כמה זמן פעל שדה התעופה מתחת לרדאר.
אי באפלה
על אף ההתעצמות הרוסית בקוטב הצפוני, גרינלנד היא שטח מת מבחינה מודיעינית. לדנמרק רק חמש תחנות מעקב באי, אף שהוא גדול מדנמרק פי חמישים. אחת מהתחנות משתמשת במזחלות כלבים. הצי הדני לא מחזיק די ספינות כדי לסייר באופן רציף לאורך קו החוף. אין לוויינים או מטוסים המשמשים לניטור רציף של הקרקע והאוויר.
4 במאי
אחרי שבועיים של הפגנות בלתי פוסקות, שמתחזקות והולכות, דנמרק מכריזה על מצב חירום, ופונה לנאט״ו בבקשה לסיוע. ארה״ב, שחוששת מעצמאות גרינלנד תחת השפעה סינית ורוסית, מודיעה שתשלח את יחידה 26 של חיל הנחתים לאי. רוסיה וסין מגנות את המהלך, ומגישות למועצת הביטחון בקשה דחופה לשלוח כוחות שלום לאי כדי להבטיח את שלום תושביו ״ולשמור על עצמאות גרינלנד״, לשון ההצעה. ארה״ב ובריטניה מטילות וטו.
7 במאי
כשמגיעים הדיווחים הראשונים על חמושים הצרים על בסיס החלל פיטופיק בגרינלנד, הקצינים בפנטגון מנסים להבין אם זוהי מתיחה. בסיס החלל פיטופיק הוא המתקן הצבאי האמריקני הצפוני ביותר, שאחראי על ההתרעה מפני שיגור טילים בליסטיים מרוסיה. אף שהממשל מנסה לשמור על איפול תקשורתי, סרטונים מן הבסיס מתחילים לצוץ ברשת ולהגיע לרשתות החדשות הגדולות: רעולי פנים בבגדי חורף עומדים בשערי הבסיס, חמושים ברובים ובתת־מקלעים. ברגע של היסח דעת, אחד החמושים חושף את פניו. זיהוי ביומטרי מראה שהוא לוחם בכוח וגנר הרוסי. הטמפרטורות בקוטב הצפוני מתחילות לעלות במהירות.
איך כל זה מסתיים?
בואם של הנחתים לגרינלנד יכול להביא לקץ ההפגנות. החמושים רעולי הפנים נסוגים מן הבסיס, וארה״ב מחליטה ״להחליק״ את התקרית.
לחלופין, התנגשות ישירה בין החמושים ובין חיילים אמריקנים עלולה להביא לשלב חדש בהסלמה סביב גרינלנד: למשל, בעקבותיה עשויות להישלח צוללות גרעין רוסיות לשייט מתחת לפני המים סביב גרינלנד.
* התרחיש הזה בדיוני, אבל האינטרסים והאיומים המוצגים בו מציאותיים מאוד. ארה״ב רואה בגרינלנד נכס חיוני להגנתה, אך ההגנה על האי הוזנחה בשנים האחרונות. ההתעצמות הצבאית של רוסיה בקוטב הצפוני והנוכחות הסינית המתחזקת שם מגבירות את החשש לעתידו של האי.